Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci

Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu
Disney+
Zobrazit dalších 10 obrázků
Další "rasová" kontroverze se šíří internetem. Tentokrát je pranýřován opěvovaný animák.

Pixarovka Duše (Soul) zamířila o Vánocích na stream, přičemž v Česku, kde služba Disney+ dostupná zatím není, má naplánovanou premiéru na 25. února 2021. V tuhle chvíli to zatím příliš nevypadá, že bychom se v únoru do kina podívali, avšak uvidíme, jak se situace vyvine. Snímek režíroval Pete Docter a nutno podotknout, že ohlasy jsou v drtivé většině pozitivní a nejednou i nadšené.

Duše se zaměřuje na osudy středoškolského učitele hudby Joa Gardnera, jemuž je nabídnuta životní příležitost. Může vystoupit v nejlepším jazzovém klubu ve městě. Bohužel, jeden chybný krok jej pošle z ulic New Yorku přímo do nebeského workshopu, kde nové duše získávají svoje osobnosti, vlastnosti a zájmy před tím, než vyrazí směr Země. Joe je ovšem pevně rozhodnutý vrátit se ke svému životu, proto spojí síly s duší "22", která doposavad neporozuměla lidské zkušenosti. A tak musí hlavní hrdina dvaadvacítce teprve ukázat, jak úžasný život dokáže být.

I když se o Duši povětšinou hovoří v superlativech, ani tenhle kousek se nevyhnul drobné kontroverzi. Kritikům totiž vadí, že hlavního hrdinu, jenž má tmavou barvu pleti a v originále mu propůjčil hlas Jamie Foxx, dabují v evropských zemích bílí herci. Jako první si to schytali dabéři v Dánsku, přičemž v Portugalsku vznikla dokonce petice za předabování filmu, kterou podepsalo více než sedmnáct tisíc lidí. Naopak v klidu mohou být ve Francii, kde se partu ujal Omar Sy. Problém údajně souvisí i s tím, že Duše odráží určitou mentalitu blízkou Afroameričanům (mluva, jazz, lokalita), což volba dabéra bílé barvy pleti poněkud upozaďuje. V českých trailerech postavu stihli namlouvat už tři různí dabéři: Zbyšek Pantůček, Jan Vondráček a Václav Kopta. A ať už bude nakonec postavu dabovat kdokoliv, lze očekávat, že to bude běloch - počet černošských herců v Česku je minimální.

Zdroj: New York Times

Foto: Pixar / Disney

Galerie: 11

Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu Duše: Chválená pixarovka si to schytává, protože v Evropě dabují postavu černé barvy pleti bílí herci | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest