Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu

Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 3 obrázky
Co dřív bylo pouze vzdáleným snem, se dnes stává skutečností. Jsou tu nové fotky z války s roboty.

Jedním z nejzajímavěji vyhlížejících velkofilmů letošního roku je Stvořitel (The Creator). V květnu byl zveřejněný první trailer, jenž představuje film jako doširoka otevřené okno do světa budoucnosti, kde lidstvo zažívá válku s inteligentními stroji.

Představitel hlavní role John David Washington snímek aktuálně popisuje jako mix krásy a násilí, jako megafilm, jemuž zároveň nechybějí emoce. Domnívá se, že na poměry současného Hollywoodu jde o divácky celkem náročný velkofilm, který překvapí snahou o vypravěčskou přirozenost, měřítkem kulis a skutečných lokací, ale také filosofickými otázkami, jaké klade. S nástupem AI je navíc dle Washingtona snímek relevantnější než kdy dříve.

Magazín Total Film krom Johna hovořil také s režisérem snímku Garethem Edwarsem. Ten přiznává, že není žádný skvělý prognostik. To že Stovřitele zaměřil na střet lidí s umělou inteligencí, je prý naprostá náhoda. Když se psal scénář, tak umělá inteligence sloužila především jako alegorie. Fiktivní příběh měl odkazovat k tomu, jak dovedeme být nesnášenliví vůči lidem, kteří jsou v něčem odlišní.

Zároveň ale nechybí otázky, které jsou inherentně spjaté právě s umělou inteligencí. Jsou myslící stroje živé? Podle čeho by to člověk vůbec měl rozpoznat? Záleží na tom? A co se vlastně stane, když se je pokusíme vypnout. Nechají nás? Když Gareth na snímku začínal pracovat, byla umělá inteligence jakousi vzdálenou filosofickou otázkou, asi jako když se tážeme, zda někdy lidstvo poletí na Mars nebo nás navštíví mimozemšťané. S překotným vývojem, který umělá inteligence prodělává a se zvýšeným zájmem, který je jí věnován, se však najednou ze sci-fi začíná podle Edwardse stávat spíš něco jako dokument…

Příběh je zasazený do blíže neurčené budoucnosti, kde právě probíhá apokalyptická válka mezi lidstvem a roboty s extrémně vyvinutou umělou inteligencí. Ústřední protagonista Joshua (John David Washington) je bývalý člen speciálních sil, který je pověřený tím, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku... a lidstvo samotné. Joshua a jeho tým elitních agentů se vydávají přes nepřátelské linie do centra temného území okupovaného AI... jen aby zjistili, že zbraň, která má zničit svět, je AI v podobě malého dítěte. Dále hrají Ken Watanabe, Gemma Chan, Allison Janney, Sturgill Simpson či Marc Menchaca. Datum premiéry v českých kinech je stanoveno na 5. října 2023.

Dole v galerii najdete nové fotky.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Games Radar I, II, III

Galerie: 4

Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu | Fandíme filmu Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu | Fandíme filmu Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu | Fandíme filmu Stvořitel: Velká akční sci-fi o umělé inteligenci se mění před očima v realitu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu