První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start

První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit další 3 obrázky
Oscar Isaac je v roli zmateného muže s nočními běsy fenomenální.

Začátky Marvelu jdou. V případě WandaVision byl o trochu pomalejší, ale u The Falcon and the Winter Soldier patřil úvod k lepším epizodám a v Lokim a Hawkeyeovi se začátek vyloženě povedl (ačkoliv Hawkeyeovi nahrávalo do karet, že uvedl naráz hned dvě epizody). Moon Knight tradici drží a vlastně ještě posiluje.

První epizodě nové Marvel série totiž prakticky nebylo co vytknout. Do děje jsme hození po hlavě. Sledujeme ústředního protagonistu Stevena (Oscar Isaac), který žije svůj zdánlivě nenápadný život v Londýně, kde pracuje jako prodavač v muzeu a sní o práci průvodce. Jenže má problém. Občas se budí na cizích místech, aniž by tušil, jak se tam dostal. Občas si některé věci nepamatuje. Snaží poutat k posteli, snaží se neusnout, ale nic nezabírá. Jako diváci pozvolna zjišťujeme, že Steven nemá své tělo jen pro sebe, ale sdílí jej ještě s někým dalším. A ten někdo další zřejmě dělá pěkně nebezpečné věci, protože po Stevenovi náhle jdou ozbrojenci.

Série vlastně řeší poměrně vážné téma, když ústřední hrdina přestává věřit vlastním smyslům, bojuje se spánkovou deprivací, s potenciálními halucinacemi a možná i s psychickou poruchou. To vše mu nejen nabourává osobní život, ale také mu to život vyloženě ohrožuje. Vše je ale podané s velkou měrou humoru. A je to trochu jiný typ humoru, než na jaký jsme u Marvelu zvyklí. Nikdo tu netrousí jízlivé poznámky, namísto toho sledujeme hrdinu zmítaného osudem jak papírový drak ve větru. Steven je tak trochu zbabělec a smolař a vtipy vznikají buď na jeho účet, nebo na základě situací, do nichž se dostává. Člověk si vzpomene na filmy Sama Raimiho, nebo na nejrůznější komediální smolaře v nepřirozených situacích, jako jsou třeba hrdinové Jackieho Chana.

Hororové prvky nejsou nijak strašidelné, spíš dokreslují atmosféru, dávají vyprávění nádech mytična. Zdůrazňují, že je v pozadí cosi prastarého, většího než my všichni. Ve vytvoření toho dojmu pomáhá i výběr lokací, kdy jsme buď obklopeni egyptskými artefakty, jsme ve starém činžovním domě nebo kdesi v malebné vesničce uprostřed Alp. Padouch (Ethan Hawke) je nejednoznačná figura, kdy zřejmě neusiluje na prvním místě o moc nebo profit, ale asi opravdu věří svojí víře ve staré egyptské božstvo a v to, že může ze světa udělat lepší místo. I když u toho poteče krev. Hawke v roli působí jako správný vůdce kultu.

Steven je hozený doprostřed toho všeho a my spolu s ním. Už jako paranoidní thriller, kdy ve zběsilém tempu zjišťujeme, co se to vlastně děje, tak je to velká zábava. A když se konečně dočkáme i zjevení samotného Moon Knighta, je to hodně velká stylovka. Co chybí k plnému počtu bodů? Další epizody! A také je třeba si nechat volný prostor k tomu, aby případně ještě bylo kam stoupat. Moon Knight je každopádně parádní komiksová zábava, která se soustředí čistě na sebe a svého hrdinu a dostatečně se liší od jiných příběhů, takže nabízí zase trochu jiný zážitek.

Foto: Marvel

Naše hodnocení
9/10

Galerie: 4

První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start | Fandíme filmu První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start | Fandíme filmu První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start | Fandíme filmu První dojmy: Marvelovka Moon Knight má fantastický start | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest