Pán prstenů: Značka má vyrůst do rozměrů Marvelu či Star Wars

Pán prstenů: Značka má vyrůst do rozměrů Marvelu či Star Wars | Fandíme filmu
New Line Cinema
Zobrazit další 2 obrázky
Spolu s odprodejem Pána prstenů novému majiteli se očekává nový příval videoher, hraček, ale také filmů.

V létě značka Pán prstenů změnila držitele práv. Už v tu chvíli bylo jasně řečeno, že společnost Embracer Group nehodlá nechat Středozemi ležet ladem. Práva hodlá ždímat, což z našeho pohledu znamená především vysokou pravděpodobnost vzniku dalších celovečerních filmů. Jak velký růst jde nicméně u Tolkienova díla očekávat?

Investiční bankéř Thomas Dey, který měl odprodej značky na starosti, se na dané téma rozpovídal na konferenci Mipcom. Nesmí prozradit, kolik vlastně nový vlastník za práva Pána prstenů zaplatil a stejně tak nemůže mluvit o detailech komplikovaných smluvních vztahů. Konkrétně u Středozemě jsou práva tak zašmodrchaná (vezměte si už jen skutečnost, že společnost Amazon mohla separátně koupit práva na seriálové zpracování), že se ještě nějakou dobu budou řešit některé dílčí otázky, v nichž není úplně jasno.

Dey předpokládá, že vzhledem k tomu, že je Embracer Group primárně videoherní společnost, bude zpracovávat Středozemi hlavně ve videohrách. Ale jak už bylo dříve řečeno, zakoupená práva se vztahují na videohry, společenské hry, atrakce v zábavních parcích, veřejná představení nebo dárkové předměty, hračky apod, ale také na celovečerní filmy (znovu podotkněme, že seriálová práva momentálně užívá Amazon).

Značka rozhodně bude využívána na všech frontách a podle Thomase Daye jde o jednu ze šesti světově nejpotentnějších kulturních/multimediálních IP (Intellectual Property = Duševní vlastnictví) a Pán prstenů má šanci vyrůst tak, že bude dělat podobný byznys, jako Marvel nebo Star Wars.

Pro akcionáře jistě dobrá zpráva, pro fanoušky spíš dvojsečná. Jako příklad dobře poslouží již zmiňované Star Wars. Fanoušci se na další filmy rozhodně těšili, avšak Disney chtěl svou několikamiliardovou investici splatit tak rychle, že se snažil vyrábět nové bijáky v obřím tempu, což se nakonec vymstilo. Výjimečnost značky se vytratila a při pevně daných termínech také trpěla u řady filmů kvalita. Nezbývá než doufat, že u LOTRa nedojde k něčemu podobnému.

Foto: Pán prstenů

Zdroj: Deadline

Galerie: 3

Pán prstenů: Značka má vyrůst do rozměrů Marvelu či Star Wars | Fandíme filmu Pán prstenů: Značka má vyrůst do rozměrů Marvelu či Star Wars | Fandíme filmu Pán prstenů: Značka má vyrůst do rozměrů Marvelu či Star Wars | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest