Venom 2 a další podzimní bijáky odkládají premiéru

Venom 2 a další podzimní bijáky odkládají premiéru | Fandíme filmu
Sony Pictures
Otazník visí i na marvelovkou Shang-Chi a legenda o deseti prstenech.

Tak to dlouho netrvalo. Nedáno jsme psali o tom, že se Venom 2: Carnage přichází odsouvá v Austrálii a už se nám změna termínu rozšířila i mezinárodně. Pokud se ještě něco nezmění nebo pokud se studio Sony nerozhodne v netradičních dobách uvádět svoje novinky na různých trzích po světě v různé době, pak druhého Venoma uvidíme až 21. října. V jednu chvíli se dokonce uvažovalo (podle informací serveru Deadline) o odsunutí až na leden, takže kdyby se světová situace nějak horšila, mohl by film skočit právě sem.

Není to přitom jediný odklad. Odsouvá se také Hotel Transylvánie 4. Ten měl být uvedený v USA 1. října, na místo toho je odložený na neurčito a existuje možnost, že film bude odprodaný na stream, nejspíš Netflixu. Zatímco hrané velkofilmy jsou obvykle po celém světě uváděné v krátkém časovém sledu, u animáků bývá mezinárodní termínová rozmanitost daleko větší. Aktuálně je u nás uvedení stanoveno na 23. září, ale odklad asi nelze vyloučit a kdyby celosvětová práva odkoupil Netflix, tak film uvidíme právě tam.

Nejméně zajímavý je ze všech odsunů Clifford The Big Red Dog, okrajové rodinné dobrodružství studia Paramount. Film měl jít za mořem do kin 17. září, teď je odložený na neurčito. U nás se zatím s uvedením nepočítá.

Společnost Disney na své konferenci s akcionáři uvedla, že u marvelovky Shang-Chi a legenda o deseti prstenech nepočítá s tím, že by ji uvedla souběžně v kinech i online, jako to bylo u filmů Cruella, Black Widow a Expedice: Džungle. Snímek bude uvedený výhradně v kinech, nicméně půjde o první Disneyho film, který bude v kinech exkluzivně k vidění pouze 45 dní a hned potom zamíří do domácností. Šéf studia Bob Chapek zároveň dodal, že v současné době není nic pevně dané a libovolný titul se může kdykoliv posunout. Premiéru 2. 9. tak raději zatím ještě neberte jako stoprocentně danou.

A ačkoliv se Disney nedávno veřejně poškorpil se Scarlett Johansson kvůli uvedení filmu Black Widow souběžně do kin a na stream, Chapek trvá na to, že studio nadále bude individuálně rozhodovat u každého snímku, jaká je jeho nejlepší distribuční strategie s ohledem na diváky a akcionáře, nikoho dalšího. Chapek také tvrdí, že pokud byl nějaký film přesunutý z výhradní kino distribuce do kombinované premiéry, tak se s naprostou většinou finančně zainteresovaných tvůrců a herců podařilo poměrně hladce dohodnout na nových smluvních podmínkách. Možná Chapek jen zlehčuje situaci, ale stejně tak je možné, že Johansson nakonec nebude první z mnoha, kdo se bude během koronavirových časů s Hollywoodem veřejně tahat o peníze, ale pouze výjimečným případem.

PS: U snímku Free Guy se zatím nepočítá s nijak oslnivou tržbou. Disney by jej býval také poslal souběžně s kinem na Disney+, ale neumožnily to smlouvy, které byly k filmu podepsané ještě v době, kdy na něj Disney neměl práva (snímek byl součástí akvizice konkurenčního studia Fox).

A proč je vůbec filmový podzim opět v ohrožení? Na vině je opět pandemie. Po nástupu delta varianty zůstává návštěvnost hluboce za očekáváním a zatím se příliš nezdá, že by se situace měla výrazně zlepšovat. Ve Spojených státech jsou počty případů na vzestupu, některé státy navíc plánují zavést povinné očkování pro všechny návštěvníky kin, což by mohlo prodej vstupenek ještě snížit. Stále se také prakticky nikde neočkují děti, které v kinech tvoří důležitou součást publika. Mezinárodně je pak situace na jednotlivých trzích značně rozmanitá. Někde stoupají počty nakažených a lidé se kinům vyhýbají, jinde je omezená kapacita sálů apod. Hollywood má také v posledních měsících problém pronikat na lukrativní čínský trh. Naposledy se tam v červnu podíval Králíček Petr 2. Od té doby dlouho nic a teprve 20. srpna tam bude uvedená pixarovka Luca.

Zdroje: Deadline I, II, III, IV, V

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu