Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo

Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Desátý díl Dieselovy série nemá tržby špatné, ale při nesmyslných nákladech to nemusí stačit.

Víkend v pokladnách kin nepřekvapí, na první příčku žebříčku to dotáhlo velké drahé pokračování úspěšné série s drahou reklamou. Rychle a zběsile 10 utržilo na největším světovém trhu ve Spojených státech během víkendu 67 milionů dolarů. To je víc, než filmu věštily předpovědi analytiků a rozhodně nejde o malou částkou. Jenže tím asi pozitiva na americkém trhu končí. Předchozí „devítka“ při premiéře utržila o tři miliony víc, a to byla uvedena před dvěma lety, kdy se kina oklepávala z pandemie. A když zabrousíme do historie, tak v rámci hlavní série měla slabší start naposledy trojka z roku 2006! To signalizuje slábnoucí zájem Američanů o sérii, což vzhledem rostoucím nákladům může být zásadní problém. Podle dostupných informací desítka stála naprosto nesmyslných 340 milionů dolarů!

To znamená, že snímek potřebuje utržit plus minus miliardu dolarů, aby se vůbec zaplatil, natož cokoliv vydělal. Pořádnou práci tak má před sebou především zbytek světa, kde si tradičně série vede výrazně lépe, než právě v USA. Promítá se celkem na 70 trzích, z nichž se za premiérových pět dní podařilo vyždímat 251 milionů. Nejlépe si film vede v Číně, kde byly tržby dokonce vyšší než v USA – při premiéře tam snímek utržil 77 milionů. To je v Číně nejslabší start od Rychle a zběsile 7, i tak však nejde vyloučit, že to film v zemi během celého promítání dotáhne alespoň na 200 milionů, což by rozhodně nákladná rozpočtová investice potřebovala.

Slušně startovalo Rychle a zběsile 9 také v Brazílii (9,6 milionu) či Indii (8,6 milionu), kde film zaznamenal dosud nejsilnější premiéru ze všech dosavadních dílů. Globální součet za první víkend činí 320 milionů, což je třetí nejlepší hodnota po osmičce (skoro 542 milionů) a sedmičce (skoro 398 milionů). A to není špatné, s ohledem na to, jak výrazně klesá zájem v USA. Bude takový start nakonec stačit na dosažení potřebné miliardy? Napoví už příští víkend, kdy se ukáže, zda zájem publika drží nebo padá. Naposledy dosáhla série přes miliardu s osmičkou v roce 2017.

Na druhé příčce víkendového žebříčku se velice solidně drží Strážci Galaxie 3. V USA je sice připravilo o všechny prémiové sály (IMAX apod.) Rychle a zběsile 10, přesto tržby poklesly mezitýdně jen o 48%. Za víkend marvelovka za mořem utržila téměř 32 milionů dolarů. Celkem je ve Státech na účtu 266 milionů a finální tržby se mohou při takovém tempu vyšplhat někam mezi 330 a 360 milionů. Ve zbytku světa tržby oproti minulému týdnu klesly dokonce jen o 47% a bylo z toho dalších skoro 49 milionů. Mezinárodní úhrn tedy dělá skoro 393 milionů a celosvětový součet 659 milionů. Momentální předpověď odhaduje finální tržby někde v rozmezí 800 a 900 milionů Záleží samozřejmě na tom, jestli skvělý divácký zájem vydrží i na dále. Každopádně má Marvel po slabém Ant-Manovi 3 v rukou opět hit.

Bronzovou medaili si vyskákali videoherní bratři instalatéři. Super Mario Bros. ve filmu připisují při svém sedmém víkendu dalších skoro 10 milionů dolarů. Celkem to v USA dělá 549 milionů. Mario čerstvě předehnal „hraného“ Lvího krále a vyhoupl se na 14. příčku historického žebříčku Spojených států. Mezinárodně přírůstek činil ještě lepších 17 milionů. V úhrnu má herní animák na účtu 698 mega a v celosvětovém součtu tedy 1,25 miliardy dolarů. Super Mario Bros. ve filmu překonali v historickém žebříčku Úžasňákovi 2 a stali se třetím nejúspěšnějším animákem v historii pokladních tržeb. Za pár dní se podaří překonat Ledové království (1,28 miliardy) a vyloučeno není dosažení první příčky žebříčku animáků, kde se zatím drží Ledové království 2 s částkou 1,4 miliardy.

Na čtvrté příčce máme se 3 miliony konverzačku Book Club: The Next Chapter. Zájem diváků rychle klesá, rozhodně nepůjde o malý hit, jako v případě prvního dílů. Celosvětově je utrženo necelých 17 milionů, tedy nic, co by si dali účetní z Focus Features za rámeček. Na čtyřce se velice hezky drží Smrtelné zlo: Probuzení. Laciný mládeži nepřístupný horor si připsal další 2 miliony, celkem má z USA 64 milionů, globálně už dokonce 141 mega. Super výsledek a bezesporu začátek nové kino éry pro celou značku.

John Wick 4 už nedělá žádná velká čísla, za víkend si připsal 1,33 milionu z USA a 1,2 ze zbytku světa. Úhrn dělá už 430 milionů a pro celou frančízu John Wick to znamená, že se jí čerstvě podařilo překonat miliardu dolarů. Tahle značka tedy hned tak nezmizí, pokud Keanu Reeves bude jen trošičku stát o návrat, nebo se podaří přijít na úspěšnou cestu kupředu bez něj.

Nezávislák Are You There God? It's Me, Margaret. Utržil 1,3 milionu, celkem se může pochlubit téměř 19 miliony. To není špatné, ale natáčení stálo 30 milionů, takže snímek musí doufat, že se mu podaří vytvořit alespoň stejně výrazný zájem i při uvedení mimo USA. Hypnotik Roberta Rodrigueze je nehorázný propadák. Už po tak slabé premiéře ambiciózní novina s Benem Affleckem brutálně propadla. Film přišel o zhruba o pětinu kin a tržby se propadly o nepříjemných 65%. Diváci si mezi sebou film nedoporučují, distributor vzdává propagaci. Tento týden sci-fi thriller utržil jen 825 tisíc, celosvětově je utrženo 4,4 milionu. Rozpočet činil 65 milionů, takže má produkce v rukou kolosální propadák.

Romance Znovu se zamilovat (Love Again) je na 9. místě víkendového žebříčku, se slaboučkými 400 tisíci. Celková tržba lehce přesahuje 10 milionů. Dvakrát v řadě se mi podařilo špatně předpovědět, že snímek z top desítky v následném týdnu zmizí, takže tentokrát to pro jistotu dělat nebudu, ačkoliv je dno žebříčku už opravdu blízko. Desítku zavírá Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Film je dávno na domácím videu, takže v kinech už jen dodýchává. Tento víkend film utržil zanedbatelných 385 tisíc, v úhrnu 207 milionů.

Příští týden dorazí Malá mořská víla a tři středně velké žánrovky (Kandahar, Pappa Mia! a The Machine), takže téměř určitě budou z elitní desítky dosluhující sběratelé drobných vypadávat.

Titulní foto: Rychle a zběsile 10

Zdroj: Box Office Mojo, Luiz Fernando, The Numbers, Deadline I, II

Galerie: 7

Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu Box Office: Rychle a zběsile 10 v kinech pedál nesešláplo | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu