Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku

Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit další 4 obrázky
Režisér a Chris Hemsworth popisují, jak v Česku 21 minut dlouhou akční scénu bez očividného střihu natáčeli.

Už za pár dní Netflix nabídne předplatitelům Vyproštění 2. Nedávno na očekávanou akční novinku s Chrisem Hemsworthem upozornilo video zaměřené z větší části na automobilovou honičku, dnes se přesouváme na koleje. Nově zveřejněná upoutávka předvádí akční scénu prezentovanou v jednom kontinuálním záběru, jež se odehrává na palubě rozjetého nákladního vlaku. A znovu připomeňme, že se scéna točila u nás, částečně na trati v Krušných horách, částečně v ateliéru. Osobně mi video hodně připomíná videoherní pasáže, v nichž jste jako hráč pověřeni právě odrážením útoků na nějaký jedoucí dopravní prostředek. Jaké pocity vyvolává ukázka ve vás?

V rozhovoru pro Collider režisér Sam Hargrave popsal, jak se sekvence natáčela. Tvrdí, že prakticky celá scéna jsou praktické efekty. Natáčelo se na rozjetém vlaku, herci a kaskadéři na něm reálně stáli. Vrtulníky byly skutečné, z vrtulníku na vlak reálně seskočili vojenští výsadkáři a opravdu se točilo i přistání vrtulníku na vlak. To prý podle režiséra proběhlo tak hladce, že bylo potřeba použít jeden méně povedený záběr, aby dosednutí helikoptéry nepůsobilo až příliš bezchybně a tím pádem uměle. Na štáb reálně sněžilo a nebýt jištění tak by jej víření vzduchu helikoptérou z vlaku nejspíš smetlo. Jediné, co se řešilo dodatečně v postprodukci, bylo vložení elektrárny do pozadí, protože ta se ve skutečnosti nachází jinde než železnice.

Chris Hemsworth v rozhovoru pro Total Film dodal, že vlaková sekvence byla součástí 21 minut dlouhé nepřerušené scény bez střihu, kde hlavní hrdina Rake utíká z gruzínské věznice. Nejprve se proplétá spletí chodeb, následně se probojuje přes nádvoří, pustí se do automobilové honičky a vše vrcholí na palubě vlaku. Prý šlo o nejtěžší natáčení jeho kariéry, protože je mu celou dobu vidět do tváře a nemohl jej tedy zastoupit dublér. Na konci každého dne byl extrémně unavený, ale zároveň po dokončení náročných sekvencí cítil velké uspokojení.

Nicméně pozor, Hemsworth všechno popisuje tak, jako by se celá dvacetiminutovka natáčela v kuse. Tak to ale není. Už z natáčení prvního filmu víme, že štáb dlouhé scény točí po segmentech, které vytvoří iluzi kontinuálního záběru až v postprodukci. A v rozhovoru pro Empire režisér Hargrave potvrdil, že při natáčení dvojky se postupovalo stejně. Reálně se točily segmenty dlouhé 30-90 sekund. Nicméně i to je opravdu úctyhodná doba, po níž museli herci opakovaně podávat náročné „sportovní“ výkony. Některé segmenty měly choreografii s 50-70 navazujícími pohyby v řadě, což není žádná brnkačka. Navíc ve scénách vystupovalo velké množství osob a často se točilo v mrazech.

PS: Fotky ze zákulisí naznačují, že část vlakové sekvence se točila v ateliéru, ale podstatné je nakonec hlavně to, jak celá pasáž bude vypadat v hotovém filmu, což si můžete v nově zveřejněné ukázce sami prohlédnout. Dole v galerii najdete nejnovější plakáty.

I got the go-ahead to release a never-before-seen clip to my fans on social media for #Extraction2! Thanks @netflix. Now enjoy Tyler Rake kicking some ass and watch the full movie on June 16 pic.twitter.com/1F30kQZ6Ys

— Chris Hemsworth (@chrishemsworth) June 12, 2023

Chris Hemsworth se vrací jako drsňák John Rake v akčním thrilleru Vyproštění 2 (Extraction 2). Poté, co sotva přežil události prvního filmu, dostává John další zakázku: Má za úkol osvobodit z věznice zadržovanou rodinu drsného gruzínského gangstera. Pro našince je atraktivní, že se velká část snímku točila v Krušných horách a na řadě dalších míst České republiky. Snímek opět režíruje Sam Hargrave, scénář znovu napsal Joe Russo, jenž je spolu s bratrem Anthonym také producentem filmu. V jedné z vedlejších rolí vystupuje Olga Kurylenko. Novinku uvidíme 16. června.

Foto: Netflix

Zdroje: Empire, Collider, Total Film

Galerie: 5

Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu Vyproštění 2: Pusťte si akční scénu z rozjetého vlaku | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu