Box Office: Sestra II potvrdila, že horory diváky do kin pořád táhnou

Box Office: Sestra II potvrdila, že horory diváky do kin pořád táhnou | Fandíme filmu
Warner Bros.
Moje tlustá řecká svatba už nikoho nezajímá, zato šílená akce Jawan boduje.

Podle předpokladů největší úspěch tento víkend v pokladnách kin slavila hororová Sestra II. Ačkoliv i dvojka patří v rámci strašidelného světa „V zajetí démonů“ k těm hůře hodnoceným snímkům, diváky to neodradilo. Alespoň tedy v globálním měřítku.

Na největším filmovém trhu světa ve Spojených státech snímek utržil skoro 33 milionů dolarů. To je zhruba stejně jako další letošní horory M3GAN, Vřískot 5 nebo Insidious 5 a částka srovnatelná (nebo vyšší), než jakou utržila při premiéře většina ostatních „Conjuring“ filmů. Zároveň jde ale o výrazný propad oproti první Sestře, která za úvodní víkend před pěti lety zvládla prodat vstupenky skoro za 54 milionů!

Mezinárodně si také dvojka vedla o něco hůř než jednička (ta za úvodní víkend na mimoamerických trzích utržila 77 milionů), ale téměř 53 milionů rozhodně není částka, nad jakou by se studio mělo ofrňovat. Rozpočet hororu přišel na 38 milionů a už teď je celosvětově utrženo 85 milionů. Náklady na natáčení jsou tedy splacené, během příštího týdne se zaplatí účet za propagační kampaň, a pak už bude úspěšná značka Warneru vydělávat další velké peníze.

Druhá příčka víkendu patří akční kriminálce Equalizer 3: Poslední kapitola. Denzel Washington minulý víkend zaznamenal silnou premiéru, ale zájem klesá. Při druhém víkendu v kinech se tržby propadly o 65%. Snímek skončil v žebříčku víkendové návštěvnosti druhý, s tržbou 12 milionů amerických dolarů. Mezinárodně přidal dalších 11 milionů a celkový součet prozatím dělá 107 milionů. Trojka by nakonec měla utržit přinejmenším 170 milionů, což je při sedmdesátimilionovém rozpočtu slušný výsledek. Spolu s uvedením na domácím videu se třetí Equalizer stoprocentně zaplatí a i nadále zůstává pro studio Sony solidní značkou.

Na třetí příčce je druhá premiéra týdne – Moje tlustá řecká svatba 3. Podle recenzí už je série extrémně vyčpělá a návštěvnost kin to jen potvrdila. V premiérovém víkendu diváci za vstupenky utratili 10 milionů. To je výrazně míň než zvládla dvojka a už ta byla pouze stínem prvního filmu, který se v roce 2002 dokázal stát nenápadným megahitem. Mezinárodní trhy přidaly další 2 miliony a zatím to nevypadá, že by snímek v kinech mohl překonat padesátku. Je čas tuhle značku definitivně pohřbít.

Čtvrté místo amerického žebříčku dokázal uzmout indický megahit Jawan. Bláznivá akce v USA utržila za víkend 6 milionů a od předpremiéry už celkem 7,5 milionu. Což je zhruba tolik, co v Severní Americe zvládl při premiéře předchozí indický hit, Pathaan. Jawan ale válí především na svém domácím trhu. V Indii startoval s částkou 42 milionů dolarů, což je historicky nejvyšší premiéra bollywoodského filmu v zemi. Celosvětově už Jawan utržil skoro 65 milionů dolarů, což je víc, než při globální premiéře zvládl zmiňovaný Pathaan a nový rekord pro biják v jazyce Hindi. Zdá se, že indická tvorba bude do celosvětových tabulek promlouvat čím dál častěji, jako to před časem začala dělat ta čínská.

Až na pátou příčku se propadla Barbie. Po osmi týdnech promítání to ale není žádná ostuda a růžový giga hit stále dokázal utržit za víkend skoro 6 milionů. V USA už je celkem v prasátku 620 milionů a je dvanáctým nejúspěšnějším filmem americké historie. Mezinárodně také Barbie utržila dalších více než 5 milionů a v součtu to zatím dělá 782 milionů. Globální úhrn je 1,4 miliardy a nejspíš už zítra hudební komedie s Margot Robbie sesadí Avengers: Age of Ultron ze 14. příčky světového žebříčku tržeb. Tam se ale nemusí Barbie zastavit. Podle aktuálních předpovědí by to mohl film dotáhnout minimálně na 13. místo, kde v tuhle chvíli sedí Ledové království 2 s částkou 1,453 miliardy.

Šestá příčka víkendu patří komiksovce Blue Beetle. Ta se dál drží v oblasti zapomnění. Při svém čtvrtém víkendu promítání superhrdinský DC biják utržil necelé 4 miliony v USA, něco přes 2 miliony mezinárodně a celkem má celosvětově na účtu 114 milionů. Je možné, že před koncem promítání nepokoří ani 150 mega, což je pro velkofilm se stomilionovým rozpočtem vyloženě ostuda.

Gran Turismo na sedmém místě se také nemá čím chlubit. Za víkend videoherní závody utržily jen něco přes 3 miliony v USA a přes 4 mezinárodně. Úhrn v tuto chvíli přesahuje 93 milionů a film nejspíš před ukončením promítání neutrží víc než 120 mega. To vzhledem k šedestátimilionovému rozpočtu není tragédie, ale zároveň nic, čím by se dalo chlubit.

Svou dominanci vedle toho dál navyšuje Nolanův Oppenheimer. Ten je už nějakou dobu nejúspěšnějším Christopherovým filmem krom Batmanů a druhým nejúspěšnějším mládeži nepřístupným filmem mimo Jokera. Za víkend v USA historický velkofilm utržil 3 miliony a mezinárodně dalších skoro 20. To zatím dohromady činí fantastických 891 milionů. Někteří fanoušci stále snímku přejí, aby překročil neuvěřitelnou miliardovou hranici, ale to už se asi nepodaří. Nicméně i výsledná částka někde kolem 940 milionů bude pro historické konverzační drama neskutečným úspěchem.

Animák Želvy Ninja: Mutantní chaos se postupně propadl až na devátou příčku, utržil přes 2 miliony v USA a další 4 miliony mezinárodně. Celkem mají Želváci v kapse 161 mega a brzy budou své promítání v kinech končit. Desítku uzavírá indie komedie Bottoms. Utržila 2 miliony, dohromady má na kontě 7 a tohle je nejspíš naposledy, co se snímku podařilo probojovat do našeho souhrnu.

Na závěr už jen krátce mimo TOP 10: Meg 2: Hlubina připisuje 1 milion v USA, další téměř 4 mezinárodně a 385 milionů celkem. Horor Mluv se mnou si polepšil o další skoro 1 milion. Celkem to dělá po sedmi týdnech promítání 67 mega. Vedle Sestry II to možná nepůsobí jako moc, ale když vezmeme v potaz, že rozpočet Mluv se mnou byl oproti Sestře minimální (stejně jako marketing a síla značky), jde o skvělé číslo. Vocasy na tripu za víkend celosvětově připisují na účet 1,4 milionu, jejich globální trža dělá 32 milionů a možná se nevyškrábou ani přes 35. Mission: Impossible Odplata – První část už také bude v kinech končit. Za víkend si snímek připsal celosvětově 2 miliony a v úhrnu to dělá necelých 564 milionů. Ve finále se Cruisova zběsilá jízda nedostane o moc výš než na 570 milionů. A pomaličku pořád ještě roste animák Mezi živly. Pixarovka od minulého víkendu utržila další 2 miliony, překonala hranici 480 milionů a stále existuje teoretická šance, že pokud mezinárodně nebudou mít rodiny s dětmi na co chodit, dotáhne to film po malých krůčcích až k půlmiliardě.

Největší premiérou příštího týdne bude detektivka Přízraky v Benátkách. Podaří se vrátit k úspěchu Vraždy v Orient expresu nebo třetí film s Poirotem uvidíme vyšumět stejně, jako Smrt na Nilu? Za týden si povíme.

Titulní foto: Sestra II

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, Deadline I, II

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu