Bruce Willis bude „hrát“ dál, prodal práva na svou podobu

Bruce Willis bude „hrát“ dál, prodal práva na svou podobu | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Akční hvězda sice ukončila svou kariéru, nechá však za sebe ve filmech vystupovat digitálního dvojníka. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Zástupci Bruce Willise pro BBC zprávy z minulého týdne popřeli. Herec podle nich nemá se společností Deepcake žádnou dohodu ani s ní žádným jiným způsobem nenavázal partnerství. Další doplnění už ale Willisovi zástupci nepřidali a firma Deepcake pro BBC uvedla, že mediální zpráva, která se během týdne rozšířila, je „nepřesná“, když mluví o právech, protože Bruce Willis údajně žádná práva na svoji podobu prodat nemohl a jsou přirozeně jeho.

Zdá se tedy, že firma Deepcake rozhodně nemůže do budoucna využívat libovolně Willisovu podobu bez hercova dodatečného svolení. Ale zda vůbec proběhla nějaká jednání o tom, že by Bruce ještě někdy v budoucnu mohl prostřednictvím svého digitálního dvojníka figurovat v nějakém video materiálu, na to v tuhle chvíli nemáme odpověď.

Každopádně platí, že se blížíme do doby, kdy „digitální herci“ budou ve filmovém průmyslu tématem. BBC kupříkladu upozorňuje na to, že britské herecké odbory letos na jaře spustili kampaň, která upozorňuje na možné riziko toho, že je technologie připraví o práci.

Původní článek z 1. října: Kdysi Bruce Willis patřil mezi největší hvězdy Hollywoodu. V posledním desetiletí už točil prakticky jen škváry a řada jeho fanoušků z toho byla rozmrzelá. Nicméně asi nikdo Brucovi nepřál, aby akční céčka přestal natáčet zrovna ze zdravotních důvodů. Letos v březnu oznámil, že kvůli afázii přerušuje (spíše končí) hereckou kariéru. Zdálo se, že případní zájemci uvidí s Brucem ještě asi osm filmů, které do té doby stačil dotočit, a pak bude novým rolím konec. Nu, ne tak docela.

Willis se stal první světoznámou celebritou, která prodala práva na výrobu svého digitálního dvojníka americké společnosti Deepcake. Ta se prostřednictvím technologie Deepfake zaměřuje na vytváření trikových dvojčat pro filmařské účely. Už v loňském roce Willis takovým způsobem vystoupil v reklamě na ruského telefonního operátora MegaFon. Tehdy si pochvaloval, že se vůbec nemusel zúčastnit natáčení. Se štábem komunikoval z úplně jiného kontinentu a dle svých slov byl spokojený s tím, s jakou přesností se povedlo napodobit jeho mladší já. Mediální analytici odhadují, že tehdy dostal za propůjčení svojí podoby 1-2 miliony dolarů.

Kolik aktuálně dostal za odprodej práv na dlouhodobější užívání svého dvojníka nevíme, ani to, zda je spolupráce se společností Deepcake časově nebo jinak omezena. Nedávno jsme vás informovali o tom, že James Earl Jones umožnil, aby i do budoucna používala jeho hlas pro postavu Darth Vadera, ačkoliv on sám už se na filmech a seriálech podílet nebude. Využita je k tomu technologie firmy Respeecher. Čili jak podobu, tak hlas libovolného herce v současnosti skutečně je možné uměle vyrobit.

Otázkou je, při jakých nákladech a na jaké úrovni. Největší hollywoodská studia už delší dobu digitální technologie využívají k tomu, aby herce omladila, vložila je do fyzikálně nemožných či prakticky nebezpečných situací, popřípadě je přivedli zpátky z mrtvých (viz filmy jako Rogue One - podrobnosti o oživení Petera Cushinga, Huger Games 4 - Philipa Seymoura Hoffmana nahradily digitální triky, Rychle a zběsile 7 - jak byl nahrazen zesnulý Paul Walker, Vzestup Skywalkera - podrobnosti o návratu zesnulé Carrie Fisher). Nikdy však ještě výsledek nebyl zcela stoprocentní a to se bavíme o práci těch nejbohatších filmových studí, která k podobných digitálním náhradníkům ve většině případů sahají pouze z nutnosti a snaží se tak jejich čas na scéně minimalizovat a uzpůsobit záběry tomu, aby se umělou podstatu předváděné postavy povedlo zastřít.

U Bruce Willise se nicméně bavíme o tom, že by teoreticky měl být hlavní postavou nových celovečerních filmů – takže by měl být vidět ve velkém množství scén, v nichž s jeho postavou bude třeba nakládat stejně, jako by štáb točil s normálním hercem z masa a kostí. Navíc je klidně možné, že po digitálním Willisově dvojníkovi sáhnou jen nejrůznější béčkové produkce, které mají k dispozici pouze omezený rozpočet. Prozatím si každopádně musíme počkat na to, jak bude obsazení „digi-Bruce“ vypadat v praxi.

Zároveň je pravda, že na většině svých posledních filmů Willis pracoval vždy maximálně pár dní. Scénáře byly napsané tak, aby toho Willis nemusel moc dělat a většinu práce mohl odvést dublér. Sám herec pak pouze natočil pár dialogových scén, kde bylo potřeba ukázat jeho obličej a utrousit nějakou tu hlášku. Hlavním důvodem jeho účasti pokaždé bylo nalepení slavného jména na krabičku DVD, aby měl snímek mezi akčními béčky konkurenční výhodu. Při zachování podobného přístupu tedy nebudou na digitálního dvojníka kladeny tak vysoké nároky jako na typickou hlavní hvězdu. A teoreticky mohou produkce sázet na to, že divákům podobných akčních béček stačí ke spokojenosti jen málo…

Digitální dvojníci jsou v Hollywoodu tématem čím dál častěji, kdy například v roce 2019 vyvolala velké halo zpráva, že bude natočený celovečerní film se zesnulým Jamesem Deanem. Projekt se od té doby nehnul z místa, dost možná i v souvislosti s tehdejší negativní reakcí filmové veřejnosti, popřípadě náročností celého záměru. Technologie však od té doby pokročily a na případ Bruce Willise by mohlo být pohlíženo jinak, vzhledem k tomu, že je naživu a zapůjčení svojí podoby osobně schválil.

Titulní foto je ilustrační, Bruce Willis ve filmu Looper

Zdroje: BBC, DeepCake, Telegraph

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest