Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby

Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 7 obrázků
Humoristická likvidace nacistů „Sisu“ udělala vedle velké hollywoodské konkurence smělý výsledek. Do kin se vrátily Hvězdné války.

Do kin sice dorazilo pár novinek, ale na hlavu jim skočili Super Mario Bros. ve filmu. Animák si vedl ve svém 4. týdnu promítání skvěle. Utržil za víkend 40 milionů dolarů, což je na americkém trhu historicky 6. nejlepší čtvrtý víkend promítání. To jasně ilustruje, že zájem o film neutuchá. V úhrnu už je v Americe utrženo 490 milionů. Už teď je to ve Státech historicky druhý nejúspěšnější animák a své tažení Mario zdaleka nekončí. Během týdne překročí půlmiliardovou hranici a podle analytiků skončí někde v intervalu 570-640 milionů.

Mimo USA je situace ještě veselejší. Zvlášť díky premiéře na silných trzích v Japonsku a Jižní Koreji film za víkend utržil neskutečných 68 milionů, což je pro čtvrtý víkend rarita. Mezinárodní trhy zatím daly dohromady 532 milionů. Celkem tak snímek pokořil miliardovou hranici s částkou 1,02 miliardy amerických dolarů. Jde o teprve pátý animák, kterému se to podařilo a jediný, jenž to dokázal v postcovidovém období. V tom také snímek čerstvě přeskočil tržby Jurského světa: Nadvlády a stal se 4. nejúspěšnějším filmem od začátku pandemie (historicky Mariovi patří 49. příčka). Současný odhad říká, že do ukončení promítání Super Mario Bros. ve filmu zvládnou utržit 1,2 – 1,5 miliardy.

Veškerá konkurenční nabídka se krčí v Mariově stínu. Na druhém místě je Smrtelné zlo: Probuzení, další příspěvek úspěšné hororové série. Při druhém víkendu promítání tržby filmu propadly o 49%, což je u hororů naprosto běžné. V řeči čísel to znamená dalších 12 milionů do kasičky. Zatím nám to v globálním úhrnu dělá 83 milionů a odhady předpokládají, že ve finálním součtu by se film měl v pokladnách postupně vyšplhat na 140-170 milionů. To je pro snímek s devatenáctimilionovým rozpočtem moc hezký výsledek.

Teprve na třetím místě víkendového žebříčku je první novinka týdne – ceněné drama Are You There God? It’s Me, Margaret. Film má skvělé recenze, ale je to charakterní drama, takže nějaký kolosální zájem čekat nelze. Tento víkend z toho bylo necelých 7 milionů. Jen o kus menší zájem diváků dokázala vyvolat obnovená premiéra Star Wars: Návratu Jediů, které slaví 40. výročí od prapůvodní premiéry. Příležitost vidět film na velkém plátně si nenechalo ujít tolik diváků, že z toho bylo dalších skoro 5 milionů do už tak nadité kasičky, kde se za dlouhá léta promítání filmu stačilo nastřádat 475 milionů. To na první pohled nepůsobí jako kdovíjak kolosální částka, ale mějme na paměti, že v roce 1983, kdy film většinu tržeb udělal, měly dolary daleko vyšší kupní sílu. Pokud bychom započetli inflaci, tak vyjádřeno dnešními penězi by měl film na účtu více než trojnásobek.

Pátou příčku si za použití hrubé síly vydobyl pro sebe starý dobrý John Wick 4. Promítá se už 6. týdnem, přesto dokázal utržit moc hezkých 4,5 milionu. V USA úhrnně utržil 176 milionů, celosvětově (podle různých zdrojů – přeci jen se ještě sčítá) 369-374 milionů. Ať už sčítáme tak nebo tak, je čtyřka v rámci série definitivně nejúspěšnějším dílem v Severní Americe, ve zbytku světa i celkově. To znamená, že už i zvýšené náklady na výrobu jsou dorovnány, a pokud film není výdělečný už teď (záleží na tom, jak nákladná byla reklama), tak brzy bude.

Pokračujeme v přehledu starších titulů, co se dál drží v žebříčku. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů trochu brzdí svůj propad, ale nutně to neznamená nějaké velké důvody k oslavám. Při pátém týdnu promítání film za víkend utržil 4 miliony, celkem má z USA 88 milionů a dotáhne to někam ke stovce. Mezinárodně přiteklo dalších 7 milionů, v úhrnu je spočítáno 194 mega a i kdyby to dopadlo hodně růžově, snímek nepřekročí v kinech 220 milionů. A to je na velkofilm se stopadesátimilionovým rozpočtem prostě pekelně málo. Ztráty budou velké.

Sedmé místo patří historii tenisek Nike v podání Bena Afflecka – Air: Zrození legendy. Povedlo se utržit další 4 miliony, celkem už je utrženo alespoň 74 milionů (spíš o něco víc, mezinárodní součty ještě nejsou kompletní), ale pořád narážíme na stejný problém: Film dle různých zdrojů stál až 90 milionů a to je na podobný projekt prostě moc. Do karet snímku hraje pouze to, že jej zaplatil Apple, který jej následně bude mít jako další lákadlo své streamovací platformy a ztráta jej tedy tolik nebolí. Na osmém místě víkendu je indický historický snímek Ponniyin Selvan: Part Two. Ten v USA utržil za víkend necelé 4 miliony, ale celosvětově (a především v domovské Indii) už zvládl nahrabat už přes 51 milionů a to je pro producenty to podstatné. Amerika znamená spíš bonus.

Pak je tu Guy Ritchie’s Covenant, válečný akčňák, na nějž diváci prostě nejsou zvědaví. Už první víkend byly tržby nízké, teď se to moc nezlepšilo. Zájem publika se propadl o dalších 43%, za poslední tři dny bylo utrženo jen 3,6 milionu a celkový úhrn činí 12,2 milionu. Film se co nevidět ztratí z top desítky a zmizí v propadlišti dějin. A desáté místo patří sympaticky vypadající akční komedii Sisu, kde stařík likviduje nácky ve skandinávské divočině. Na to, že jde o finský import, si film vede v amerických pokladnách pěkně: Za víkend utržil 3,2 milionu. Z ostatních trhů má zatím Sisu na účtu 2,1 milionu, Spojené státy tedy zásadním způsobem pomáhají sanovat zhruba sedmimilionový rozpočet.

Příští týden se připravte na těžkou váhu: dorazí Strážci Galaxie 3.

Titulní foto: Super Mario Bros. ve filmu

Zdroje The Numbers, Exhibitor Relations Co., Luiz Fernando, Deadline, The Economic Times

Galerie: 8

Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu Box Office: Super Mario v kinech překonal miliardové tržby | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu