Zemřel Cormac McCarthy, autor oscarovky Tahle země není pro starý

Zemřel Cormac McCarthy, autor oscarovky Tahle země není pro starý | Fandíme filmu
HBO
McCarthyho stěžejní román Krvavý poledník se má dočkat zfilmování.

Ve věku 89 let zemřel spisovatel a scenárista Cormac McCarthy. Zemřel 13. června, doma v Novém Mexiku. Veřejnost o tom informoval jeho vydavatel. Narodil se roku 1933, o psaní projevil zájem na začátku 50. let na univerzitě, kde sice studoval technický obor, ale profesor jej požádal, aby přepsal do současného jazyka několik esejů z 18. století. Školu přerušil roku 1953, když nastoupil k letectvu. Tam začal hodně číst. Po návratu dokončil školu, nakonec v oboru anglického jazyka. Roku 1957 publikoval své první povídky a začal usilovat o spisovatelskou kariéru.

Často je označován za jednoho ze stěžejních velikánů americké literatury. Za román Cesta (2006) získal prestižní Pulitzerovu cenu, Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě (1985) je často označován za jedno stěžejních děl americké kultury, které pomáhá vystihnout podstatu celého národa.

Zfilmovány byly jeho romány Všichni krásní koně (u nás film vyšel jako Krása divokých koní), Cesta a Dítě boží (u nás film vyšel jako Boží stvoření). Tahle země není pro starý původně vznikala už v 80. letech jako filmový scénář, nakonec ji v roce 2005 McCarthy publikoval jako román, jenž následně zfilmovali roku 2007 bratři Coenové. Snímek získal Oscara za film roku i za nejlepší adaptovaný scénář.

Na základě románu Vnější tma vznikl v roce 2009 krátký film. Podle vlastní divadelní hry Vlak Sunset Limited napsal scénář filmové adaptace u nás uvedené pod názvem Expres na západ (2011). Roku 2013 napsal scénář pro Konzultanta Ridleyho Scotta, roku 1977 epizodu The Gardener's Son pro dramatický antologický seriál Visions. Několik jeho scénářů se nedočkalo realizace.

Posmrtně se má dočkat zfilmování také Krvavý poledník (Blood Meridian, or The Evening Redness in the West). Pokusů o zfilmování knihy už bylo několik, teď koncem dubna studio New Regency oznámilo, že chystá adaptaci spolu s režisérem Johnem Hillcoatem. Ten natočil ceněný australský „western“ Proposition (2005), Zemi bez zákona (2012), ale především roku 2009 zadaptoval McCarthyho Cestu. Se spisovatelovým dílem tedy má zkušenost. Jedním z producentů snímku je Cormacův syn John Francis McCarthy.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest Cormacově památce.

Titulní foto: Tommy Lee Jones a Cormac McCarthy při natáčení snímku Expres na západ

Zdroje: NPR, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu