Zemřel William Friedkin, režisér Vymítače ďábla

Zemřel William Friedkin, režisér Vymítače ďábla | Fandíme filmu
Warner Bros.
Režisér Francouzské spojky či Vymítače ďábla už není mezi námi.

Dnes, 7. srpna 2024, zemřel William Friedkin, slavný americký režisér. Úmrtí potvrdil veřejnosti Stephen Galloway, děkan Chapmanovy univerzity a přítel Williamovy manželky Sherry Lansing.

William se narodil roku 1935 v Chicagu, do rodiny obchodníka a zdravotní sestry. Jeho židovští prarodiče do Spojených států uprchli před pogromy z Ukrajiny. Na střední škole zvažoval kariéru profesionálního basketbalisty, ale brzdily jej slabé známky. Odmaturoval jen s odřenýma ušima. V tomhle věku nicméně zároveň víc a víc začal propadat kinematografii. Hned po škole nastoupil jako pomocná síla do stanice WGN-TV, kde už v 18 letech dostal příležitost jako režisér řídit televizní přenosy nebo točit dokumenty. Za televizní dokument The People vs. Paul Crump z roku 1962 dostal festivalovou cenu a roku 1965 natočil epizodu povídkové série Zadáno pro Alfreda Hitchcocka.

Jeho prvním celovečerním filmem pro kina se staly Dobré časy, muzikál s Cher v hlavní roli. Sám však byl se snímkem hrubě nespokojený. Následovalo několik dalších filmů, ale první kus, který bude už navždy patři do zlatého fondu kinematografie, je Francouzská spojka z roku 1971. Ta dodnes ovlivňuje to, jakým způsobem se točí automobilové honičky. Hned o dva roky později potom přišel Friedkin s dalším filmem, který lze zařadit v historii Hollywoodu mezi ty nejvlivnější. Natočil Vymítače ďábla, zcela ikonický horor, který patří k tomu nejlepšímu v rámci žánru. Za Francouzskou spojku William režisérského Oscara získal, za Vymítače byl alespoň nominován.

Roku 1977 přišla Mzda strachu (Wages of Fear), alias vysoká škola drsného natáčení v nehostinných podmínkách. Snímek pojednával o průjezdu náklaďáků džunglí a historky o tvrdém natáčení jsou snad legendárnější, než snímek samotný. Roku 1980 byl vydaný snímek Na lovu (Cruising), který pojednával o vraždách homosexuálů a ve své době tak přitahoval kontroverze už během natáčení.

Po zbytek kariéry už podobně kanonické filmy ve Friedkinově kinematografii chyběly, ale pár zajímavých kusů přeci jen ještě natočil v roce 1985 přišla kriminální akce Žít a zemřít v L.A., kde znovu sáhl po automobilových honičkách. Krvavá volba a Štvanec z let 2000 a 2003 nepřinesly nějaký výjimečný zážitek, ale aspoň solidní podívanou a silné osazení. V Krvavé volbě se sešli Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson, Guy Pearce, Ben Kingsley či Bruce Greenwood, Ve Štvanci Tommy Lee Jones, Benicio Del Toro a Connie Nielsen.

Větší pozornost si získal až Zabiják Joe z roku 2011, který se stal součástí znovuzrození kariéry Matthewa McConaugheyho. Ten ve snímku ztvárnil hodně svérázného titulárního vraha. Friedkin následně stihl dokončit ještě film The Caine Mutiny Court-Martial, film ze soudního prostředí, s Kieferem Sutherlandem či Jasonem Clarkem v hlavních rolích. Zároveň jde o jeden posledních filmů nedávno zesnulého herce Lance Reddicka. Premiéra The Caine Mutiny Court-Martial je připravená na letošní festival v Benátkách.

Upřímnou soustrast pozůstalým, čest Williamově památce.

Foto: William Friedkin při natáčení Vymítače ďábla

Zdroje: Variety, wiki

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu