Jak šel čas s Jurským parkem: Trailerové ohlédnutí

Jak šel čas s Jurským parkem: Trailerové ohlédnutí | Fandíme filmu
Legendární dinosauří série by měla být v horizontu několika let obohacena o nový přírůstek. Pojďme si společně zavzpomínat na první tři Jurské parky.

Nad Jurským parkem 4 se v poslední době stahují mračna, ač nás studio ujišťuje, že odklady jsou důsledkem snahy o precizní a poctivou filmařinu. Budiž, klidně si pár měsíců počkám, pokud to povede k lepšímu výsledku. Vpravdě mi je osobně jedno, zda se bude jednat o reboot či sequel, i když volné pokračování se jeví jako perspektivnější. Proč znovu rozehrávat hru od začátku, když především jednička stále patří do zlatého fondu světové kinematografie. Ať už je budoucnost Crichtonova světa jakákoliv, Sam Neill pravděpodobně nemá zrovna nejčerstvější informace, my se vždycky budeme moct vrátit zpět do devadesátých let a užít si origin "ostrova dinosaurů" v pojetí velkého Stevena Spielberga. A totéž můžeme říci i o dvou relativně slušných - to platí hlavně o Ztraceném světě - pokračováních. Pojďme se nyní podívat na trailery, které nás měly před časem nalákat do kina. Pořád mají říz a bezpochyby neztratily nic ze svého lesku.

Nadčasová klasika! I tak by se dal trefně označit dobrodružný sci-fi snímek Jurský park z roku 1993, ve kterém dokázal kouzelník Spielberg neuvěřitelně věrohodně oživit dávno vyhynulé prehistorické tvory. Druhohorní živočichové byli za podpory milionáře Johna Hammonda vzkříšeni na odlehlém ostrově a jako by doslova vypadli z předlohy amerického spisovatele Michaela Crichtona. Kombinace nesmírně atraktivního prostředí, poutavého příběhu, parádních (až hmatatelných) triků a neoddiskutovatelných řemeslných kvalit dělá z báječné, napínavé a neopakovatelné atrakce takřka srdcovku. Božský Steven dokázal opětovně vystihnout tužby a sny velké spousty filmových dětí (i těch dávno dospělých) a zcela zaslouženě pak slíznul sladkou smetanu. Třikrát "bravo"!!!

Jurský park (1993) - Trailer

O čtyři roky později se Spielberg rozhodnul pro návrat mezi monstra, když naši pozornost tentokrát směřoval k tajnému ostrovu Isla Sorna, kde byli dinosauři "pěstování" v divoké přírodě. Znovu se jedná o solidní kousek, ale půvab jedničky se trošku vytratil. Jenže ono se není čemu divit, neboť Steven prostě nechtěl v případě Ztraceného světa jen recyklovat. Měl v plánu svět a vyprávění obohatit, ovšem udělal to způsobem, jenž každému holt nevoní. Bezchybná akce a řemeslně nadstandardní triková stránka jsou samozřejmostí a technická vytříbenost se nejlépe projeví v kritizovaném závěru ala Godzilla (King Kong), když T-Rex demoluje San Diego. Nadsázka musí být a je na každém divákovi, jak se s mírnou změnou kurzu vypořádá. Nicméně nádech výtečné popcornové zábavy zůstává.

Ztracený svět: Jurský park (1997) - Trailer

Ještě rozporuplnější přijetí čekalo na Jurský park 3, který představuje z velké části jenom adrenalinem našlehanou akční jízdu. Příběh stojí na vodě, když režisér Joe Johnston, jenž se série v novém tisíciletí chopil, nedokázal ničím přispět. Ukázalo se, že tematika je v této formě vytěžená a záchranu nepředstavuje ani návrat Sama Neilla, ani atraktivně nasnímané nálety pterodaktylů a už vůbec ne absurdně obrovská injekce inteligence, kterou scenáristé predátorům píchli. Jasně, výplach je to fajnový, nevypadá to vůbec zle, má to drive, leč originalita je nevratně pryč. Pobaví, neurazí, nenadchne.

Jurský park 3 (2001) - Trailer

Letos se pak první Jurský park vrátil do kin, obohacen o třetí rozměr. Potěšit to muselo zejména diváky, kteří neměli možnost vidět Spielbergovu hitovku z první poloviny devadesátých let na velkém plátně. Oprava, byl to svátek! A já doufám, že jste si tuhle výjimečnou možnost nenechali utéct mezi prsty.

Jurský park 3D (2013) - Trailer

A jak vidíte vy historii zázraku jménem Jurský park? Četli jste Crichtonovu předlohu? A jaký díl je váš nejoblíbenější? Na vaše postřehy se těšíme v diskuzi.

Jurský svět

12.06.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu