The Eternals: První reakce vyzdvihují ambice nové marvelovky, ale nešetří rozpaky

The Eternals: První reakce vyzdvihují ambice nové marvelovky, ale nešetří rozpaky | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 1 obrázek
První novináři viděli nejnovější Marvel film a podělili se o své názory na očekávaný sci-fi epos.

V noci na dnešek se v Los Angeles konala slavnostní premiéra nové marvelovky Eternals. Zámořští novináři záhy směli zveřejnit své první reakce. A ačkoliv obvykle při takové příležitosti varujeme, že stručné reakce okamžitě po premiéře bývají dost nekritické, tentokrát to neplatí. Novinářská obec je při hodnocení rozpolcená a otevřeně o tom mluví.

Pokud se v něčem novináři shodují, tak ve chvále vizuálního zpracování. Eternals vypadají jinak než dosavadní marvelovky. Do snímku se propsal tvůrčí styl režisérky Chloe Zhao a film nepůsobí tak uměle, jako jiné komiksové filmy, natáčené často z větší části před zeleným pozadím. A jak je u Marvelu zvykem, chválu sklízí obsazení, které je dostatečně sympatické na to, aby se snímek prostě nemohl stát vyloženě nepříjemnou podívanou, ať už k němu konkrétní divák má nebo nemá nějaké výhrady. Nejčastěji jsou z nabitého ansámblu vypichováni Kumail Nanjiani jako Kingo, Angelina Jolie jako Thena, Brian Tyree Henry jako Phastos a celkem dost pochval sklidila i chemie mezi Sersi (Gemma Chan) a Ikarisem (Richard Madden).

Objektivně se novináři shodují také v tom, že snímek otevírá kosmický aspekt marvelovského univerza, je plný mytologie a svým měřítkem zastiňuje většinu toho, co studio přineslo v minulosti. Do budoucna jsou položeny základy pro řadu dalších příběhů a film má dvě důležité potitulkové scény. V názorech na vyznění filmu se novináři dost rozcházejí.

Podle jedněch je snímek hodně emotivní a ať už ukazuje jakkoliv velké momenty, vždy se zase vrací k srdečným příběhům ústředních protagonistů, jejichž společné momenty jsou silně lidské. Vše je podřízené ústřednímu tématu. Dohromady tak jde o výjimečnou epickou sci-fi, která překračuje stín běžných marvelovek.

A pak je tu druhá skupina, která se naopak domnívá, že Eternals jsou naprosto běžnou marvelovkou. Podle téhle části názorového spektra dostáváme celkem tuctový superhrdinský příběh plný známých charakterních archetypů, akorát zkrátka zabalený do hodně netradičního kabátku. Ale kostra osekaná na dřeň se prý od jiných hrdinských filmů nijak neliší. Část novinářů také nesouhlasí s tím, že by emoce ve filmu fungovaly. Možná proto, že je postav opravdu hodně a řeší se spousta mytologických věcí. Přeskakování od globálního měřítka k osobnímu údajně příliš nedává šanci tomu, aby se divák mohl s hrdiny plně sžít. Snímek místy prý dost drhne, protože je neustál potřeba vysvětlovat další a další mytologii.

To jsou dva výrazně odlišné pohledy na věc, když na jedné straně se mluví o velkém srdci a vášni a na té druhé o krásném, leč chladném příběhu. Nezbývá nám, než být trpěliví a udělat si vlastní obrázek. Na to si počkáme do 4. listopadu, kdy u nás film bude uvedený.

V komiksech jsou The Eternals dalším výtvorem Jacka Kirbyho, který je poprvé představil v roce 1976. Jedná se o uměle vytvořený národ, u jehož zrodu stáli tzv. Celestiálové, božské bytosti světa Marvelu. Eternaly Celestiálové stvořili na Zemi, z předvěké podoby člověka. Eternalové jsou dlouhověcí, téměř nezničitelní, mají nadlidské síly, silou vůle ovládají každou buňku svého těla a dovedou manipulovat kosmickou energií. Málo se ale rozmnožují a je jich konstantně poměrně nízký počet. Eternalové přísahali, že budou chránit smrtelníky před Devianty, což je další výtvor genetických hrátek Celestiálů. Devianti se od pradávna pokoušeli lidi zotročit a svou menší moc si vždy pokoušeli nahradit s pomocí technologických výdobytků.

Režisérkou filmu je Chloe Zhao, scénář napsali Matthew a Ryan Firpovi. V hlavních rolích se objeví Richard Madden, Kit Harington, Gemma Chan, Salma Hayek, Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Lia McHugh, Barry Keoghan a Don Lee. Datum premiéry je stanovené na 4. listopadu 2021.

Foto: Marvel

Zdroje: Collider, Games Radar, The Direct, The Hollywood Reporter, Murphys Multiverse

Galerie: 2

The Eternals: První reakce vyzdvihují ambice nové marvelovky, ale nešetří rozpaky | Fandíme filmu The Eternals: První reakce vyzdvihují ambice nové marvelovky, ale nešetří rozpaky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu