Recenze: Strážci Galaxie 3

Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 11 obrázků
James Gunn se vrátil ve velkém stylu a jasně ukazuje, že pokud dá Hollywood dost času a prostoru filmaři s vizí, tak nic jako vyčerpání žánru ve skutečnosti neexistuje.

Marvel začal veřejně mluvit o možném zpracování Strážců Galaxie v roce 2010, kdy se živě diskutovalo o tom, jestli už Thor náhodou není pro zfilmování příliš obskurní charakter. Jak seriózně zfilmovat příběh s živým stromem a mluvícím mývalem, si tenkrát dokázal představit málokdo. Najatý režisér James Gunn měl za sebou pár ujetých nezávisláků a do hlavních rolí byli obsazeni bývalý wrestler či komediální herec, jenž byl do té doby nejznámější pro roli oplácaného prosťáčka. Snímek dopadl skvěle, když si diváci okamžitě zamilovali partičku podivínů, které se podařilo vdechnout neskutečnou lidskost.

V pokračování byl Gunn ještě odvážnější, ještě víc se vykašlal na ostatní marvelovské příběhy i žánrové konvence a natočil ujetou vztahovku, kde spektákl nechyběl, ale rozhodně byl až na druhém místě. Pak si Strážce půjčovaly ostatní marvelovky, James byl na čas propuštěný, přišla pandemie, před dokončením filmu byl Gunn najatý na časově náročnou pozici šéfa DC, natočil slabší Strážce Galaxie: Sváteční speciál a celá marvelovská tvorba se v posledních měsících setkávala spíše s vlažnějšími reakcemi. Že bychom se dočkali podobně zdařilého zážitku, jako u předchozích dvou dílů, se tak najednou zdálo být obtížně představitelné.

Marvel
Strážci Galaxie 3

Jenže James znovu potvrdil, že je prvotřídní vypravěč. Na filmu je podle mě opravdu patrné, že na psaní scénáře bylo dost času, stejně jako na postprodukci. A že je to celé jasná vize jednoho člověka, který nedělal kompromisy, nepřipravoval půdu pro pět dalších marvelovek, ale točil svébytný film. Potažmo dopředu promyšlený závěr trilogie. Přesně takový, jaký jej chtěl mít, ať už se vám to líbí, nebo ne. A mně se to líbí. Moc.

Gunn nijak nezměnil svoji podstatu. Stále jsou pro něj na prvním místě jeho postavy. Ty chce mít nedokonalé, chybující, ale zároveň srdečné, ochotné na sobě pracovat. Stále je v jádru sentimentálním autorem a touží ve svých filmech po silných, divácky srozumitelných momentech dojetí, vzedmutí, hrdinského vzplanutí… Nehledá k nim ale žádné zkratky, staví vyprávění tak, aby podobné chvíle byly poctivě vypracované a nezněly falešně. Pořád to celé podtrhuje písničkami, které často nehrají jen nám, ale i postavám. Výběr je tentokrát (subjektivně viděno) téměř bezchybný, což je vítaná změna oproti dvojce, kde se našlo pár slabších kusů. Když mě dokáže film donutit, abych se spolu s ním pohupoval do rytmu, tak má vyhráno. A tady to platí hned několikrát.

Marvel Studios
Strážci Galaxie 3

Peter (Chris Pratt) je stále rozhozený ze ztráty Gamory (Zoe Saldana) a zbytek party je pořád hašteřivá cháska, ale když na Rocketa (Bradley Cooper) přijdou trable, nikdo neváhá ani vteřinu, hodí všechno za hlavu a okamžitě mu podají pomocnou ruku. Společná síla kolektivu funguje skvěle, zároveň nikdo není do počtu. Každý si prošel odlišnou cestou, každý přináší na stůl něco trochu jiného. Nejdrásavější momenty zažíváme s Rocketem, který konečně odhaluje, jak strašlivě trpěl, když přišel na svět.

Nejen skrze jeho příběh vstupují do filmu občas až překvapivě temné podtóny, kdy snímek neváhá nabídnout momenty čirého děsu, vzteku či zoufalství. Často to souvisí s hlavním záporákem snímku, s nímž je Rocket úzce spjatý. Chukwudi Iwuji v roli The High Evolutionaryho skvěle ztělesňuje povýšenou odtrženost od reality, kdy padouch mrazí tím, jak jsou mu lhostejní pocity druhých a dokáže z kalkulujícího klidu přejít do agresivního amoku, když se mu cokoliv protiví. Ústřední konflikt Strážců Galaxie 3 by vlastně šel popsat jako potřeba ovládat všechny a všechno ze strany Evolutionaryho, versus ochota najít krásu v životě takovém, jaký je, jak se o to pokoušejí naši hrdinové.

Marvel Studios
Strážci Galaxie 3

Druhou zásadní novou postavou je Adam Warlock (Will Poulter). Ten v některých částech internetu sklízí kritiku za to, že vystupuje výrazně jinak, než v komiksech. To je mně osobně upřímně jedno. V rámci příběhu slouží jako ukázka toho, jak také honba za dokonalostí může vypadat, potažmo jako přímá ilustrace toho, co vám v životě chybí, když kolem sebe nemáte tak nedokonalé bližní, jako jsou Strážci. Navíc je díky své velké síly pro partu výrazným protivníkem a vedle toho skvělou komickou vložkou.

Adam je zatím pořád ještě takové naivní, frackovité dítě v těle dospělého supermana a Poulter tuhle polohu ztvárňuje s ohromným gustem. Humor je obecně na skvělé úrovni. Pramení z trefně napsaných postav a jejich dynamiky, ale také z Gunnovy rošťácké povahy. Strašně ho baví míchat vysoké s nízkým a nezapře svoje kořeny v béčkových hororech. Takže momenty zcela ryzího, upřímného citu a bombastických vesmírných výjevů přecházejí plynule ve vtípky s čůráním, zviřátka s kovovýma ručičkama či v pořádnou porci téměř hororového čvachtání.

Marvel Studios
Strážci Galaxie 3

Toho se dočkáváme v akčních scénách, které jsou místy celkem krvavé (protože na cucky sekáme vesmírná monstra, tak se to i v mládeži přístupném filmu smí), ale především jsou koncepčně rozmanité a choreograficky naprosto luxusní. I v soubojích na blízko jsou potyčky přehledné, těží z podstaty jednotlivých postav všechno se to slévá v kinetický koncert. Tady opravdu akce slouží jako organická součást vývoje děje, ne jen jako nějaké naplňování kvóty na minimální množství destrukce nutné pro komiksový velkofilm.

A stejná péče je cítit i v budování světů. Návštěva paralelní Země si s chutí pohrává s různými klišé předměstského života, jak jej známe z hollywoodských filmů 80. let. A tam, kde by tuctový sci-fi film vystavěl vesmírnou základnu z kovu a nasvítil ji studenými barvami, tam se Strážci Galaxie 3 nebojí odvázat a celou základnu nechají vyrůst z „masa“. Točíme přece fantaskní příběh, tak proč tu fantazii nepoužít!

Marvel
Strážci Galaxie 3

Verdikt

Strážci Galaxie 3 jsou extrémně zábavní, nabízejí vzrušující akční dobrodružství, ale zároveň neztrácejí ze zřetele to, co je nejdůležitější: Svoje hrdiny. Film je o nich, jejich vzájemné pomoci a hledání sebe samých. Ačkoliv může záporák nadělat paseku slušnou, o osud vesmíru tentokrát rozhodně nejde. A je to dobře. Marvel se pro jednou vykašlal na budování oslích můstků pro 15 různých Disney sérií a zkrátka vyprávěl mistrovsky zpracovaný příběh. Ten funguje jako svébytný kus filmařiny i jako nedílná součást celé trilogie. Takže klobouk dolů a doufat, že film uspěje a Marvel (Disney) si z toho vezme tu správnou lekci.

Foto: Marvel Studios

Naše hodnocení
9/10

Galerie: 12

Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu Recenze: Strážci Galaxie 3 | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu