Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále

Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu
CMC Pictures
Zobrazit další 4 obrázky
Hollywoodské bijáky moc nesypou, zato Čína trhá v multiplexech rekordy.

Top Gun: Maverick strategicky odlétl z letošního Díkuvzdání a tak byl sváteční víkend v amerických kinech docela slabý. Žebříčku dominovaly dva rodinné filmy. První příčku ukořistilo Encanto, animovaná disneyovka o kouzelné hispánské rodině s písničkami Lina-Manuela Mirandy (Hamilton, In the Heights). Debut to ale nebyl kdovíjak zázračný, jenom 27 milionů dolarů za víkend, 40 mega celkově i se sváteční středou a čtvrtkem a 70 milionů globálně. Tohle je tržba ze skupiny nízkoprofilových animáků jako jsou Robinsonovi nebo Bolt, rozhodně ne tržba jakou měly Coco (v USA 73 milionů) nebo Moana (56 milionů). U Encanta ale tentokrát asi hraje větší roli Disney+ než nová varinta Covidu, která by vystrašila rodiče. Film totiž dorazí na platformu coby neprémiový film klasicky po měsíci v kinech, takže rodiny si možná řekly, že počkají. Připočtěte k tomu fakt, že Disney nemá tento rok na Vánoce naplánovaný žádný obří blockbuster, žádný Star Wars sequel, žádný fantasy muzikál. Není potom divu, že rodiny setří filmy, aby bylo o svátcích na co chodit. West Side Story, Ulička přízraků a Kingsman: První mise opravdu nejsou vánoční filmy pro děti.

Krotitelé duchů: Odkaz utržili ve druhém víkendu 24,5 milionu a rozhodně se tak Disneyho nezalekli. Naopak zřejmě Encantu sebrali dost diváků na to, aby byl výsledek takhle těsný a Encanto bylo pro Disneyho jeden z nejhorších výsledků během Díkuvzdání. V Americe je film na 88 milionech a ačkoli nikdo další sequel téhle série asi úplně nechtěl, je to aktuálně jasná volby pro většinu mladých diváků.

MGM
Lady Gaga v House of Gucci

Dočkali se tento víkend i dospělí návštěvníci, když drama House of Gucci s Lady Gaga a Adamem Driverem od Ridleyho Scotta utržilo 14 milionů dolarů. Za celý svátek to bude asi 22 mega, tedy o polovinu lepší výsledek než předcházející Scottův Poslední souboj. Předpokládám, že právě ti mladi diváci, do kterých se režisér navážel, jak neustále koukají do mobilů a nechodí na jeho historické drama, zajistili takhle dobrou tržbu. Film měl totiž hodně silnou kampaň na webu a sociálních sítích. Distributor United Artists-MGM ale bodoval ještě sedmdesátkovým Licorice Pizza od Paula Thomase Andersona. Jeho nový film vytřískal ze čtyř kin 335 000 dolarů, což je nejlepší limitovaný výsledek ze všech režisérových dosavadních debutů a v některých konkrétních kinech padaly i 25 let staré rekordy návštěvnosti.

MGM
Hoffman znovu pod taktovkou Paula Thomase Andersona

V neposlední řadě je nutné zmínit, že ačkoli Sony boduje s Krotiteli duchů, jeho hororová videoherní adaptace Resident Evil: Welcome to Raccoon City pohořela s 5,3 milionu dolary. Rozpočet byl tedy střídmý s 25 miliony a je možné, že se restart chytí mezinárodně, i tak se ale v Sony můžou přesvědčit, že Resident Evil není ani tak silná značka, jako že spíš původní filmy Paula W. S. Andersona byly hodně specifický druh zábavy, který měli diváci rádi. Tohle převyprávění prvních dvou her patří ale podle kritiků mezi nejnuznější filmy, které kina tento rok nabídla.

Sony
Welcome to Raccoon City dělá herní sérii ostudu

Duna konečně překonala ve čtvrtek 100 milionů a přeskočila při tom rovnou i tržby Godzilly vs. Konga (100,5 milionu), aby se stala nejúspěšnějším filmem studia Warner Bros. od Jokera. V USA je utrženo celkem 102 milionů, celosvětově 371. Eternals jsou tento víkend na nějakých 8 milionech a ačkoli už před nějakou dobou překonali Neuvěřitelného Hulka se 132 miliony, je potřeba začít mluvit o tom, že nešlo o číslo se započtenou inflací. V takovém případě potřebuje nová komiksovka alespoň 171 mega, aby se vyhnula nálepce nejslabší MCU film. S aktuálními 150 mega na účtu to bude hodně těsné. Celosvětově je zatím utrženo 350 milionů, což je také velká slabota. King Richard ztratil v druhém víkendu zhruba třetinu diváků a končí se 3 miliony dolary. Dost chabý výsledek, i přesto se ale Willovi Smithovi Oscar za herecký výkon předpovídá aktuálně asi nejvíc. Celosvětově je utrženo necelých 14 milionů. I o Belfastu, černobílém biografickém dramatu Kennetha Branagha, se hodně mluví v rámci předávání Oscarů. Problém je, že to je tak všechno a diváci moc na film nechodí. Po 17 dnech je stěží na 5 milionech v USA.

Disney

A na závěr se ještě pojďme podívat do Číny, která je s 6,7 miliardami dolarů v letošním pandemickém roce nejúspěšnějším filmovým trhem na Zemi. Právě z Číny pochází válečný velkofilm The Battle at Lake Changjin, který překonal rovnou několik rekordů. Film utržil už 892 milionů (odhaduje se, že do konce svého nasazení v kinech překročí 900 milionů) a stal se celosvětově nejúspěšnějším filmem roku v kinech. Doteď tuhle pozici zastával snímek Hi, Mom s 822 miliony. Ten je taktéž z Číny.

Loni nejúspěšnější film roku utržil 461 milionů (The Eight Hundred – taktéž čínský film), tudíž je The Battle At Lake Changjin zároveň celosvětově nejúspěšnějším filmem pandemie. Nejúspěšnějším hollywoodským filmem pandemie je podle některých zdrojů Rychle a zběsile 9 (dle některých zdrojů 739 milionů, podle některých 721), podle jiných bondovka Není čas zemřít (736 milionů). A ještě jeden rekord pro The Battle At Lake Changjin – snímek se stal nejúspěšnějším čínským filmem. Dosud tuto pozici držel čtyři roky starý Wolf Warrior 2 s 870 miliony.

Zdroje: Deadline, The Numbers, Forbes

Duna

14.12.1984 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 5

Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu Box Office: Pokladny kin našly v pandemické době nového krále | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest