Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan

Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Tajuplný thriller Někdo klepe na dveře si vyšlápl na modré sci-fi mimozemšťany.

Sedm týdnů po sobě vládl kinům James Cameron a jeho Avatar: The Way of Water. Teprve teď byl sesazený a to hned dvěma snímky. Na první příčce je Někdo klepe na dveře (Knock at the Cabin), nový thriller M. Night Shyamalana. Snímek utržil za první víkend na největším filmovém trhu v USA 14 milionů dolarů a celosvětově 21 milionů. Jde o výrazný pokles oproti předchozím M. Nightovým filmům, kdy Rozpolcený i Skleněný měli více než čtyřicetimilionové premiéry a dokonce i předchozí režisérův snímek, Čas, začínal v USA skoro se 17 miliony. V letošním roce byli diváci v rámci thrillerů pro změnu zvědavější třeba na takovou M3GAN, která utržila při premiéře 30 milionů. Pořád je ale dobré mít na paměti, že Někdo klepe na dveře mělo rozumný dvacetimilionový rozpočet a neměl by být problém snímek přinejmenším zaplatit, nebo na něm dokonce vydělat. A to je dobrá zpráva pro natáčení bijáků mimo škatulku trikových velkofilmů

I na druhém místě je novinka, která asi má šanci uspět jedině v USA. V 80 for Brady skupina stárnoucích kamarádek touží vyrazit na Super Bowl a potkat hvězdného Toma Bradyho. To mimo Severní Ameriku nikoho zajímat nebude, takže budiž snímku přáno, že už stačil utržit 12,5 milionu a nejspíš se zvládne zaplatit i bez zahraničního příspěvku.

Avatar: The Way of Water tentokrát spadl až na třetí pozici, i tak si odnáší hezkých téměř 11 milionů dolarů z USA a skoro 28 milionů z ostatních trhů. Znamená to, že snímek v USA dosáhl na úhrnnou částku 636 milionů a zařadil se do top desítky filmů s nejvyššími tržbami. Do konce příštího týdne sesadí z 9. příčky Jurský svět (653 milionů) a začne pošilhávat po Titanicu na 8. příčce. Ten nicméně v následujícím týdnu čeká obnovená premiéra, takže ještě půjde o zajímavou přetahovanou. Aktuální analytické odhady Avatarovi 2 v USA předpovídají 690-720 milionů.

Mimo Spojené státy velkolepá sci-fi dosáhla na součet 1,538 miliardy dolarů. Tím byl překonaný Titanic, který podle většiny zdrojů mezinárodně utržil 1,535 miliardy. Opět platí, že příští týden se oba dva filmy mohou začít o vedení přetahovat, až se katastrofický velkofilm vrátí u příležitosti svého 25. výročí do kin. Mimo USA snímek nejvíc utržil v Číně (245 milionů), Francii (141 milionů), Německu (131 milionů), Jižní Korei (107 milionů), Velké Británii (88 milionů), Austrálii (60 milionů), Indii (59 milionů), Mexiku (54 milionů) a Španělsku (51 milionů).

V globálním součtu je utrženo 2,174 miliardy. To znamená historicky 4. příčku a začíná závod s Titanicem o tu třetí. Titanic má aktuálně „pouze“ 20 milionů náskok, ale jak už bylo řečeno, za pár dní začíná jeho obnovená premiéra a zatím není zřejmé, jak vysoký je její ekonomický potenciál. Aktuální odhady Avatarovi 2 předvídají při finálním součtu 2,3-2,45 miliardy.

Čtvrtou příčku drží veliká trvalka, Kocour v botách: Poslední přání. Ten přidal dalších skoro 8 milionů a díky jen málo klesajícímu zájmu už má v USA utrženo celkem 151 milionů, tedy víc než první Kocour z roku 2011. Mezinárodní trhy přidaly dalších 17 milionů a dohromady to už celosvětově dělá 368 milionů. Pakliže konstantní zájem vydrží i nadále, mohl by film končit někde v rozmezí 450-500 milionů, což asi po nenápadném startu čekal málokdo. Zdá se, že u animáků bude postupné střádání návštěvnosti novým standardem.

Top 5 uzavírá BTS: Yet to Come in Cinemas, záznam koncertního vystoupení populárního hudebního uskupení BTS. Za víkend se podařilo utržit 6 milionů, za celou dobu promítání 9 milionů. Avšak lze předpokládat, že tady tržby o mnoho víc neporostou, protože jde o záležitost čistě pro skalní fanoušky. Daleko zajímavější je, jak si vede Muž jménem Otto. Utržil další 4 miliony v USA, další skoro 4 miliony na ostatních trzích a taktéž se může zařadit mezi spolehlivé trvalky. Z Ameriky hlásí úhrnem 53 milionů, z celého světa dokonce 83. To Hollywoodu dává naději, že filmové hvězdy přeci jen pořád ještě diváky do kina přilákat dovedou.

Až na sedmé místo spadla M3GAN, avšak téměř 4 miliony v pátém týdnu promítání, to je pro původní horor (souběžně dostupný v online distribuci) naprosto solidní výsledek. Také mezinárodní trhy přidávají další 4 miliony a úhrn dělá přes 87 milionů z USA, téměř 71 milionů mezinárodně a skoro 159 milionů celkem. M3GAN to pasuje do pozice zatím nejlepší hollywoodské premiéry letošního roku a 4. nejlepší letošní premiéry vůbec. Ale o tom si víc řekneme až za chvíli.

Na osmém místě najdeme thriller Nezvěstná, který si taktéž připisuje téměř 4 miliony. Jen s tím rozdílem, že pro Nezvěstnou (Missing) je to teprve třetí týden promítání a tím pádem jsou výsledky v součtu podstatně slabší. Zatím se povedlo utržit 23 milionů v úhrnu, což je ale pro lacinou produkci zcela dostačující částka. Na 9. příčku žebříčku se probrala křesťanská agitka The Chosen – 3. řada, episody 1 a 2. Křesťané promítají televizní seriál v kinech a tento víkend to přineslo 3,6 milionu. Celkem dokonce už 18. Ježíš je prostě hvězda.

Ale pojďme do části světa, kde mají převahu hinduisté a budhisté. Desítku nejnavštěvovanějších filmů v USA uzavírá indický hit Pathaan. Tento víkend v Americe film utržil necelé 3 miliony, z USA už má 14 milionů a globálně už skoro 100 milionů. V Domovské Indii jde už o 8. nejúspěšnější film historie a brzy se vyhoupne na 7. příčku, z níž sesadí Avatara 2. I potom může dál růst. Při celosvětovém srovnání jde momentálně o šestou nejúspěšnější premiéru roku 2023.

Dosavadních TOP 5 premiér roku 2023

Do TOPky přitom krom M3GAN pronikly pouze snímky z Číny. Po znovuotevření covidem zastavených kin panuje v říši středu po projekcích velký hlad a diváci chodí hlavně na domácí hity. Tím největším je letos historické drama Full River Red. To tuhle neděli utržilo 17 milionů a celkem už má na účtu 588 milionů. Na druhé pozici je Země na scestí 2 s 19 miliony za neděli a 496 miliony celkem. Full River Red už je v Číně v historické top desítce (9. příčka), Země na scestí 2 v historické top patnáctce (14. příčka). Oba dva snímky přitom ještě porostu. Na třetím místě letošního žebříčku premiér je čínský animák Boonie Bears: Guardian Code (185 milionů dolarů), následuje zmiňovaná M3GAN (159 milionů) a na páté příčce bychom nalezli čínské válečné špionážní drama Hidden Blade (115 milionů). Můžeme předpokládat, že s postupujícími měsíci top pětku i top desítku nejúspěšnějších filmů roku ovládnou hollywoodské hity, nicméně přinejmenším Full River Red a Země na scestí 2 si postavení mezi dolarovou elitou udrží.

Minulý týden jsme řešili, že některým filmům pomohly nominace na Oscary, avšak tentokrát je předchozí bonus pryč a snímky „pro náročné“ se opět rychle vytrácejí mimo diváckou pozornost. Nicméně začínají zajímavé časy. Příští týden přichází již zmiňovaný Titanic, za dva týdny Ant-Man a Wasp: Quantumania, takže v žebříčku bude živo.

Titulní foto: Někdo klepe na dveře

Zdroje: Deadline I, II, Luiz Fernando, Exhibitor Relations Co., Box Office Mojo, The Numbers

Galerie: 7

Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu Box Office: Avatara z 1. příčky sesadil v pokladnách M. Night Shyamalan | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest