John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň

John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit dalších 11 obrázků
Režisér vysvětluje, proč je film tak dlouhý, jak jej inspirovala mytologie a proč série málem skončila spolu s trojkou.

Zatímco řada hollywoodsých studií zaplatila naprosto šílené peníze za to, aby mohly své očekávané filmové hity ukázat divákům při Super Bowlu, v Lionsgate na to šli od lesa. John Wick 4 ukázku během Super Bowlu nezveřejnil. Namísto toho sdílel jednu těsně po jeho skončení a spolu s ní ohlásil, že začíná týden Johna Wicka. Během toho byly zveřejněny různé nové obrázky a další maličkosti pro fanoušky a vše vyvrcholilo právě teď spolu s vypuštěním nového traileru.

Ten opět zdůrazňuje především audiovizuální preciznost, s níž se nás snímek pokusí strhnout. Na Johnovu (Keanu Reeves) bojovou zručnost jsme si dávno zvykli. S přibývajícími pokračováními nicméně stále narůstá jejich „taneční“ kvalita, kdy přestřelky, rvačky a automobilové honičky nabírají na stále větší choreografické komplexnosti. Souboje se navíc odehrávají v opulentních kulisách světových metropolích a v dynamických prostředích – v dešti, v davu tančících lidí, mezi projíždějícími auty. Všechno to pak ke sladěné dokonalosti posouvá ještě práce s barvami a hudbou.

Režisér Chad Stahelski v rozhovorech otevřeně přiznává, že na epický dojem spolu s kolegy otevřeně cílili. Chtěli, aby Johnův příběh působil jako mýtus. Přirovnává jeho pachtění k pouti Odyssea, který se musí vypořádávat s jednou překážkou za druhou. Proto se prý ani filmaři nesnažili pro čtvrtý snímek načrtnout klasický dramatický oblouk (expozice-konfrontace-rozuzlení), ale nechali sled situací volně plynout, tak jak cítili, že si to vyprávění žádá.

Kolegové, na jejichž názor obvykle Stahelsi dá, mu radili, aby vystřihl z filmu dvacet minut, tentokrát však dobře míněné rady odmítl a držel se svého instinktu, který mu velel, že snímek zkrátka má být rozmáchnutý. Jako takový už byl dopředu psaný a natáčený. V konečném součtu tak John Wick 4 plných 169 minut, což pocitově skutečně Wicka posouvá z kategorie akčních řežeb mezi velkofilmy. Předchozí díly série měly postupně 101, 122 a 131 minut, takže takhle tendence Johna provází od chvíle, kdy bylo jasné, že vznikne více než jeden film.

Nabízí se otázka, zda bude natočený i ten pátý, na což režisér diplomaticky odpovídá, že záleží na zájmu publika. Naznačil však, že před případnou pětkou by mohla přijít delší pauza a prozradil pozoruhodnou skutečnost: Chvíli prý s Keanu Reevesem uvažovali o tom, že by celou sérii ukončili spolu s cliffhangerem, jímž vyvrcholil třetí díl. A to z jednoduchého důvodu: Johnův příběh v tuhle chvíli zdánlivě nemá žádné smysluplné rozuzlení. Zabil snad 300 lidí. V patách jsou mu zabijáci ze všech koutů světa a potenciálně i úřady. Představa, že by si po tom všem spokojeně odkráčel k západu slunce, zní nesmyslně. Jeho život je v háji a je jen otázkou času, než ho nějaký průšvih dostihne.

To je poměrně pochmurné rozloučení, nicméně nezoufejte – ve čtvrtém snímku prý vysvitne jiskřička naděje. Užijte si trailer a dole v galerii kouněte na poslední zveřejněné plakáty.

John Wick přišel na způsobe, jak porazit Vysoký stůl. Ale ještě než si bude moci zasloužit vlastní svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě, ale také se musí vypořádat se starými přáteli, z nichž se stávají protivníci.

Keanu Reeves se vrací jako John Wick, Laurence Fishburne jako král Bowery, Lance Reddick jako Charon a Ian McShane jako Winston. Nově byli zatím obsazeni Scott Adkins, Rina Sawayama, Donnie Yen, Bill Skarsgard, Hiroyuki Sanada, Marko Zazor a Shamier Anderson. Režíruje opět Chad Stahelski. Scénář napsali Shay Hatten a Michael Finch. Natáčet se bude letos v létě v Paříži, Berlíně, New Yorku a Japonsku. Premiéra je stanovena na 24. 3. 2023.

Foto: Lionsgate

Zdroje: Collider,

Galerie: 12

John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu John Wick 4: Nový trailer posouvá akční umění na další úroveň | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest