Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor

Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor | Fandíme filmu
Sony
Zobrazit další 3 obrázky
Indiana Jones a The Flash zaostávají víc a víc, Insidious: Červené dveře může slavit.

V kinech je momentálně k vidění hned několik čerstvých megabijáků, jejichž natáčení stálo stovky milionů dolarů. The Flash se promítá teprve čtvrtým týdnem a už se nedokázal dostat do top desítky. Indiana Jones a nástroj osudu se promítá druhým týdnem a ani se všemi obsazenými hvězdami a kolosální reklamní kampaní se napodruhé nevydrápal na první příčku víkendového kasovního žebříčku. A to je pro takhle drahý film prostě problém.

V boji o diváckou přízeň titány porazil levný horor. Insidious: Červené dveře se podařilo natočit jen za 16 milionů dolarů a za první víkend na největším trhu ve Spojených státech pátý díl strašidelné série utržil přes 32 milionů dolarů. Lépe si v rámci série vedla jen dvojka, které se za první víkend povedlo utržit dokonce 40 milionů. Jde také o nejlepší start mládeži přístupného hororu za poslední dva roky. Mezinárodně Insidious 5 utržilo více než 31 milionů, což je největší mezinárodní premiéra hororu od roku 2019. A to se ještě čeká na uvedení snímku v Indonésii. Koreji nebo Španělsku.

Globální součet pro Insidious: Červené dveře zatím činí 64 milionů amerických dolarů. Recenze i divácké ohlasy jsou sice celkem slabé, ale to měl předchozí díl série také a nakonec to dotáhl globálně na 167 milionů. I kdyby se „pětka“ příští týden dočkala výrazného poklesu zájmu a nakonec v úhrnných tržbách za „čtyřkou“ zaostala, tak pořád platí, že natáčení stálo jen 16 milionů a někdy během příštího týdne film splatí výrobní i propagační náklady. Každá prodaná vstupenka navíc už bude pro producenty a distributory čistý zisk.

Indiana Jones a nástroj osudu trpí výrazným diváckým nezájmem. Promítá se teprve druhým týdnem, neměl žádnou novou velkofilmovou konkurenci a přesto utržil pouze něco přes 26 milionů dolarů. Pokles činil -56%, což je u filmu s tak slabým startem nedobré. V USA je zatím celkem utrženo 121 milionů a nepředpokládá se, že by se finální suma před ukončením promítání mohla vyšplhat výš než na 165 milionů, což by bylo méně než kolik utržil kterýkoliv z předchozích dílů série. A ty se navíc promítaly vesměs v dobách, kdy měl dolar podstatně vyšší hodnotu. Z dalších 52 mezinárodních trhů Indy utržil necelých 32 milionů. Mezinárodní úhrn dělá téměř 127 milionů a celosvětový součet skoro 248 milionů. To je pořád méně, než za kolik se film natáčel!

Třetí příčka týdne patří křesťanskému filmu Sound of Freedom od společnosti Angel Studios, která se specializuje na věřící publikum. Reakce od mainstreamových kritiků jsou negativní, ale to podobným filmům nemůže ublížit. Obvykle jsou z nich slušné hity, protože na ně farnosti nakupují vstupenky ve velkém. I Sound of Freedom může slavit. Za víkend bylo utrženo necelých 17 milionů, za dosavadních šest dní promítání už dokonce celkem 40 milionů. Rozpočet byl šestnáctimilionový, náklady na marketing minimální. Angel Studios tedy budou vyrábět opium pro masy vesele dál (zrovna dnes jme mimochodem psali o jejich sci-fi filmu The Shift). Za pár týdnů se věřící publikum nasytí, skoro nikdo další na Sound of Freedom nepřijde, snímek se rychle vytratí z žebříčku a už o něm nikdy neuslyšíte.

Pixarovka Mezi živly (Elemental) má tu nevýhodu, že měla slabou premiéru. Jinak se totiž drží velmi slušně. Tento víkend v Severní Americe oproti předchozímu týdnu animák poklesl pouze o 22%. To při čtvrtém víkendu v kinech znamená v USA dalších více než 9 milionů k dobru a už celkem 109 milionů. Vedle toho se Mezi živly promítá na dalších 48 mezinárodních trzích, kde mezitýdenní pokles také činil jen 21%. Teď z toho bylo celkem 30 milionů a úhrn dělá 142 milionů. Když USA a svět sečteme, dostaneme solidních 251 milionů. Kdyby Pixar svoje filmy točil za částky pod 100 milionů dolarů, jako to dělá konkurence, už bychom hovořili o menším hitu. Bohužel, Pixar vysolil za realizaci snímku obřích 200 milionů dolarů a pokud se z Elemental nestane mega trvalka, tak se v kinech vůbec nezaplatí.

Pátá příčka žebříčku naopak patří animáku, který si zaslouží ovace všech filmových účetních. Tady si vystačili tvůrci se stamilionovým rozpočtem a prodeje vstupenek jsou výrazně vyšší. Film Spider-Man: Napříč paralelními světy se promítá šestým týdnem a v USA utržil za víkend 8 milionů, tedy ne o moc méně než Mezi živly. Americký úhrn dělá 357,6 milionu dolarů, což je víc než kolik se k dnešnímu datu podařilo v Severní Americe utržit Strážcům Galaxie 3. Tím pádem Spider-Man pro tuto chvíli přebírá pozici kasovně nejúspěšnějšího filmu severoamerického trhu pro letošní léto. Mohl by někdo ještě Spider-Mana překonat? Teoreticky ano, ale pravděpodobné to není a případný vyzyvatel to bude mít zatraceně těžké. Mezinárodně utržilo „Across the Spider-Verse“ dalších 9 milionů. Celkem tedy už 284 milionů a globálně dokonce 642. Takhle nějak by si hollywoodští manažeřit představovali nárůst u každého pokračování (jednička utržila „jen“ 384 milionů).

Až pod Spider-Manem skončila druhá novinka týdne, Joy Ride. Bláznivá komedie si odnesla pozitivní recenze, publikum to však neocenilo. Snímek se nepřiblížil ani Pařbě ve Vegas (44 milionů za úvodní víkend) ani Divoké dámské jízdě (31 milionů) ani Crazy Rich Asians (26 milionů), tedy svým potenciálním předobrazům. Bylo z toho jen necelých 6 milionů a při rozpočtu 32 milionů bude nejspíš trvat mnoho let vysílání v televizi a na domácím videu, než se snímek zaplatí. Vypadá to, že když v současné době chcete v televizi uspět s komedií, je třeba jít po ještě obecnějších tématech, ořezat potenciální kontroverze a vsadit na co největší hvězdu.

To se alespoň částečně povedlo splnit filmu Nic ve zlým na příčce sedmé. Ve třetím týdnu promítání snímek poklesl od minule jen o třetinu, připsal si dalších 5 milionů z USA a skoro 4 miliony mezinárodně. To dělá 40 milionů ze Severní Ameriky, 27 ze zbytku světa a 67 celkem. Pořád je však co dohánět, protože rozpočet 45 milionů jinak sympaticky vydělávající komedii strašlivě drží zpátky.

Podobně mluvit i Transformers: Probuzení monster. Také si vedou slušně, ale také by potřebovali o něco silnější výkon, když si vzpomenete, že jejich natáčení přišlo na 200 milionů. Tržby se propadají celkem pomalu a za víkend se povedlo přidat 5 milionů z USA a skoro 8 ze zbytku světa. Dohromady tedy 146 z Ameriky a 407 celosvětově. Nebýt vysokého rozpočtu, špatný výkon by to nebyl. Snímku navíc ubližuje, že hned 90 milionů z této částky přišlo z Číny, odkud americká studia dostávají podstatně nižší podíl, než ze všech ostatních světových regionů.

V desítce se dosud na předposlední pozici drží Malá mořská víla. Podařilo se jí přidat ještě 3,5 milionu z USA a má tak celkem 289 milionů z Ameriky a 542 globálně. Není to zlé, ale zase platí, že film byl tak drahý, že by potřeboval vydělávat víc. Desítku uzavírá Krakenteena Ruby. Tenhle animák už při premiéře minulý týden začínal až na 6. příčce a teď je na tom ještě hůř. Za týden po Ruby nikdo neštěkne.

Ta pravá divočina se nicméně děje až mimo desítku! The Flash jen po necelých čtyřech týdnech promítání spadl až na 12 místo. Opět zaznamenal silný mezitýdenní pokles, tentokrát o skoro 58% (v minulých týdnech to byl postupně pád o 72 a 65 procent). Tržby v Severní Americe činily jen 2 miliony a film brutálním tempem ztrácí kina. Dosud v USA utržil 156 milionů, ale při tomhle tempu poklesu se nejspíš zastaví jen lehce nad 160. Globální tržba zatím činí 261 milionů a film v pokladnách jen zlehka překročí svůj rozpočet. Přitom by jej potřeboval zdvojnásobit a ještě zaplatit drahý marketing. Tohle je po všech směrech tragický výsledek, který dost možná ve studiu Warner Bros. povede k dalším škrtům.

Ještě skoro 2 miliony se povedlo přidat Rychle a zběsile 10 a dotáhnout celkové tržby přes 700 milionů. Mezinárodně už film utržil 556 milionů a výrazně jej překonaly pouze sedmička a osmička. S ostatními díly série se může desítka poměřovat nebo je rovnou překonává. A to přesto, že tentokrát byly výsledky z Číny slabší než v minulosti. Problém je v tom, že zájem o sérii setrvale klesá ve Spojených státech. Když si připočítáte, kolik desítka stála, bude se muset studio při natáčení a propagaci jedenáctky zatraceně snažit, aby se jedna nejhitovějších sérií nezměnila pro Universal v balvan na noze.

A podle některých zdrojů se animáku Super Mario Bros. ve filmu povedlo překonat částku 1,3428 miliardy dolarů, čímž překonává Harryho Pottera 8, jenž byl dosud napřed se sumou 1,3423 miliardy. Filmová studia to jednoznačně budou v dohledné době zkoušet s videoherními filmy ve velkém.

Minimálně v Česku, na Slovensku, v Austrálii, Hongkongu, Indonésii, na Ukrajině a ve Spojených arabských emirátech už se také o víkendu promítala Mission: Impossible Odplata - První část, avšak ve chvíli dokončení článku v neděli večer středoevropského času data o tržbách zatím nebyla k dispozici. Snad budeme vědět víc během pondělka. V týdnu si Tom Cruise vezme do parády i zbytek světa a během příštího článku o tržbách budeme rozebírat, zda prvotní divácký zájem připomíná spíš předchozí Mission: Impossible, anebo hitový Top Gun 2 z loňského roku.

Titulní foto: Insidious: Červené dveře

Zdroje: Box Office Mojo,

Galerie: 4

Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor | Fandíme filmu Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor | Fandíme filmu Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor | Fandíme filmu Box Office: Velké bijáky strčil v pokladnách kin do kapsy malý horor | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu