Everest: Nový dobrodružný velkofilm ztvární jednu z prvních výprav na vrchol

Everest: Nový dobrodružný velkofilm ztvární jednu z prvních výprav na vrchol | Fandíme filmu
Simon z Pixabay
Jeden z nejstarších výšlapů k vrcholu nejvyšší hory světa obestírá háv tajemství. Poodhalit jej zkusí filmaři.

George Mallory se účastnil tří prvních britských expedic na Mount Everest. V roce 1924 se při pokusu o výstup spolu s partnerem Adrewem Irvinem ztratili a jejich těla byla nalezena až v roce 1999. Dodnes nebylo jednoznačně prokázáno, zda se jim podařilo nebo nepodařilo dosáhnout vrcholu. Teď události zpracuje celovečerní film režiséra Douga Limanana, jenž sám sebe označuje za fanouška horolezectví a znát můžete jeho filmy jako Agent bez minulosti, Pan a paní Smithovi či Na hraně zítřka. Do natáčení filmu nazvaného jednoduše Everest by se měl Liman pustit po tom, co natočí s Tomem Cruisem film ve vesmíru. Synopse snímku je následující:

Píše se rok 1921. Everest je poslední velkou nepokořenou výzvou planety Země. Při pokusu o dosažení jeho vrcholu obětovala řada lidí své duševní zdraví i životy. Arogantní Arthur Hinks z britské Národní geografické společnosti pověří George Malloryho tím, aby nepokořitelnou horu zdolal. Po první světové válce se Britské impérium nutně potřebuje pochlubit nějakým úspěchem. Pro Malloryho a jeho australského excentrického rivala George Finche však zdolání Everestu není aktem patriotismu, ale jednoduše testem sebe samého.

Vylézt bez kyslíkových přístrojů do výšky, do níž nedovedou vystoupat ani letadla, se pro Malloryho během opakovaných pokusů stane pohlcující posedlostí. Opustí kvůli ní na několik měsíců svou milovanou ženu a děti, vzdá se svého zaměstnání a tlačí svoje tělo až na hranici toho, co je schopné vydržet. Everest se pro Malloryho stává skutečným monstrem, když se po jeho příkrém svahu pokouší za ustavičné závrati a zdrcujícího napětí vystoupat k vrcholu. Musí napnout všechnu svou odvahu a nehoráznost. Vysaje to z něj úplně všechno a to z důvodů, které sotva dokáže vysvětlit. Prostě je to větší, než on sám. Je to poslední nepopsané místo na mapě. A co je nejjednodušší vysvětlení: Na Everest musí vylézt zkrátka proto, že existuje.

Hlavní role George Malloryho se zhostí Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi, Trainspotting). Arthura Hinkse hraje Mark Strong (Shazam!, Kingsman), George Finche Sam Heughan (Cizinka). Scénář napsal Sheldon Turner, scenárista na Oscara nominovaného filmu Lítám v tom.

Foto: Simon z Pixabay

Zdroj: Slashfilm

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu