Box Office: Sucho v pokladnách trvá

Box Office: Sucho v pokladnách trvá | Fandíme filmu
Universal Pictures
Animé Dragon Ball a safari thriller Bestie paběrkují, zajímavější přírůstky pořád mají starší hity.

Návštěvnost v kinech se pořád ne a ne v srpnu zmátořit. Není to taková bída jako minulý víkend, hned dvě novinky utržily na klíčovém trhu v USA přes 10 milionů, ale skutečné hity v kinech chybí. Nejúspěšnějším titulem se stal pro většinu diváků neznámý animé snímek Dragon Ball Super: Super Hero. Ten v USA utržil 20 milionů a mezinárodně už k dnešnímu dni stačil připsat na účet dalších 25 milionů. Na podobnou produkci fajn výsledek. Je to snad předzvěst toho, že distributoři začnou podobným kouskům do budoucna víc věřit?

Bestie s Idrisem Elbou měla průměrné recenze a ani tržby nijak nevyčnívaly. Snímek utržil v USA 11 milionů a mezinárodně dalších 10. Natáčení stálo 36 milionů, takže by studio potřebovalo tak stomilionovou tržbu v úhrnu, pokud se mají náklady na výrobu a propagaci (+podíl pro provozovatele kin) zaplatit. Zatím taková meta příliš realisticky nepůsobí. Snímek bude hodně rád, pokud dosáhne v kinech na poloviční částku.

Bullet Train se promítá třetím týdnem a oproti Bestii jistou šanci na zaplacení vlastních nákladů (90 milionů rozpočet + propagace) má. Tenhle víkend diváci přidali 8 milionů, což nám prozatím dohromady dělá skoro 69 milionů z USA a asi 150 celosvětově. Hit z akčňáku s Bradem Pittem nebude, ale s hodně odřenýma ušima by své náklady nakonec se štěstím zaplatit mohl.

Na čtvrté příčce dál píše naprosto bláznivý příběh Top Gunu: Mavericka. Oproti minulému týdnu film zaznamenal film pokles pouze o 17%. To znamená, že v USA se podařilo utržit dalších 5,8 milionu a mezinárodně ještě 8,7 k tomu. To máme k dnešnímu datu 683 milionů z USA a 1,403 miliardy celosvětově. Posun v historických tabulkách pokračuje. V USA se povedlo čerstvě překonat Avengers: Infinity War a Top Gun tu vyšplhal na 6. historickou pozici. Na dosažení 5. příčky zbývá utržit 17 milionů, ale zatím se dá jen velice těžko odhadovat, co se stane s návštěvností, až Top Gun v příštím týdnu dorazí na domácí video. Celosvětově byli čerstvě poražení Avengers: Age of Ultron a Maverick si v globálním pokladním žebříčku zabírá 12. místo. Na 11. příčku chybí ještě 47 mega a to už bude hodně těžký (dost možná nerozlousknutelný) oříšek.

TOP 5 víkendu uzavírá animák DC Liga supermazlíčků. Za víkend udělala 5,7 milionu, celosvětově zatím utržila 130. Rozpočet vyšel podobně jako u Bullet Trainu na 90 milionů, což prostě není dobrá zpráva. Tenhle film měl být výrazně levnější nebo podstatně úspěšnější. Navzdory hvězdnému obsazení ale mazlíčci superhrdinů diváky prostě nezajímají.

Thor: Láska jako hrom má další 4 miliony. Úhrn v USA činí 332 milionů dolarů, celosvětově 737. To marvelovku řadí v USA těsně za Strážce Galaxie a Spider-Mana: Homecoming (pokořeny budou oba snímky v následujícím týdnu) a v globálním měřítku už asi výš než do TOP 15 film nevyleze. Pokud chce Marvel svoje příští filmy nejen zaplatit, ale také z nich mít tučné zisky, musí zajistit, aby byly atraktivní pro širší okruh diváků, případně nebyly tak drahé (Láska jako hrom stála přemrštěných 250 milionů).

Sedmou příčku víkendu obsadilo Nene. Tentokrát za 3,5 milionu, v USA celkem 113 mega a mezinárodně pořád jen 19. Problém je, že premiéra na velké části mezinárodních trhů už proběhla. To značí, že mimo Severní Ameriku o film není moc velký zájem. Rozpočet činil relativně schůdných 68 milionů, ale v součtu se Nene dostane plus mínus na nulu, což je rozhodně zklamání oproti předchozím filmům režiséra Jordana Peela. Uteč utržilo 255 milionů při čtyřmilionovém rozpočtu a My 255 milionů při dvacetimilionovém rozpočtu.

Mimoni 2: Padouch přichází zapisují dalších 3,5 milionu. V USA už to dělá 350 melounů (nikoliv banánů), celosvětově 833. Žluťáskové budou jednoznačně patřit mezi jeden z největších hitů letošního roku. Zvlášť když animační studio Illumination umí podobnou hitovku vyseknout za střízlivých 80 milionů. V žebříčku také pořád ještě střídá korunku za korunkou melodrama Kde zpívají raci. Tři miliony tento víkend stačily na 9. příčku žebříčku. V Sony si mohou mnout ruce – při rozpočtu 24 mega se podařilo celosvětově utržit už skoro 98.

Desítku nepříliš vesele uzavírá nezávislý slasher Bodies Bodies Bodies. Společnost A24 sice navýšila počet sálů, ale diváci si mezi sebou film málo doporučují a na dobré recenze neslyší. Tento víkend do prasátka přibylo pouze 2,4 milionu a dosavadní úhrn se prozatím zastavuje na částce 7,4 milionu. Parádně se vedle toho drží Elvis. I v 9. týdnu nasazení utržil moc hezkých 1,9 milionu a celkově už má v prasátku skoro 270 míčů. To z filmu činí druhý nejúspěšnější hudební životopis po Bohemian Rhapsody.

Sirotek: První oběť šel souběžně do kin i na video a velká sláva z toho nebyla. Premiéra až na 12. příčce, tržba 1,6 milionu z USA a 2,1 celosvětově. A zakončit aktuální výčet můžeme s Jurským světem: Nadvládou. Film je dávno na videu, ale přesto dokázal v USA za víkendu utržit dalších 500 tisíc a celosvětově už má v kapse 985 milionů. To je o deset milionů víc, než před týdnem. Že by se nakonec podařilo nějakým zázrakem vyšplhat až k bájné miliardě? Na skutečně očekávané velkofilmy si počkáme prakticky až do října, takže nějaká teoretická šance možná existuje…

Titulní foto: Bestie

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu