Sebevražedný oddíl: Režisér James Gunn je pokračování nakloněný

Sebevražedný oddíl: Režisér James Gunn je pokračování nakloněný | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
Pusťte si pokažené záběry a blbnutí herců v zákulisí.

První Sebevražedný oddíl z roku z roku 2016 si příliš dobré recenze nevysloužil. Letošní snímek, nazvaný opět jednoduše Sebevražedný oddíl, už na tom byl podstatně lépe. Kritici se shodli v udělování vysokých známek a nezřídka zazníval názor, že jde o vůbec nejlepší DC film z rozšířeného univerza, které odstartovalo společně s Mužem z oceli.

Po kreativní stránce by tedy jednoznačně dávalo smysl, pokud by vzniklo pokračování. Fanoušek se zeptal přímo režiséra Jamese Gunna, zda by jej chtěl natočit a ten odpověděl, že jako pokračování do určité míry vnímá chystaný seriál Peacemaker. Ale dalšímu pokračování je otevřený také.

Má to ale jeden zásadní háček. Snímek zkrátka a dobře nebyl úspěšný. Měl rozpočet 185 milionů dolarů a v kinech utržil pouze 165 milionů. Ano, film byl souběžně uvedený na službu HBO Max, ale dost těžko se určuje, jak moc tam byl snímek prospěšný pro udržení stávajících předplatitelů nebo dokonce pro získání nových – HBO detailní data nezveřejňuje.

Analytická společnost Samba TV měří divácký zájem alespoň externě. V úvodních 17 dnech si dle jejího měření snímek pustilo 4,7 milionu domácností. Samba TV měří pouze diváky, kteří si film pustili na televizi a to alespoň na pět minut. Pořád je tedy těžké určit, jakou má vlastně číslo výpovědní hodnotu. Alespoň si můžeme Sebevražedný oddíl porovnat s jinými HBO premiérami.

The Suicide Squad si vedl lépe než Wonder Woman 1984 (3,9 milionu domácností) i než Justice League Zacka Snydera (3,1 milionu domácností). Zároveň na tom ale byl hůř než Mortal Kombat (5,5 milionu domácností) a Godzilla vs. Kong (5,1 milionu domácností). Kong navíc měl celosvětové tržby v kinech 467 milionů dolarů a ukázal tak, že dostupnost snímku v obýváku ještě nemusí nutně znamenat, že na film nepůjdou lidi za peníze do kina.

To nám naznačuje, že o The Suicide Squad zřejmě zkrátka nebyl mezi lidmi dostatečně velký zájem, aby jej chtěli vidět za peníze na plátně. Můžeme to přičítat řadě faktorů. Film byl mládeži nepřístupný (ale to třeba Deadpool v minulosti také a lidé přišli). Pojmenování snímku bylo opravdu nešťastné – běžní diváci si dost možná nebyli jistí, jestli byl do kin znovu uvedený několik let starý film, nebo co se to vlastně děje. Obecně se mezi hollywoodskými analytiky hovoří o tom, že se marketingu nepodařilo o novém Sebevražedném oddílu vytvořit dostatečně silné povědomí. Roli mohla hrát skutečnost, že ačkoliv první film z roku 2016 vidělo hodně lidí, nebyl dobře hodnocený, tak třeba se diváci báli, že by mohli podruhé dostat to samé. A už v roce 2020 nepanoval velký divácký zájem o Birds of Prey, kde taktéž byla na propagačních materiálech v popředí Harley Quinn, tak je možné, že většinovou filmovou veřejnost tahle postava prostě netáhne. A novému Sebevražednému oddílu nepomáhá ani to, že měl tak vysoký rozpočet.

Když tohle všechno vezmeme v potaz, tak další celovečerní Sebevražedný oddíl ve stejném měřítku nepůsobí moc reálně. Na druhou stranu, pokud by chystaná série Peacemaker slavila úspěch na HBO Max, lze si představit, že Gunn dostane možnost v sebevražedných příbězích pokračovat právě tam. Rozpočet je maximálně stejný jako u filmu, možná i nižší, a za ty peníze se natočí osm epizod, namísto jednoho celovečeráku, což je pro HBO podstatně smysluplnější ekonomická kalkulace.

Na závěr si ještě můžete pustit video s pokaženými záběry a v galerii je pár fotek ze zákulisí přímo od Jamese Gunna.

Foto: James Gunn / Warner Bros.

Zdroje: James Gunn I, II, III, Deadline

Galerie: 3

Sebevražedný oddíl: Režisér James Gunn je pokračování nakloněný | Fandíme filmu Sebevražedný oddíl: Režisér James Gunn je pokračování nakloněný | Fandíme filmu Sebevražedný oddíl: Režisér James Gunn je pokračování nakloněný | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest