Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu

Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu
Sony
Zobrazit dalších 7 obrázků
Top Gun: Maverick pokořil Titanic, Jurský svět 3 potom Doctora Strange 2.

Žhavou novinkou letošního víkendu byl v kinech Bullet Train. Akční komedie s Bradem Pittem v hlavní roli. Trailery byly rozpačité, recenze taktéž a nakonec to jde říct i o diváckém zájmu. Na klíčovém trhu ve Spojených státech se povedlo utržit 30 milionů. To je výrazně méně, než nedávno dokázalo za první víkend Nene (44 milionů), tedy další původní snímek, který se nemůže opřít o žádnou velkou značku. A to Nene nemá v hlavní roli Pitta a v traileru rvačky. Mezinárodně se podařilo utržit Bullet Trainu dalších 32 milionů, prozatímní úhrn tak činí 62 milionů. Není to tragédie, ale ani velká výhra. Film stál 90 milionů bez nákladů na reklamu, takže je klidně možné, že bude potřeba tržba někde kolem 300 milionů, aby se snímek zaplatil (provozovatelé kin mají z každého dolaru zhruba polovinu). A taková meta je zatraceně daleko. Na druhou stranu je Bullet Train poslední velký film, který bude během prázdnin uvedený, což by Pittově akčnímu zápolení mohlo nahrávat do karet.

Druhou příčku uzmula DC Liga supermazlíčků. Ta také nemůže tvrdit, že by o ní byl nějaký velký zájem. Rozpočet měla stejný jak Bullet Train, o prvním víkendu utržila dokonce jen 23 milionů a teď se dost drasticky propadla o více než půlku a utržila jen 11 milionů. I v tomhle případě by snímku mohlo trochu pomoci, že žádný další velký animák hodně dlouhou dobu kina do nabídky nezařadí, ale i tak jsou tržby pod úrovní toho, co by studio potřebovalo. Celosvětově to zatím dělá 83 mega.

Na třetím místě už je situace lehce veselejší. Již zmiňovaný snímek Nene stále čeká na mezinárodní uvedení, avšak v USA přidal dalších 8,5 milionu a celkem už utržil skoro 98 milionů. Rozpočet se zastavil na snesitelných 68 milionech, takže pokud tržby ve zbytku světa dorovnají ty ze Severní Ameriky, snímek se spolehlivě zaplatí.

Na čtvrté pozici pozvolna klesá Thor: Láska jako hrom. Ten přidal dalších skoro 8 milionů, v USA má na kontě 316 milionů a celosvětově dosud utržil 698 milionů. V žádném případě to není průšvih a filmu ani omylem nehrozí, že by nebyl nakonec v plusu. Nemá však smysl si nalhávat, že v Marvelu museli mít větší očekávání. S Thorem: Ragnarok značka chytila druhý dech, ústřední postava mohla nabrat další popularitu v Avengers: Endgame. V Lásce jako hrom hostovali Strážci Galaxie a po Spider-Manovi: Bez domova a Doctoru Strangeovi v mnohovesmíru šílenství se mohlo zdát, že divácký zájem o marvelovky znovu výrazně narůstá.

Namísto toho film ve finále bude tržbám blíž ke kritizovanému Thorovi: Temnému světu (644 mega), než k Ragnaroku (853 mega). A to měla Láska jako hrom o několik desítek milionů vyšší rozpočet. Jasně, Láska jako hrom se musela obejít bez příjmů z Ruska a Číny (kde v poslední době americké filmy promítají spíš výjimečně), ale to znamená, že do budoucna bude třeba s touhle skutečností při přípravě filmů kalkulovat. Snad pomůže postupné uvolňování covidových opatření. Mezi marvelovkami se snímek nevyškrábe výše než do TOP 13 a celosvětově do TOP 16.

Nejnavštěvovanější pětici filmů víkendu uzavírají Mimoni: Padouch přichází. Ti si připočetli dalších 7 milionů, z USA už mají 334 milionů a celosvětově téměř 758. Není pravděpodobné, že by se i tentokrát podařilo atakovat miliardu, jako posledním dvěma filmům, kde žluťásci vystupovali (vlastně třem – Já, Padouch 2 se s částkou 970 milionů hodně blížil), ale značka stárne, současná situace na trhu není úplně stabilní a bezmála osmisetmilionová suma je tím pádem jednoduše luxusní. Mimoni se točí relativně levně (80 milionů).

Pohádka pokračuje pro Top Gun: Maverick. Na kontě přistálo dalších 7 milionů z USA a 10 z ostatních trhů. Díky tomu snímek utržil 662 milionů v Severní Americe a 1,352 miliardy internacionálně. V amerických pokladnách Top Gun 2 čerstvě porazil Titanic, sedí na 7. příčce historického žebříčku a už brzy si uzme příčku 6., která v tuhle chvíli patří Avengers: Infinity War. Celosvětově se momentálně podařilo pokořit Harryho Pottera 8 a Black Panthera. Znamená to průběžnou 13. příčku. Na Avengers: Age of Ultron na příčce 12. chybí ještě 50 milionů, což už by mohla být pro letošní hit nepřekonatelná meta.

Překvapivě slušně se drží drama Kde zpívají raci. Tento víkend skoro 6 milionů a 7. příčka žebříčku. Celkem už je utrženo 77 mega, přičemž se bavíme o melodramatu se slabými recenzemi, takže je výsledek fenomenální, když si vezmete, že film stál jen 24 milionů. Druhou novinkou v TOP10 je komedie Easter Sunday na 8. příčce. Utržila 5 mega. Regulérním hitem je Elvis. Ačkoliv už je na domácím videu, přidal další 4 miliony z USA, 4,5 milionu mezinárodně a může se tak v úhrnu pochlubit krásnou čtvrtmiliardovou tržbou.

Podobně oslavně jde hovořit o hororu Černý telefon, který top desítku uzavírá. Utržil dalších 1,5 milionu, ačkoliv je už taktéž k vidění i v domácnostech. Film nestojí na populární značce, neobsadil žádnou obří hvězdu a přesto z rozpočtu ani ne 20 milionů vyždímal 148 mega. Parádní příklad toho, jak jde dělat racionální filmový byznys. A jen těsně už z top desítky vypadl Jurský svět: Nadvláda. Jakkoliv vám většina kritiků řekne, že jde o jednoznačně nejhorší film série, tak divácký zájem je stále veliký. Snímek utržil další milion a celosvětově má na účtu 960 mega. To z Nadvlády dělá druhý nejvýdělečnější film roku po Top Gunu. Na tom je patrné, jak moc pomáhá nasazení v Číně – v tomhle konkrétním případě se film na druhý největší trh světa protlačit podařilo a v účastním zápisu to znamenalo 157 milionů k dobru.

Příští víkend to z hlediska novinek bude značná nuda a je docela dobře možné, že žádná z nich nepronikne do TOP5. Nicméně samozřejmě důkladně probereme, jak si přilepšily všechny starší hity, tak se stavte, budu se na vás zase těšit.

Titulní foto: Bullet Train

Zdroje: Box Office Moje, The Numbers, Deadline I, II

Galerie: 8

Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu Box Office: Bullet Train v pokladnách vydělává jen pomalu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu