Zemřel Jean-Luc Godard, přelomový filmový režisér

Zemřel Jean-Luc Godard, přelomový filmový režisér | Fandíme filmu
Artcam
Autor U konce s dechem či Bláznivého Petříčka už není mezi námi.

Ve věku 91 let zemřel filmový režisér Jean-Luc Godard. Zemřel doma ve švýcarské obci Rolle, v poklidu, po boku svojí partnerky Anne-Marie Mieville. Nebyl sice nemocný, ale v posledních letech trpěl nespecifikovanými patologickými jevy spojenými se stářím, které jej vyčerpávaly. Rozhodl se ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, jak uvedl jeho právník.

Narodil se v roce 1930 v Paříži, do zámožné rodiny švýcarského lékaře. Druhou světovou válku a značnou část dospívání strávil ve Švýcarsku. Během dospívání našel zálibu ve filmu. Na přelomu 40. a 50. let žil po studiích v Paříži, navštěvoval několik filmových klubů a kinematografií doslova dýchal. Začal psát filmovou kritiku, kdy řada jeho textů je dodnes považována za zásadní pro vývoj celého filmového odvětví.

Někdy kolem poloviny 50. let začal natáčet krátkometrážní a dokumentární filmy. První celovečerní snímek natočil v roce 1960, kriminální drama U konce s dechem s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli. Někdy je Godardova prvotina považována za současně jeho nejlepší film. Natočil ale řadu dalších zásadních děl, jako Žít svůj život, Banda sama pro sebe, Bláznivý Petříček, Pohrdání, Alphaville, Žena je žena, Mužský rod, ženský rod, Vojáček, Week-End a spoustu dalších. V posledních letech točil už značně experimentální a abstraktní snímky pohrávající si s formou. Jeho úplně posledním filmem je Sbohem jazyku z roku 2014.

Byl zásadním filmařem vlivné francouzské nové vlny 60. let a velkým průkopníkem. Zásadní inovace vnesl do způsobu vyprávění, práce s kontinuitou, zvukem i kamerou. Už jako filmový kritik vystupoval proti dobovému mainstreamovému přesvědčení, že nejlepší jsou ty filmy, které se drží zajetých konvencí. Jako filmař proti nim potom aktivně vystupoval, hledal inovace a experimentoval. Jeho dílo zásadně ovlivnilo řadu navazujících filmařů. Byl oceněný na prestižních filmových festivalech v Berlíně, Benátkách i Cannes, získal francouzského Césara, Evropskou filmovou cenu i Oscara.

Budiž mu země lehká a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Jean-Luc Godard v dokumentu Dva ve vlně

Zdroj: The Guardian

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu