Zemřel herec Alan Arkin (1934-2023)

Zemřel herec Alan Arkin (1934-2023) | Fandíme filmu
Netflix
Oscarový herec z Malé Miss Sunshine, Arga nebo Kominského metody už není mezi námi.

Ve čtvrtek zemřel americký oscarový herec Alan Arkin. Bylo mu 89 let. Veřejnosti to oznámili ve společném prohlášení v pátek jeho synové Adam, Matthew a Anthony. Zemřel doma v Kalifornii, už delší dobu se potýkal s nejrůznějšími srdečními obtížemi.

Alan Wolf Arkin se narodil v roce 1934 v americkém Brooklynu do rodiny malíře a spisovatele a učitelky. Jeho židovští prarodiče do Ameriky emigrovali z Ukrajiny, Ruska a Německa. Když se rodina přestěhovala do Los Angeles, otec jeden čas maloval filmové kulisy. Herectví se Alan věnoval od svých deseti let, docházel do několika hereckých akademií, včetně akademie Benjamina Zemacha, žáka proslulého Stanislavskyho.

Před kamerou poprvé stál v roce 1957, kdy měl malou roli v muzikálu Calypso Heat Wave. Spolu se začátkem 60. let začal vystupovat v divadle, televizi i filmu. Za hlavní roli ve hře Enter Laughing (1963) získal prestižní cenu Tony. První výraznější filmovou roli dostal v komedii Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! (1966) a hned byl oceněný oscarovou nominací. Další přišla krátce na to, za snímek Srdce je osamělý lovec (1969).

Roku 1967 vystupoval v thrilleru Terrence Younga Čekej do tmy a o rok později dostal příležitost naplno projevit komediální talent, když ve filmu Inspektor Clouseau nahradil Petera Sellerse v hlavní roli popleteného vyšetřovatele. Následovala slavná Hlava-22 (1970) od Mika Nicholse a o rok později debutoval Alan také jako režisér, snímkem Little Murders. V polovině 70. let získal cenu Tony za režii hry The Sunshine Boys.

V 80. let se smočil v žánrovém rybníčku, když roku 1981 hrál spolu se synem Adamem v hororové komedii Vlkodlak a roku 1982 propůjčil svůj hlas animované fantasy Poslední jednorožec. Za televizní film Útěk ze Sobiboru byl nominován na cenu Emmy. V devadesátkách zažil celou řadu vedlejších rolí ve výrazných filmech, jako jsou Střihoruký Edward, Rocketeer nebo Gattaca.

Po přelomu letopočtu přišla jedna z Alanových životních rolí v Malé Miss Sunshine (2006), za niž byl oceněn Oscarem. Za Akta Pentagon z roku 2003 zase dostal cenu Emmy. Další oscarová nominace následovala za Argo z roku 2012. V letech 2018-19 vystupoval spolu s Michaelem Douglasem v seriálu Kominského metoda, což mu vysloužilo nominace na cenu Emmy a Zlatý globus. Naposledy před kamerou vystupoval ve snímku Spravedlnost podle Spensera a poslední hlasovou roli měl v Mimoních 2 z roku 2022. Byl obsazený do připravovaného snímku The Smack, avšak natáčení už se nestihl zúčastnit.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce.

Titulní foto: Alan Arkin v Kominského metodě

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu