Zemřel herec Michael Gambon, známý jako filmový Brumbál

Zemřel herec Michael Gambon, známý jako filmový Brumbál | Fandíme filmu
Warner Bros.
Velikán britského divadla a spolehlivý představitel charakterních rolí už není mezi námi.

Ve věku 82 let zemřel Micahel Gambon, britský herec širokému publiku nejznámější jako jeden z filmových představitelů filmového Brumbála z příběhů o Harrym Potterovi. Zemřel 27. září ve městě Witham, severovýchodně od Londýna. Podle vyjádření mediálního zástupce zemřel pokojně v nemocnici ve společnosti syna Ferguse a manželky Anne, na následky zápalu plic. Rodina poděkovala veřejnosti za povzbudivá přání a požádala o soukromí.

Michael se narodil roku 1940 na předměstí Dublinu, do rodiny švadleny a válečného inženýra. Otec se po válce rozhodl zapojit do obnovy Londýna, kam se rodina přestěhovala, když bylo Michaelovi šest let. V rámci školy i zaměstnání se poměrně dlouho věnoval technice, což vedlo k jeho celoživotní zálibě v hodinkách, starých zbraních či automobilových veteránech.

Svou hereckou kariéru začínal v 60. letech v divadle, kdy první vedlejší roli měl v inscenaci Othella. Podařilo se mu zaujmout proslulého Laurence Oliviera, který jej přijal mezi členy nově vznikajícího ansámblu britského národního divadla. Zde hrál například po boku Dereka Jacobiho nebo pod režisérským vedením Petera O’Toola. Shodou okolností zfilmování Othella z roku 1965 je první celovečerní film v němž Gambon vystupoval.

V 60., 70. a 80. letech hrál ve filmu a televizi jen minimálně (ačkoliv byl jedním z potenciálních kandidátů na roli Jamese Bonda po Georgi Lazenbym), hlavní těžiště jeho kariéry bylo v divadle, kde se z představitele vedlejších rolí postupně vypracoval k hvězdnému statusu.

Výraznější filmovou kariéru nastartoval v 90. letech. Roku 1991 vystupoval v Gangsterech, o rok později v Hračkách Barryho Levinsona. Koncem dekády měl vedlejší role v Ospalé díře Tima Burtona nebo Insiderovi Michaela Manna. Začátek nového milénia se pro Gambona nesl ve znamení filmů Gosford Park, Krajina střelců či Ali G Indahouse.

To je ale jen vrchol ledovce. Zcela přelomovou se pro Gambona stala role Brumbála v Harrym Potterovi. Původně postavu hrál Richard Harris, ten však v roce 2002 zemřel. Pro třetí díl série byl jako náhradník zvolený právě Gambon. Představoval mocného čaroděje celkem v šesti filmech a pro nemalou část fanouškům je čarodějovým definitivním ztvárněním. Role v úspěšné sérii Michaelovi přinesla globální popularitu u diváků všech věkových kategorií.

Zřejmě i za úspěchem Harryho Pottera můžeme hledat příval zajímavých snímků, v nichž se na stará kolena mohl Gambon objevit. Když budeme jmenovat jen ty nejvýraznější, jsou to: Život pod vodou (2004), Svět zítřka (2004), Po krk v extázi (2004), Fantastický pan Lišák (2009), Králova řeč (2010), Kniha přežití (2010), Paddington 1 a 2 (2014, 2017), Ave, Caesar! (2016), Kingsman: Zlatý kruh (2017) nebo Judy (2019).

V televizi jsme jej mohli sledovat v seriálech Městečko Fortitude, Fearless či v adaptaci Malých žen z roku 2017. Naposledy vystoupil ve filmu Cordelia z roku 2019. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce.

Titulní foto: Michael Gambon jako Brumbála

Zdroje: Deadline, East Anglian Daily Times

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu