Marvel si na 20 let pronajal zesnulého Stana Lee

Marvel si na 20 let pronajal zesnulého Stana Lee | Fandíme filmu
Disney / 20th Century Studios
Král marvelovských cameí se může do filmů vrátit i po svojí smrt.

Jedním z poznávacích znamení Marvel filmů byly dlouhou dobu camea Stana Lee. Lee byl od začátku 60. let kreativním ředitelem komiksového nakladatelství Marvel, nasměřoval budoucnost celé značky a osobně je spoluautorem většiny nejznámějších hrdinů, jako jsou Spider-Man, Fantastická čtyřka, Avengers či X-Men. I když už v Marvelu přímo nepracoval, zůstával s ním vždy alespoň symbolicky spojený a sloužil pro značku jako takový živý maskot. Ochotně vystupoval na všemožných Comic-Conech, dával rozhovory, účastnil se slavnostních premiér a především měl již zmiňovaná camea prakticky ve všech filmech.

Camea se stala oblíbenou kratochvílí, dokonce tak oblíbenou, že když už Lee začal viditelně chřadnout, natočila s ním Marvel Studios naráz camea pro pět filmů dopředu, aby bylo jisté, že „Stan the Man“ nebude chybět. V roce 2018 nicméně svíčka Leeho života vyhasla a po čase došly i předtočené scény. Duchovní otec komiksového světa se s fanoušky nadobro rozloučil. Nebo ne?

Magazín The Hollywood Reporter informuje, že Marvel uzavřel dohodu se společnostmi Genius Brands International a POW! Entertainment. Smlouva Marvelu umožní po dalších dvacet let využívat Stanovo jméno a podobu. A to ve filmech, televizi, zábavních parcích, různých speciálních zážitkových akcích a na upomínkových předmětech (dohoda se nevztahuje na videohry a virtuální realitu). K Leeho vyobrazení mohou být použity archivní záběry, ale také digitální technologie a „jiné způsoby“. CEO Genius Brands Andy Heyward uvádí, že nejdůležitější je, aby Stan dál žil v Marvel filmech a Disneyho zábavních parcích.

To jsou nicméně slova muže, který podepsal zjevně čistě ekonomicky motivovanou dohodu. Pozitivní zprávou je, že podle insiderských informací The Hollywood Reporteru aktuální vývoj nutně neznamená, že by Lee musel nutně mít další filmová camea v takové podobě, v jaké jsme je znali v minulosti. Není totiž úplně zřejmé, zda by diváci na digitálně oživeného herce reagovali zcela pozitivně – v minulosti podobné pokusy (např Carrie Fisher ve Star Wars) dopadaly dost rozpačitě.

Můžeme tedy spekulovat o tom, že v budoucnu ve filmech Stana uvidíme (snad) jen někde nenápadně na plakátě na zdi, nebo třeba jako nějakou sochu někde v parku apod. - tedy opravdu jako jemná pomrknutí pro skalní fanoušky. Takové ty nejkomerčnější způsoby ždímání Leeho odkazu si snad Disney schová pro Disneylandy a obchody s hračkami. Ale to už opravdu mluvím hypoteticky, faktem v tuto chvíli je, že si Disney (jeho dceřinná společnost Marvel) na 20 zaplatil práva na užívání Stanovy podoby.

Foto: Stan Lee ve filmu Fantastická čtyřka

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest