Zemřel Bo Goldman, scenárista Přeletu nad kukaččím hnízdem

Zemřel Bo Goldman, scenárista Přeletu nad kukaččím hnízdem | Fandíme filmu
Maryemark, Public Domain
Oscarový scenárista Formanova majstrštyku a dalších výrazných snímků už není mezi námi.

V úterý v Kalifornii zemřel scenárista Bo Goldman. Bylo mu 90 let. Smrt potvrdil jeho zeť, režisér Todd Field. Zda Goldman ve svém vysokém věku zkrátka došel ke konci života, anebo jej trápily nějaké zdravotní komplikace, to Field neuvedl.

Bo se narodil roku 1932 v New Yorku, do rodiny divadelního producenta. Vystudoval Princeton, kde se věnoval psaní scénářů a písňových textů a také produkci. Po škole sloužil tři roky v armádě. Od padesátých let se snažil protlouct jako scenárista v divadle a televizi. Prorazil však teprve díky Přeletu nad kukaččím hnízdem, který společně s Lawrencem Haubenem v roce 1975 napsal pro Miloše Formana. Za svou práci byl oceněný Oscarem a konečně se mu podařilo etablovat.

Přes zjevný úspěch jej však dál sžíraly pochyby o sobě samém, protože šlo o adaptaci románové předlohy, kterou navíc spisovatel Ken Kesey neuznával. Pochyby o sobě samém snad Bo uklidnil v roce 1981, kdy dostal svého druhého Oscara, za film Melvin a Howard. Ten už napsal bez partnera a bez literární předlohy.

Roku 1982 byl uvedený snímek Střílejte na měsíc. Byl to právě tenhle scénář, který dlouhé roky předtím zaujal Formana natolik, že Goldmanovi svěřil „Kukaččí hnízdo“. Ačkoliv není uvedený v titulcích, tak Formanovi pomáhal také s úpravami scénáře snímku Ragtime z roku 1981. Podobně neoficiálním způsobem se v roce 1990 podílel také na svérázné kultovce Dick Tracey.

Další výrazný úspěch přišel spolu s filmem Vůně ženy z roku 1992. Příběh, v němž Al Pacino ztvárnil muže, který přichází o zrak, Goldmanovi vynesl další oscarovou nominaci. Doják Seznamte se, Joe Black z roku 1998 je přeslazený až hanba, nicméně dodnes má věrné fanoušky, kteří se k němu rádi vracejí. A je to jeden ze snímků, který pomáhal udělat z Brada Pitta hvězdu.

Goldmanovým posledním oficiálním zápisem je námět pro celovečerák Pravidla neplatí, který v roce 2016 natočil Warren Beatty. V tom samém roce byl zveřejněný také amatérský King Kong, kterého pár fanoušků natočilo podle nikdy nerealizovaného scénáře, který Bo napsal v roce 1975. Šuškalo se, že snad chystá pro Ala Pacina remake Rvačky mezi muži (1955), avšak projekt podle všeho už nebyl dotažený.

Čest Boově památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Bo Goldman a Miloš Forman při natáčení Přeletu nad kukaččím hnízdem

Zdroj: New York Times

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu