Box Office: Free Guy a horory celkem šlapou, Sebevražedný oddíl se dál trápí

Box Office: Free Guy a horory celkem šlapou, Sebevražedný oddíl se dál trápí | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit další 2 obrázky
V pokladnách kin dál manažeři studií dál hledají způsob, jak na finančních zklamáních najít nějaká pozitiva.

Jedničku kasovního žebříčku ukořistil tento víkend Free Guy, akční komedie s Ryanem Reynoldsem v roli počítačové postavičky ve virtuálním světě, která se rozhodne být hrdinou hry. Snímek během debutového víkendu utržil 28,4 milionu dolarů. To je překvapivě více než analytiky předpovídaných 15-20 milionů dolarů. Tržba, která by byla solidní pro stomilionový původní film i v necovidových časech. Film k tomu dostal ještě 22,5 milionu z mezinárodních trhů a jako bonus 45 dní, kdy se bude hrát výhradně v kinech. Free Guy totiž získal Disney společně s akvizicí konkurenčního Foxu a na tyhle přejaté filmy se ještě disneyovská streamovací práva nevztahují a Free Guy dle smlouvy musí exkluzivně běžet v kinech.. 

Sony po pěti letech od megahitu Smrt ve tmě nasazuje sequel, ve kterém je slepý mariňák Stephen Lang tentokrát anti-hrdinou, když brání dívenku co dostal do péče před bandou lupičů. První díl před lety utržil 155 mega globálně při devítimilionovém rozpočtu s premiérou 26,5 mega. Dvojka tentokrát stačila jen na 10 milionů, což je při rozumném rozpočtu taky dobré, ne že ne. Hororům se teď během pandemie daří a mají nadprůměrnou výdrž, což by mohlo hrát do karet i Smrti ve tmě 2. Pro výrazně pozitivnější premiéru ale film potřeboval za první víkend tržbu alespoň 15 milionů.

Sony
Stephen Lang znovu řádí coby slepý mariňák

Poslední výraznější novinkou je hudební Respect, ve kterém si Jennifer Hudson zahrála Arethu Franklin. Film utržil během premiérového víkendu 8,8 milionu. Produkce ale nikdy nepočítala s covidem, a proto filmu před lety přiklepla docela šílených 55 milionů do rozpočtu. Asi se myslelo na oscarovou sezónou, kdo ví. Popravdě, i bez covidu by film možná nedal víc než třeba Get On Up s Chadwickem Bosemanem coby Jamesem Brownem. Tam před pár lety padlo 30 mega z Ameriky celkově, při premiéře 13 mega a rozpočtu 30 milionů.

MGM
Jennifer Hudson jako Aretha Franklin

Mnozí se asi ptají, proč tento víkend vytrubujeme slávu Free Guyovi, když Sebevražedný oddíl debutoval minulý víkend se stejnou tržbou. Především Sebevražedný oddíl na rozdíl od Free Guye není čistě původní produkt, který cíli v době pandemie na mladší cílovku, kterou je aktuálně těžší dostat do kin, kvůli tomu, že děti zatím nelze očkovat proti COVIDu. Sebevražedný oddíl je určený staršímu publiku, vychází z oblíbeného komiksu a vracejí se v něm postavy z předešlých filmů. Měl tedy všechny předpoklady k tomu, být podstatně větší tutovkou a byla chyba marketingu DC, že nedokázal film odlišit od prvního dílu a vyrovnat se s negativním vnímáním značky fanoušky. K tomu připočtěte možnost podívat se na film zadarmo na HBO Max a máte z toho rekordní 70% úbytek diváků při druhém víkendu a tržbu jen 7,75 milionu dolarů. Žádný z velkých a relevantních superhrdinských filmů neměl tak velký propad a pro horší výsledek musíme hledat tak maximálně u 23 let starého Steelu s Shaqem O'Neilem. Celkově je týmovka na 42 mega z Ameriky a 118 milionech celosvětově.

Tento víkend Sebevražedný oddíl dokonce předhonila i Expedice: Džungle. Právě ta obsadila čtvrtou příčku s 9 miliony ve třetím víkendu a necelými 90 mega z USA. Globálně se film trochu trápí a tento víkend přiteklo jen 6,7 milionu. Celosvětově tedy jen 154 milionů. Opět platí, že roli hraje slabší zájem o kina jako takový a uvedení snímku na Disney+. John Cena, který si zahrál v Sebevražedném oddílu, může alespoň slavit s Rychle a zběsile 9. Poslední díl totiž překonal 500 milionů v rámci mezinárodních trhů a se 172 miliony z USA teď sedí na 681 milionech globálně. 

Čas od M. Night Shyamalana má 74,5 milionu, což je zhruba čtyřnásobek rozpočtu. Očista navždy sedí v Americe na 71 mega, což je skoro trojnásobek rozpočtu a Mimi šéf 2 má doma 82 milionů, což je... přesně jeho udaný rozpočet (což znamená, že je film výrazně prodělečný, protože zhruba polovinu tržeb dostávají provozovatele kin). Black Widow pak dorazila ke 178 milionů v USA. To je víc než první Captaina Ameriky (176 milionů v roce 2011 bez započítané inflace) a pod 181 miliony prvního Ant-Mana a Thora. Globálně je marvelovka na 367 milionech, což je velký podprůměr. Zatím nezdolala konečné americké tržby prvního Captain America (371 milionů v roce 2011 bez započítané inflace), ale ten jeden milion jí pomohl překonat alespoň 366 milionů Nolanova Tenetu. Ještě před rokem se výsledky Tenetu označovaly za propadáky a podívejte, o rok později jde o kasovní standard...

Zdroje: Box Office Pro, Forbes

Galerie: 3

Box Office: Free Guy a horory celkem šlapou, Sebevražedný oddíl se dál trápí | Fandíme filmu Box Office: Free Guy a horory celkem šlapou, Sebevražedný oddíl se dál trápí | Fandíme filmu Box Office: Free Guy a horory celkem šlapou, Sebevražedný oddíl se dál trápí | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu