Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu

Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 6 obrázků
Režisér Denis Villeneuve má svůj vesmírný epos jasně rozdělený na dvě poloviny.

Ještě jsme ani neviděli první Dunu a režisér Denis Villeneuve už mluví o té druhé. V rozhovoru pro italský magazín Il Venerdì di Repubblica uvedl následující: „Nemůžu se dočkat, až začneme natáčet druhou část Duny a [Timothée Chalamet a Zendaya] se znovu sejdou. Zvlášť když vím, že v příští kapitole bude Zendaya hlavní protagonistkou příběhu“.

Takové rozlišení dává smysl. První polovina Duny se odehrává hodně ve světě Atreidů a točí se kolem galaktické politiky. Do takového prostředí nás ideálně dokáže zavést mladý vévodův syn Paul (Timothée Chalamet), jenž sám do tohoto světa právě vstupuje. Druhá polovina příběhu už se daleko víc odehrává na pouštní planetě Arrakis, mezi domorodým obyvatelstvem, zvaným Fremeni. Tady zase dává smysl, aby roli naší průvodkyně přebrala Chani Kynes (Zendaya), která na planetě skutečně vyrostla. Zatím v upoutávkách můžeme především sledovat, jak ji Paul vídá ve svých vizích. Připomeňme, že rozsáhlý román Franka Herberta byl filmaři rozdělený na dvě části, aby nemuseli příběh proškrtávat.

Potíž je v tom, že aby Villeneuve mohl svoje plány naplnit, musí nejprve první Duna uspět. A to bude oříšek. Snímek byl nákladný a diváci se do kin zatím stále nehrnou. Film navíc současně poběží na streamovací platformě HBO Max, zájem lidí o návštěvu kina tak bude limitovaný. Jak vysoká návštěvnost v téhle situaci bude znamenat úspěch, je otázka za milion. Zatím nám nezbývá než vyčkávat.

Duna vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 14. 10. 2021.

Foto: Warner Bros.

Zdroj: Il Venerdì di Repubblica

Galerie: 7

Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu Duna: Druhá část změní hlavního protagonistu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu