Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků

Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
O Malou mořskou zatím zájem je, ale nemuselo by to stačit. Hororová novinka Kostlivec velké vlny nevyvolala.

Spider-Man potvrzuje svou pověst divácky nejpopulárnějšího superhrdiny. První celovečerní film z roku 2002 vůbec poprvé dokázal překonat za úvodní víkend stomilionovou tržbu. Spider-Man: Bez domova patří mezi komerčně nejúspěšnější filmy vůbec. A ve velkém boduje teď také Spider-Man: Napříč paralelními světy.

Zvláštní je, že zatímco první díl animované trilogie velkou díru do světa v pokladnách neudělal, dvojka výsledky předchozího filmu násobí. Na největším trhu ve Spojených státech Napříč paralelními světy za premiérový víkend utržilo parádních 120 milionů dolarů! To je zatím nejlepší start letní filmové sezony, druhý nejlepší start roku, třetí nejlepší start všech spidermanovských filmů, sedmý nejlepší start animáku a sedmý nejlepší start měsíce června. Podařilo se výrazně překonat analytické předpovědi a o 240% pokořit výsledky jedničky. Jde o nejlepší premiéru studia Sony Animation.

Mezinárodně na 44 dalších trzích nový animovaný Spider-Man utržil 88 milionů. To je sice slabší, než v USA, ale pořád je to víc, než analytici předvídali a také několikanásobně víc, než za premiérový víkend zvládla před lety utržit jednička. V součtu je tedy na účtu velice slušných 208 milionů. Šuškanda je pozitivní a stále se čeká na premiéru na dvou velkých trzích – v Jižní Koreji a Japonsku. Snímek má tedy všechny předpoklady pro to, aby i v následujících týdnech vedl velice dobře a se sympaticky nízkým rozpočtem 100 milionů dolarů se začlenil mezi hity letošního roku.

Právě kvůli rozpočtu bude zpochybněný status hitu u Malé mořské víly. Snímek za víkendu v USA utržil dalších 40 milionů a dá tu dohromady 300-350 mega, než bude za pár týdnů promítání u konce. Mezinárodně je ale výkon výrazně slabší. Teprve tento víkend se podařilo pokořit stomilionovou hranici. Víla mimo Spojené státy za víkend přidala 42 milionů a dostala mezinárodní částku celkem ke 140 milionům. Propad od premiérového víkendu činil ve světě jen 38%, potíž je ale v tom, že mimo USA už od začátku nebyl o snímek tak silný zájem. Globální tržby dělají zatím něco přes 326 milionů a nakonec by Ariel mohla skončit někde kolem 600 milionů. To je ale málo, protože Malá mořská víla byla velmi drahá. Stála 250 milionů, takže aby se film v kinech zaplatil, musel by utržit alespoň 800 milionů, možná i víc, v závislosti na tom, zda propagace byla jen drahá nebo extrémně drahá. U podobného projektu se Disney dokáže zahojit jinde, na další dodatkových prodejích, ale pořád studio nemůže těšit, když tržby neodpovídají vynaloženým prostředkům.

Na třetím místě víkendového žebříčku je první novinka. Konkrétně horor Kostlivec (The Boogeyman), jenž začíná svou cestu kinosály s 12 miliony z USA a téměř 8 ze zbytku světa. Úvodní úhrnná tržba 20 milionů není špatná, jenže bohužel, tohle není jeden z těch hororů, které se podařilo natočit s rozpočtem pod dvacet milionů. Tady vynaložené náklady činily 35 milionů, což je na malou duchařinu hodně. Snímek tak bude potřebovat, aby mu diváci i v dalších týdnech zůstali zázračně věrní, pokud se má zaplatit.

Na čtvrtou příčku sklouzli Strážci Galaxie 3, ale na tom není nic zvláštního, už se promítají pátým týdnem. A pořád si vedou celkem slušně. Oproti předchozímu víkendu spadli o polovinu a utržili dalších 10 milionů v USA. Za mořem je utrženo už skoro 323 milionů a celkem z toho může být i víc jak 350. Mezinárodně diváci koupili vstupenky za dalších 12 milionů. Suma činí mimo USA 457 milionů. Celosvětový úhrn zatím dělá 780 mega, což Strážce řadí do patnáctky nejúspěšnějších filmů od začátku pandemie. Tržby přitom dál budou růst a v závěru by se mohly přiblížit k 900 milionů. Takový výsledek by z „trojky“ udělal nejen nejúspěšnější díl trilogie, ale celkově extrémně úspěšný snímek, který bude v postpandemické době patřit k absolutní špičce.

Co žádný mega hit rozhodně nebude, je Rychle a zběsile 10. Pokračování úspěšné ságy je sice v kinech teprve třetím týdnem, přesto se propadlo až na pátou pozici žebříčku. Diváci rychle ztrácejí zájem, provozovatelé kin ubírají sály. Tento týden z toho v USA káplo jen 9 milionů, součet dělá 128 milionů a předpokládá se, že víc než 160 mega ve Státech Dieselova partička nevyjezdí. Vždycky byla úspěšnější mezinárodně a teď tomu není jinak. Na 70 trzích, kde se film promítá, se za víkend povedlo utržit 41 milionů. Dohromady to dělá 606 milionů z celého světa, ale předpověď nečeká, že by film dokázal překonat hranici 750 milionů. A to je pořád nepříjemné, vzhledem k tomu, jak extrémně předražený film byl.

Z TOP 5 těsně vypadl Mario. Super Mario Bros. ve filmu tento víkend přidali více než 3 miliony k dobru v USA a 8 milionů ve zbytku světa. Zájem diváků tedy stále je a v řeči čísel to zatím znamená 566 mega z USA a 1,3 miliardy celosvětově. Tržba se může vyšplhat nakonec až na 1,35 miliardy, ale začíná to vypadat, že Ledové království II se z čela žebříčku nejúspěšnějších animovaných filmů nakonec těsně sesadit nepovede.

Komedie Pappa Mia! nezačala silně a žádný zázrak se nedostavil ani při druhém týdnu promítání. Celosvětově to zatím nedělá ani 10 mega a brzy film upadne k zapomnění. Prakticky to samé můžeme říkat o komedii The Machine. Ta se též promítá druhým týdnem a utržila 1,7 milionu za právě uplynulý víkend. Dosud je zatím celosvětově napočítáno v prasátku 8,7 milionu. Investoři si zřejmě představovali něco lepšího.

Indie komedie You Hurt My Feelings už nás dostává mimo mainstreamové velkofilmy. Za druhý víkend utržila 700 tisíc, úhrnem to dělá jen 3 miliony. Brzy se za nezávislákem zavře voda. Ten ale aspoň nestál hodně. Pro Kandahar to neplatí. Náklady na válečnou akci byly v desítkách milionů a zájem publika tomu naprosto neodpovídá. Při druhém víkendu v kinech byl film schopný utržit také pouze lehce přes 700 tisíc dolarů. Celkem se zatím po celém světě nepodařilo utržit víc než 5 mega a bude z toho jeden z největších propadáků kariéry Gerarda Butlera.

Příští týden zájem publika otestují Transformers: Probuzení monster. Buď před sebou máme polití značky svěcenou vodou, anebo zásadní zpochybnění její další budoucnosti v hrané podobě…

Titulní foto: Spider-Man: Napříč paralelními světy

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers

Galerie: 9

Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man přitáhl na svých sítích do kin mraky diváků | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest