Box Office: Světové pokladny kin opanoval 13 let starý Avatar

Box Office: Světové pokladny kin opanoval 13 let starý Avatar | Fandíme filmu
Disney
Největší humbuk dělá bulvárem propíraný film To nic, drahá, ale 3D klasika jej předběhla. Jan Žižka se vytrácí.

Zdá se, že se do kin pomalu vrací život. Na největším trhu ve Spojených státech, kde se do značné míry rozhoduje o tom, co Hollywood bude točit, byla víkendová tržba nejlepší od první poloviny srpna, po níž se příjmy pokladen vinou divácky neatraktivní nabídky začaly propadat do propasti. Celkově američtí diváci utratili za lístky více než 59 milionů dolarů, hned tři filmy se dostaly nad deset milionů. Jde také o šedesátiprocentní nárůst oproti stejnému víkendu předchozího roku, kdy však výraznějším způsobem situaci ovlivňovala pandemie.

Do čela žebříčku se postavila novinka To nic, drahá. Ta v USA utržila více než 19 milionů USD a mezinárodně přidala dalších skoro 11 milionů. To dohromady dělá zhruba 30 milionů dolarů. Na první pohled to nevypadá špatně, ale od snímku se čekalo víc. Je narvaný hvězdami, udělal rozruch na festivalu v Benátkách, v bulváru se zhusta probírají vztahy na place, propagační kampaň nebyla malá a jednu z hlavních úloh ztvárnil extrémně populární zpěvák Harry Styles. Snímek zhruba polovinu příjmů získal během premiérového dne a předpremiér, což zřejmě signalizuje, že dopředu se do kin nahrnuli fanoušci, ale širší veřejnost film neoslovil. Popřípadě, že si To nic, drahá mezi sebou diváci nedoporučují, což by asi nepřekvapilo, protože recenze byly slabé. To by mohlo naznačovat, že snímek v příštím týdnu čeká výrazný sešup. Rozpočet byl střízlivý, ve výši 35 milionů dolarů, nicméně dle dostupných informací byla reklamní kampaň celkem drahá a hvězdy mají nasmlouvaná nemalá procenta ze zisku, takže studiu Warner Bros. nakonec z téhle taškařice asi v prasátku moc nezůstane.

Druhou příčku statečně drží Válečnice. Ta utržila dalších 11 milionů a k dobru přidala ještě 1,3 milionu z mezinárodního promítání. V úhrnu to znamená zhruba 37,5 mega. Není to špatné, ale bude hodně záležet na tom, zda film dokáže výrazněji bodovat také mimo Spojené státy. Rozpočet byl padesátimilionový, takže v tomhle případě bude dosažení návratnosti složitější.

Dávno si na sebe naopak dokázal vydělat Avatar. Od prvotní premiéry nicméně příjmy nadále navyšuje. Už při loňské obnovené premiéře v Číně dokázal utržit dalších 57 milionů. Tehdy měl Avatar přilákat diváky znovu do kin po tom, co byla delší dobu zavřená. Teď se celosvětově pořádá další obnovená premiéra, tentokrát jako připomínka toho, že už za pár měsíců dorazí pokračování. Čerstvé přírůstky vůbec nebyly marné. V USA Avatar utržil 10 milionů dolarů, mezinárodně dalších 20,5 milionu. Film tak globálně zaznamenal lepší výsledek, než libovolný jiný titul a to nejde o žádnou žhavou novinku. V Disneym se tedy mohou uklidnit, že o značku je stále zájem. A dokonce ve 3D - 93% prodaných vstupenek bylo právě na 3D představení. V Americe se film vyšplhal na celkovou sumu 770 milionů, celosvětově téměř 2,878 miliardy. V historických tabulkách to Avatara nikam neposouvá, ale upevňuje si tak postavení komerčně nejúspěšnějšího filmu vůbec.

Čtvrtá pozice patří hororu Barbarian. Ten si připsal 4,8 mega, celkem má z USA 28 milionů a další 1,5 ze zbytku světa. Na film se čtyřmilionovým rozpočtem super počty. A TOP 5 statečně uzavírá další horor, Pearl. Malý nezávislák s milionovým rozpočtem si připsal další skoro dva melouny a celkem už má na účtu 6,6 milionu. V malém studiu A24 mohou oslavovat další úspěch.

Sympatická Vražda v Londýně publikum bohužel příliš nerajcuje. Za vstupenky na úsměvnou detektivku diváci o víkendu v USA utratili jen 1,9 milionu a globální součet doposud činí 12 milionů. Tady nám nějaký hit neroste. Horko těžko se do plusových čísel snad dokázal dokodrcat Bullet Train. Utržil další 1,8 milionu. V USA se během týdne vydrápe na stovku, celosvětově už se podařilo utržit 230 mega. Pokud náklady na propagaci nebyly až příliš štědré, tak by se studio Sony s filmem mohlo dostat na účetní nulu ještě před tím, než Brad Pitt a jeho partička vrahounů opustí kina.

To animovaná DC Liga supermazlíčků je na tom při shodném rozpočtu o dost hůř. V devátém týdnu promítání už utržila jen 1,7 milionu, z USA má 90 a z celého světa 185. Tady budou muset k zalátání ztráty přispět rodiče, nakupováním tematických hraček a dalšího doplňkového zboží. V TOP 10 se nepochopitelně stále drží Top Gun: Maverick. Připsal si další 1,5 milionu a v USA je se 711 miliony na 5. příčce historického žebříčku. Na tu čtvrtou se téměř určitě ani po obnovených premiérách nikdy nevyhrabe, protože ji pro sebe drží už zmiňovaný Avatar. S výrazným náskokem a nejspíš dalšími obnovenými premiérami někde na horizontu. Celosvětový úhrn dělá 1,471 miliardy dolarů.

Top desítku uzavírají Mimoni 2, kteří jsou v tom tento víkend za milion a celkem už se můžou pochlubit 365 miliony z USA a 919 miliony ze světa. Husarský kousek se tento týden povedl jinému filmu ze stáje studia Universal. Jurský svět: Nadvláda to nakonec po kapkách dostal až ke kulaté miliardě. Minulý týden už jsem nad ním lámal hůl, ale nakonec se podařilo. Na kulatý milník se film dostal už v pátek. A teď už nejspíš opravdu vyklidí pole. V omezeném nasazení se promítal také snímek Jeepers Creepers: Reborn, nové pokračování oblíbené hororové ságy. V USA zatím film utržil 1,2 milionu, celosvětově 2 miliony.

A jak si vede český Jan Žižka? Platí opět to samé, co minulý víkend. Pro americký trh je film nepodstatný, takže nemáme k dispozici úplně aktuální údaje. Nicméně od posledního reportu si Žižka připsal dalších zhruba 230 tisíc dolarů. Prozatím tak platí, že dle dostupných dat Žižka utržil víc v USA než v Česku, to se však téměř určitě změní, až česká kina zítra podají svůj týdenní výkaz. Další zemí, po Česku, USA a Slovensku, kde byl film nasazený, jsou Spojené arabské emiráty. V zemi se od 15. září dosud prodali lístky za 24 tisíc dolarů, tedy méně než během premiérového víkendu na Slovensku. V celosvětovém úhrnu to dělá 2,820 milionu dolarů, při dnešním kurzu tedy skoro 72 milionů korun. A to při rozpočtu 450 milionů není dobrá zpráva.

Příští týden zkusí o pozornost diváků zabojovat v širokém nasazení horor Úsměv a romantická komedie Kámoši.

Titulní foto: Avatar

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II, III

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest