Čarodějný svět Harryho Pottera bude pokračovat i bez Fantastických zvířat

Čarodějný svět Harryho Pottera bude pokračovat i bez Fantastických zvířat | Fandíme filmu
Warner Bros.
Jakkoliv je osud Fantastických zvířat nejistý, kouzlit se bude za každou cenu dál.

S budoucností Fantastických zvířat to nevypadá dobře. Recenze měl sice aktuální film o chlup pozitivnější, než zatracovaná „dvojka“, ale zároveň nešlo o nějak zásadní zlepšení. Z propagace se pro studio stalo minové pole, když se hned k několika hereckým (i tvůrčím) osobnostem pojí nejrůznější skandály. A tržby díl od dílu klesají. Po tom, co Brumbálova tajemství o víkendu vstoupila na americký trh už je patrné, že je zájem diváků celosvětově v průměru zhruba o třetinu nižší, než tomu bylo u minulého snímku. Platí, že čínský trh brzdí pandemie, doba nasazení filmů do kin se během let výrazně zkrátila a snímek neprovází nijak skvělá divácká šuškanda. V následujících týdnech by tedy pokles mohl být ještě výraznější. Pokud by ale Brumbálova závěrečná tržba byla skutečně o třetinu menší, než jakou měl Grindelwald, utržil by snímek v pokladnách kin zhruba 450 milionů dolarů.

Film měl dvousetmilionový rozpočet a podobně velké projekty mají náklady na propagaci minimálně ve výši 100 milionů. To by znamenalo, že Fantastická zvířata 3 potřebují utržit alespoň 600 milionů, aby se vůbec zaplatila. A to se nebavíme o tom, že podobné megafilmy mají hollywoodským studiím přinést velké zisky a zaplatit tak riskantnější projekty. Navíc Warner Bros. určitě netěší ani to, že má série zjevně daleko větší potenciál. To ukazují starší potterovské filmy (tržby i přes miliardu) a momentálně velký zájem o Harryho vzpomínkový speciál na HBO Max a o videohru Hogwarts Legacy. Na další osud série bude mít zásadní vliv to, jak si snímek povede na streamu, popřípadě jestli producenti přijdou se způsobem, jak výrazně osekat náklady. Každopádně, pokud by Fantastická zvířata po třech dílech z pěti skončila, bylo by to poměrně překvapivé. Filmové série s předem daným počtem pokračování obvykle jsou realizované celé nebo končí už po prvním snímku. Do poloviny dojde neúspěšný projekt jen málokdy.

Šéf americké distribuce studia Warner Bros. Jeff Goldstein magazínu The Wrap řekl, že společnost Fantastická zvířata vnímá prostě jako jeden ze směrů, do nichž se celý čarodějnický svět postupně rozvíjí. I když „trojka“ má slabší tržby, pořád plní svůj úkol, pokud jde o připomínání celého čarodějnického světa širší veřejnosti. A tržby ze zábavních parků, obchodů, dalšího zboží a služeb jsou podle Goldsteina uspokojivé. I kdyby ale Jeffova optimistická interpretace celé situace nakonec nebyla z pohledu studia ekonomicky smysluplná a Fantastická zvířata byla předčasně ukončena, podle zákulisních kontaktů The Wrapu Warner žádném případě nevylučuje další čarodějnické projekty. A to jak pro kina, tak pro HBO Max.

Takže ať už to dopadne jakkoliv, Warner bude chtít točit filmy nebo seriály z potterovského světa, aby se udržel zájem zákazníků o související produkty. Jestli se jako výhodnější ukáže dokončit Zvířata nebo nastartovat něco nového, to ukáže až čas. Momentálně se předpokládá, že definitivní rozhodnutí o další budoucnosti ságy nepadne ještě několik týdnů či měsíců. Nejen s ohledem na čekání na výsledky Zvířat, ale také vzhledem k tomu, že Warner převzala čerstvě společnost Discovery a s jakýmikoliv velkými rozhodnutími se ve společnosti bude otálet, dokud se situace nekonsoliduje.

Foto: Warner Bros.

Zdroj: The Wrap

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest