Po vážných zdravotních problémech zemřel Tom Sizemore

Po vážných zdravotních problémech zemřel Tom Sizemore | Fandíme filmu
DreamWorks
Představitel charakterních rolí známý ze Zachraňte vojína Ryana či Black Hawk Down už není mezi námi.

V pátek 3. března zemřel ve věku 61 let Tom Sizemore. Zesnul v nemocnici v Kalifornii, kde ležel několik týdnů. Už 18. února byl hospitalizovaný poté, co mu praskla mozková céva. Byl v kritickém stavu, po celou dobu ležel v kómatu a lékaři už delší dobu dávali najevo, že šance na přežití je prakticky nulová. Zemřel v obklopení rodiny. Veřejnost o hercově skonu informoval jeho manažer. Sizemore žil bouřlivým životem provázeným drogami, obviněními z domácího násilí a sexuálního obtěžování. Zřejmě právě jeho drsná povaha jej předurčovala především k rolím nejrůznějších policajtů či vojáků.

Narodil se v listopadu roku 1961 v americkém Detroitu do dobře situované rodiny právníka a právní úřednice. V Detroitu a Filadelfii vystudoval drama a začínal jako divadelní herec. První role před kamerou přišly v roce 1989, kdy vystupoval v epizodních rolích v seriálech Gideon Oliver či China Beach. První filmovou roli měl v Kriminálu (Lock Up) po boku Sylvestera Stallona. Zahrál si vězně a další role ostrých mužů následovaly. Ještě téhož roku měl epizodní roli v Narozen 4. července Olivera Stonea. Roku 1990 přišla epizodní role v Modré oceli Kathryn Bigelow. S režisérkou si zopakoval spolupráci o rok později v Bodu zlomu.

Pak už význam Sizemorových úloh začal narůstat a ze štěků se staly regulérní vedlejší role. Hned roku 1992 přišlo Přepadení ve vzduchu po boku Wesleyho Snipese. Následovala Pravdivá romance (1993) Tonyho Scotta, Takoví normální zabijáci (1994) Olivera Stonea a Quentina Tarantina, Wyatt Earp (1994) po boku Kevina Costnera a Nelítostný souboj (1995) Michaela Manna.

Roku 1998 přišla role, s níž si Toma spojí asi nejvíc diváků, seržant Horvath ze Zachraňte Vojína Ryana. Aby slavných režisérů v hercově filmografii nebylo málo, tak po spolupráci se Spielbergem v tom samém roce přišla ještě příležitost opět natáčet s Tonym Scottem, který Sizemorovi dal štěk v Nepříteli státu. Dalším autorským velikánem, jenž si Toma vybral do vedlejší role, se záhy stal Martin Scorsese, který potřeboval někoho do úlohy agresivního saniťáka v Počítání mrtvých. O rok později si Tom zopakoval spolupráci se Stallonem v Sejměte Cartera a na přelomu letopočtu si vyzkoušel i žánr sci-fi, v Rudé planetě.

V roce 2001 vyzobávání výrazných spolupracovníků pokračovalo. Sizemore si zopakoval válečné role v Pearl Harboru Michaela Baye a Černý jestřáb sestřelen Ridleyho Scotta. Bohužel také přišel náznak toho, co už pár let na to začalo v Tomově kariéře převažovat – nejrůznější kriminální a akční béčka. Symbolicky tahle část kariéry Sizemorovi začala spolu s žumpařem na slovo vzatým, Stevenem Seagalem. S tím natočil odpadního Profesionála (2001). Posledním filmem Sizemorových úspěšných let byla Pavučina snů, kde po boku Thomase Janea či Morgana Freemana měl možnost přivést k mrazivou vizi Stephena Kinga.

Po zbytek kariéry točil Tom už přinejlepším průměrné filmy, většinou vyložené braky. Lepší to bylo v jiných formátech. Fanoušci videoher si jej mohou pamatovat jako hlas Sonnyho Forelliho z GTA: Vice City. A objevil se ve větším počtu několika výraznějších seriálů, jako jsou Havárie (2008-2009), Havaj 5-0 (2011-2012), Odstřelovač (2016-2017) nebo Twin Peaks (2017). V té době už však byla Tomova kariéra hodně ovlivněná jeho osobními problémy a nezřídka točil také nejrůznější dokumentární pořady o svém boji se závislostmi.

Seizmore měl dva syny a bratra. Přejeme pozůstalým upřímnou soustrast.

Titulní foto: Tom Sizemore ve filmu Zachraňte vojína Ryana

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu