Po otevření multikin a nasazení zajímavých novinek se návštěvnost kin v ČR zvedla

Po otevření multikin a nasazení zajímavých novinek se návštěvnost kin v ČR zvedla | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Horor Tiché místo 2 lze vidět pouze v kinech a diváci na něj byli zvědaví.

Těsně po tom, co se po mnohaměsíčním zákazu směla kina v Česku znovu otevřít, jsme psali o tom, že se v prvním týdnu podívalo do sálů jen bídných 7697 diváků. Ani týden poté to nebylo žádné velké terno. Od 27. 5. do 2. 6. do kin přišlo 7584 diváků a o víkendu od 3. 6. do 6. 6. bylo diváků 6184. Největší zájem stále panoval o Chlast (v součtu 1797 diváků) a dobře si vedly také české filmy. Šarlatána v součtu vidělo dalších 1310 diváků a Bábovky 1641. Novinka Duše (1660 diváků) nicméně potvrdila, že návštěvníkům chyběly rodinné projekce.

To ale pořád ještě bylo takové paběrkování. Následující týden ukázal, že to, co český filmový byznys potřeboval, bylo znovuotevření multikin a pestrou nabídku atraktivních titulů. Ideálně nových. Krásně je to vidět na porovnání týdne od 3. 6. do 9. 6. s víkendem od 10. 6. do 13. 6. Zatímco v týdnu byla stále k dispozici jen stará nabídka a jednosálová kina, ve čtvrtek 10. června se ukázala síla masového diváctva.

Za víkend přišlo celkem 41 492 diváků. Na animáku Duše si lze dobře ukázat význam multikin. Zatímco za celý předchozí týden film vidělo 1532 diváků, v následujícím víkendu už to bylo 5435. Hororová novinka Tiché místo: Část II zase krásně ukazuje, jak jsou diváci lační po atraktivních, neokoukaných premiérách. Na film vyrazilo 14 345 diváků. Byly tu i další snímky, které si nevedly vůbec zle. Disneyho Cruellu navštívilo o víkendu 4173 lidí, monster film Godzilla vs. Kong 2944 lidí. To jsou podstatně lepší čísla, než jaká měl libovolný snímek z týdnů předchozích, ale viditelně se ukazuje, že filmy, které jsou už nějakou dobu uniklé na internet (Cruella, Godzilla) prostě nejsou pro návštěvníky tak atraktivní jako premiéry, které nejde vidět nikde jinde, než právě v kinech (Tiché místo).

Ano, čtyřicet jedna a půl tisíce (plus osm tisíc za předchozích sedm dní) je pořád zlomek oproti tomu, jaký byl divácký zájem v minulosti (na podzim 160-230 tisíc diváků týdně, před pandemií 250-400 tisíc diváků týdně), ale alespoň sledujeme pozitivní vývoj. Návštěvnost stále může ovlivňovat půlená kapacita sálů, povinnost respirátorů a především povinnost předložení testu (nebo potvrzení o očkování apod.). S odezněním dalších opatření můžeme předpokládat další nárůst zájmu, který v dohledné době budou podporovat především zajímavé premiéry.

Už ve středu na diváky čekají předpremiéry Rychle a zběsile 9, ve čtvrtek animák Luca a od 8. července Black Widow.

Titulní foto je ze snímku Tiché místo: Část II (Paramount Pictures)

Zdroj: Unie Filmových distributorů

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu