Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih

Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 10 obrázků
Indymu se příliš nedaří. The Flash je na tom hůř a hůř. Spider-Man dál boduje.

Disney v minulosti platil za nezastavitelného titána, letos se mu příliš nedaří. Do nového roku vstoupil s polštářem, který mu udělal Avatar 2 a zabodovali Strážci Galaxie 3. Ale jinak? Ant-Man a Wasp: Quantumania propadli. Malá mořská víla si vzhledem k nákladům měla vést lépe. Kostlivec také, Mezi živly jakbysmet. A teď má na problémy zaděláno také Indiana Jones a nástroj osudu.

Závěrečný díl Indyho ságy utržil při premiéře za víkend na největším trhu ve Spojených státech jen 60 milionů dolarů. Předchozí Království křišťálové lebky svedlo před patnácti lety dvojnásobek. S dost podobnými recenzemi, nižším rozpočtem a bez nezastavitelné Disneyho propagační mašiny v zádech. To není dobrý start. A mezinárodní tržby situaci nijak nezachraňují. Dalších 51 trhů dalo dohromady jen 70 milionů, což je nižší částka, než analytici dopředu předvídali.

Globální úhrn za první víkend tedy dělá pouhých 130 milionů (Království křišťálové lebky mělo 272 milionů) a vypadá to, že film prakticky nemá šanci překročit v pokladnách 400 milionů. A to je hodně velký průšvih. Už začátkem roku se mluvilo o tom, že závěrečná část Indyho série patří mezi deset nejdražších filmů historie. Dle posledních dostupných informací stálo natáčení kolosálních 329 milionů, což by znamenalo devátou příčku v top desítce. Ještě výš se Indy neumístil jen proto, že v posledních měsících do top desítky přibily Avatar 2 a Rychle a zběsile 10.

U podobně drahého filmu propagační kampaň v žádném případě nestála méně než 150 milionů, ale klidně mohla být také dvousetmilionová. A je třeba pamatovat, že z každé prodané vstupenky zhruba polovina zůstává provozovatelům kin. Tím pádem Nástroj osudu potřeboval utržit s přimhouřenýma očima alespoň 800 milionů, při realističtějších počtech více než miliardu. A to jen aby se zaplatil! (Ano, na domácím videu a v TV film vydělá další peníze, ale ne tak vysoké částky jako v kinech a jde o dílčí příjmy, které budou šnečím tempem přicházet po dobu mnoha a mnoha let). Cílem podobných megafilmů navíc není zaplatit se, ale přinést zisk, aby bylo možné financovat riskantnější a ambicióznější projekty.

Pokud by v kinech letos vyhořel ještě nějaký drahý Disneyho film (Strašidelný dům, Přízraky v Benátkách, Stvořitel, The Marvels, Přání), pak je dost možné, že studio nějakým viditelným způsobem začalo přehodnocovat své další plány.

Na opačné straně spektra než Indy je Spider-Man: Napříč paralelními světy. Animák se promítá už pátým týdnem a pořád se s velmi dobrými tržbami drží v absolutní špičce. A to za výrazně nižších nákladů. Tento týden z toho bylo dalších 11,5 milionu ve Spojených státech a téměř 14 milionů v dalších regionech. Severoamerický úhrn v tuto chvíli činí skoro 340 milionů, mezinárodně se podařilo utržit dalších 267 milionů a celkem už to dělá moc hezkých 607 mega. Jestli se takhle bude dařit i nadále, má pokračování šanci zdvojnásobit tržby pět let staré jedničky. Analytici předvídají, že pokoření sedmsetmilionové mety není vyloučené.

Úspěch Napříč paralelními světy přitom netkví čistě v tom, že by rodiny slepě chodily na animáky. Mezi živly (Elemental) od Pixaru se snaží, ale přesto výsledky vykazuje podstatně slabší. Za Spider-Manem pixarovka zaostala o pár set tisíc a vykázala v USA víkendové tržby 11,3 milionu. V úhrnu zatím 89 milionů. Mezinárodně je film o něco silnější a utržil skoro 30 milionů. Celkem je v prasátku 98 milionů a celosvětově tedy už skoro 192 milionů. Dle analytiků je šance celkem utržit 300-350 milionů. Kdyby film stál stejně jako Spider-Man, už bychom se bavili o malém hitu. Bohužel, tady se náklady vyšplhaly na hodně nerozumných 200 milionů, které se dost špatně ospravedlňují v dobách, kdy konkurenční animační studia s méně než polovičními rozpočty zvládají stejné či vyšší tržby.

Čtvrtá pozice patří mládeži nepřístupné komedii Nic ve zlým (No Hard Feelings). Ve druhém týdnu promítání snímek oproti premiéře zaznamenal padesátiprocentní propad, utržil v USA dalších 7,5 milionu a úhrnná částka z celého světa zatím činí skoro 50 milionů. Natáčení přišlo na 45 milionů, takže se nakonec asi rošťáckou komedii povede zaplatit, ale bude to trvat a velký hit se nám před očima rozhodně nerodí.

Premiéra Transformers: Probuzení monster tak trochu prošuměla a působí jako cosi dávno minulého. Nicméně ve skutečnosti se snímek stále promítá. A to dokonce s takovým úspěchem, že se těsně dostal do top pětky. Úspěch je nicméně spíše v uvozovkách, protože tržba za aktuální víkend činila 7 milionů a globálně se prodaly doposud vstupenky jen za 381 milionů. A to je nejmíň z celé dosavadní série! Film ještě nejspíš pár desítek milionů v pokladnách přidá, ale Bumblebee před pěti lety dokázal utržit 465 mega, a to šlo o podstatně komornější podívanou, která měla oproti Probuzeným monstrům asi poloviční rozpočet!

Až na šesté příčce skončila druhá novinka víkendu, animák Krakenteena Ruby (Ruby Gillman, Teenage Kraken). Animační společnost Dreamworks svou novinku nepropagovala tak vehementně, jako některé své minulé projekty a zatím je divácký zájem dost minimální. V USA nechali lidé za lístky 5 milionů, celosvětově necelých 13. Zatím se zdá, že Krakateena tiše prošumí a pokud si ji děcka najdou, tak až doma v obýváku.

Silou Sebastianova klepítka se stále v žebříčku drží Malá mořská víla. Promítá se šestým týdnem, zvládla utržit dalších 5 milionů v Americe a 7 milionů na zbylých 52 trzích. Celkem to ve Spojených státech dělá 281 milionů a globálně už 526 milionů. Hraná předělávka oblíbené pohádky by nakonec mohla vyšplhat až na 600 milionů, což by dost potřebovala, protože natáčení stále 250 milionů. Film se tedy v kinech prakticky s jistotou nedokáže zaplatit, ale aspoň si udělá velmi dobrou výchozí pozici pro to, aby to na domácím videu už nebyl neřešitelný problém.

Učiněné peklo na zemi zažívá The Flash. Promítá se teprve tři týdny, a přestože jde o bombastický velkofilm s brutální promo kampaní, propadla se komiksovka až na osmou příčku žebříčku. Film oproti minulému týdnu znovu poklesl o 67% a pokud divácký zájem bude dál rychle vadnout, tak není vůbec vyloučeno, že příští víkend už bude The Flash v top desítce chybět, což by u blockbusteru podobných proporcí bylo zcela nevídané. Provozovatele kin už film prakticky odepsali a jeho dosavadní sály raději postupují jiným snímkům, u nichž je větší šance, že na ně někdo přijde.

V USA se za víkend podařilo utržit jen 5 milionů, na dalších 77 mezinárodních trzích potom 11 milionů. Úhrn z USA činí 99 milionů, z celého světa 245 milionů. Nakonec by se tahle tragédie mohla zastavit někde u 270 milionů. Vzpomeňte si na známou poučku, že z téhle částky studio dostane zhruba polovinu. Tedy nějakých 135 milionů. U podobně velkého a drahého filmu marketing mohl stát klidně i 150 milionů dolarů. Takže pokud by se bývali ve studiu Warner Bros. rozhodli, že film bez jakékoliv propagace pošlou rovnou na HBO Max, vyšli by z toho finančně lépe! To je u takhle velkého projektu, který s sebou přinesl spoustu práce a žehlení skandálů Ezry Millera, prostě tristní vysvědčení.

Asteroid City Wese Andersona vyčerpalo svůj potenciál širšího publika a znovu na něj chodí především kluboví diváci. I tak je pro podobný film víkendová tržba 3,8 milionu slušná. V úhrnu už je utrženo 29 milionů a ačkoliv ze snímku zjevně nebude hit rozměrů Grandhotelu Budapešť, nezaostává novinka nikterak za Andersonovým příjmovým standardem.

Top ten uzavírají Strážci Galaxie 3. Ti v Severní Americe připsali na svůj účet další skoro 2 miliony, ačkoliv jsou v kinech už devět týdnů. Celkem mají skoro 356 milionů. Celosvětově utržili zatím 835 milionů a teoreticky by to mohli dotáhnout až na 850. Je možné, že se podaří přeskočit výsledek Thora: Ragnarok (850 milionů) a Black Panthera: Wakanda nechť žije (skoro 854 milionů). Strážci Galaxie 2 (863-869 milionů dle různých zdrojů) nejspíš zůstanou nepřekoáni jako nejúspěšnější díl série. Od drahého vyvrcholení trilogie Marvel přeci jen asi čekal o chlup lepší výsledek, ale při tom, jak v současnosti lidé chodí do kina, si rozhodně třetí Strážci vedli úctyhodně.

Dál nějaké drobné přidává Rychle a zběsile 10 a na účtu už má 696 milionů. Jak už jsme několikrát rozebírali, kdyby film nebyl tak pekelně předražený, šlo by o luxusní výsledek. A o další chloupek si polepšili také Super Mario Bros. ve filmu. Utržili už celkem 1,347 miliardy dolarů, takže čerstvě překonali na 16. příčce historického žebříčku Harryho Pottera a relikvie smrti II (1,342 miliardy). Příští víkend budeme téměř určitě psát o tom, že byl pokořen také Black Panther na 15. příčce. K jeho překonání chybějí zhruba 2 miliony.

Příští týden budou uvedeny horor Insidious: Červené dveře a komedie Joy Ride, tedy hned dva filmy, které by mohly mít na to přeskočit Indianu Jonese, pokud se během týdne nějak výrazněji propadne.

Titulní foto: Indiana Jones a nástroj osudu

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando

Galerie: 11

Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu Box Office: Indiana Jones 5 má v pokladnách zaděláno na obří finanční průšvih | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu