Golem se vypraví na plátna v hororu zasazeném do současnosti

Golem se vypraví na plátna v hororu zasazeném do současnosti | Fandíme filmu
Československý státní film
Autor Řady nešťastných příhod zpracuje klasickou židovskou pověst.

V Česku ví co to je Golem prakticky všichni a to především díky dvojfilmu Císařův pekař – Pekařův císař, kde se mysteriózní hliněný „robot“ stává za časů Rudolfa II. předmětem mocenského sváru na Pražském hradě. Mezinárodně je uměle vytvořená bytost spíše okrajovou kuriozitou, známou z židovského folkloru, případně nejrůznějších fantasy příběhů, které z toho folkloru čerpají. Teď spoutaná neživá síla dostane příležitost proniknout do širšího diváckého povědomí, protože se s Golemem chystá nový film.

Dosud nepojmenovaný snímek píše Daniel Handler. Ten je známý především jako spisovatel, autor úspěšné série Řada nešťastných příhod, jež se dočkala filmového i seriálového zpracování. Krátce po přelomu letopočtu nicméně napsal také dva scénáře, pro snímky Kletba a Kill the Poor. Jeho nový hororový snímek bude zasazený do současnosti, kde mladou ženu v areálu vysoké školy pronásleduje stvoření s tajuplnou minulostí .

Golem je v židovské tradici stvoření uplácané z hlíny, oživené pomocí magické formule, buď pronášené nebo nějakým způsobem vpravené do jeho hlavy (jako amulet na krk, nápis na čelo, popsaný papírek do úst...). Kořeny legendy sahají až k Talmudu, kde Bůh uplácá Adama z hlíny. Po různých kusých zmínkách z raného středověku se příběhy o Golemovi objevují mezi českými, polskými a litevskými Židy v pozdním středověku a novověku (ačkoliv u některých je možné, že ve skutečnosti vznikly o pár století později mezi německými Židy, ve snaze uměle posílit folklorní dědictví). Golem často slouží jako sluha pro těžkou práci nebo ochránce vůči antisemitským útokům. Součástí pražského příběhu o Golemovi je také moment, kdy se kvůli opomenutí panák vymkne kontrole a pustí se do vražedného řádění. Dle některých textů je Golem po svém dosloužení uschován pro pozdější potřebu, což by potenciálně mohl být výchozí bod pro Handlerův film.

Titulní foto je ilustrační, z filmu Císařův pekař - Pekařův císař

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu