Šéf Marvelu lituje, že obsadili Tildu Swinton do Doctora Strange

Šéf Marvelu lituje, že obsadili Tildu Swinton do Doctora Strange | Fandíme filmu
Marvel Studios
Ani veleúspěšný Marvel nestojí za všemi svými rozhodnutími z minulosti a věří, že může dělat věci lépe.

V roce 2016 Marvel zabodoval s Doctorem Strangem. Snímek si odnesl dobré tržby i pochvalné recenze. Jedna věc mu však byla (zvlášť ve Spojených státech) vyčítána. Obsazení Tildy Swinton do role The Ancient One („Prastaré“). Postava je v komiksech původně nejen muž, ale především Asiat. A na upírání hereckých příležitostí minoritám je současný Hollywood hodně přísný.

Tehdy tvůrci uváděli, že se chtěli obsazení asijského muže schválně vyhnout, protože postava byla v komiksech vyobrazována dlouhá léta jako urážlivý stereotyp moudrého asijského starce. Celou tuhle problematiku chtěli filmaři kompletně obejít jednoduše tak, že obsadí do role ženu. Část publika si ale stejně stěžovala, akorát z jiných důvodů.

Šéf Marvelu Kevin Feige zpětně tvrdí, že si tenkrát měli poradit jinak: „Mysleli jsme si tenkrát, bůhvíjak nejsme mazaní a pokrokoví. Nechtěli jsme zabřednout do klišé starého moudrého asijského muže. Ale byl to pro nás budíček, kdy jsme si řekli: ‚Moment, je tu nějaký jiný způsob, jak to vyřešit? Je tu působ, jak nepropadnout stereotypu, ale zároveň obsadit asijského herce?‘ A odpověď samozřejmě je, že ano.“

Ať už jste osobně měli s Tildou Swinton problém nebo ne, podstatné je, že na podobné situace už si prostě Marvel do budoucna bude dávat pozor. Feige se o tématu rozpovídal pro časopis Men‘s Health, v rámci článku o tom, jak se připravuje hodně fyzický snímek Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, který bychom měli v kinech zažít letos v září. Šéf studia se rozpovídal o tom, že v Shang-Chim nebude problém si upravit a modernizovat cokoliv podle potřeb, protože to není příliš známá látka. Zároveň je to podle Feigeho látka zralá ke zfilmování, která pouze čekala na to, až po dokončení Infinity ságy bude pro novinku prostor. Že na popularitě komiksové předlohy moc nezáleží si Feige ověřil už na začátku marvelovské éry, kdy si vedle filmu podle oblíbených X-Menů vedl dobře i film podle málo známého Bladea. Jednoduše proto, že byl divácky atraktivní. Tak snad skutečně bude atraktivní i Shang-Chi.

Zdroj: Men's Health

Doctor Strange

14.08.2007 | USA
Akční, Sci-Fi, Animovaný, Fantasy, Rodinný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu