10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu

10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 32 obrázků
Několik oscarových kandidátů, akční zábava, několik dystopických sci-fi nebo novou pixarovku nabídne měsíc leden.

České a slovenské fanoušky filmu čekají i v lednu podobně chmurné vyhlídky jako v prosinci. Minimálně několik týdnů od Nového roku nepočítáme s tím, že by kina byla otevřená a nepočítají s tím zjevně ani distributoři, když se podíváme na to, jak se postupně odsouvají premiéry ze začátku měsíce na pozdější termíny. Ačkoliv tedy v kalendáři kin aktuálně stále najdeme několik novinek nahlášených na začátek ledna, rozhodli jsme se preventivně upozorňovat pouze na filmy, které mají být uvedeny pouze v jeho závěru, anebo online. Nebudeme také opakovaně uvádět Wonder Woman 1984, kterou jsme si představili již společně se slovenskou premiérou v prosinci. Slovenská kina byla jen krátce po uvedení snímku uzavřena a není zřejmé, kdy se otevřou. V Česku je aktuálně Wonder Woman 1984 oznámená na 28. 1. A teď už deset filmů (na internetu i v kinech), kterým se vyplatí v lednu věnovat pozornost:

Střípky ženy

Premiéra: 7. 1. - Netflix

Tragické drama je podle dosavadních ohlasů určené výhradně silným povahám. Snímek si vysloužil pozornost především díky úvodu, ve kterém je velice naturalisticky ztvárněný domácí porod. Zbytek snímku je podle festivalových recenzí slušná depka a už nikdy diváka nedokáže tolik posadit na zadek jako úvod. Nicméně, pokud máte rádi rodinná dramata, mohl by to být váš šálek kávy. Chváleny jsou také herecké výkony Shii LaBeoufa a především pak Vanessy Kirby, u které se předpokládá, že by se mohla probojovat až do oscarového klání. Oficiální synopse říká: Po tragickém domácím porodu se musí vyrovnat s návalem emocí i velkým smutkem a najít cestu zpátky ke svému partnerovi i rodině.

Za čárou

Premiéra: 15. 1. - Netflix

Netflix pokračuje v zásobení fanoušků akcí a sci-fi. V novince režiséra Mikaela Håfströma (Plán útěku) se Anthony Mackie představí jako voják, o kterém většina jeho kolegů netuší, že je android. V blízké budoucnosti je společně s pilotem dronů Leem (Damson Idris) vyslaný do zakázané zóny, kde musí společně zabránit jadernému útoku. V traileru tahle řežba z apokalyptické budoucnosti nevypadala vůbec špatně, tak snad nás čeká napínavá podívaná.

One Night in Miami…

Premiéra: 15. 1. - Amazon Prime Video

Na tomhle snímku je zajímavé už jen to, že jde o režisérskou prvotinu oscarové herečky Reginy King (Kdyby ulice Beal mohla mluvit, Watchmen, American Crime). Pojednává o smyšleném setkání významných černošských osobností 60. let minulého století, kdy se v hotelovém pokoji v Miami scházejí Malcolm X, Muhammad Ali, Jim Brown a Sam Cooke. Festivalové recenze snímku trochu vyčítají, že je dost divadelní (z divadelní předlohy vychází), nicméně jedním dechem jsou chválené jednotlivé herecké výkony. V hlavních rolích vystupují Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Aldis Hodge a Leslie Odom Jr., přičemž minimálně o Odomovi se mluví jako o horkém oscarovém kandidátovi.

Atlantida

Premiéra: 16. 1. HBO GO

S filmem Atlantida se Ukrajina pokusí probojovat až do nacházejícího oscarového klání. Děj je zasazený na východní Ukrajinu blízké budoucnosti, kdy je svět zdevastovaný a pro život zcela nevhodný. Sergej je bývalý voják s posttraumatickou stresovou poruchou, který se nedokáže přizpůsobit nové realitě. Rozhodne se připojit k misi Černý tulipán, která je zaměřena na exhumaci válečných mrtvol. Během mise potkává Katju, spolu se kterou se pokusí opět cítit lásku a vrátit se k něčemu, co připomíná normální život.

Vykopávky

Premiéra: 29. 1. - Netflix

Pro milovníky válečné tematiky, historie a melodramat jsou tu Vykopávky (The Dig). Příběh je zasazený do Velké Británie v období těsně před vypuknutím druhé světové války. Vdova v podání Carey Muligan si najme archeologa (Ralph Fiennes), aby na jejím pozemku prozkoumal dvě mohyly. Dojde k přelomovému odhalení, ale světová válka je za dveřmi…

Bílý tygr

Premiéra: 22.1. - Netflix

Ke konci měsíce Netflix přinese poněkud ostřejší pohled do kastovního systému Indie, než jaký nabídl například Milionář z chatrče. Ústřední postavou příběhu je chudý Balram Halwai, který se stane řidičem bohatého páru, Ashoka a Pinky, který se nedávno zrovna vrátil do Indie z Ameriky. V novém zaměstnání však Balram poznává korupci nejbohatších a rozhodne se osvobodit se od pevného indického třídního systému. A to i kdyby to mělo stát životy jiných. V hlavních rolích Adarsh Gourav a Priyanka Chopra Jonas. První recenze slibují silný zážitek s výraznými postavami a střízlivým vhledem do Indické společnosti.

Malířka a zloděj

Premiéra: 28. 1. v českých kinech

Tenhle dokument potvrzuje, že některé situace si prostě nevymyslíte a musí je napsat sám život. Norský snímek pojednává o drogově závislém Karlu-Bertilovi, který tvrdí, že si nepamatuje, proč malířce Barboře Kysilkové ukradl vystavená díla ani co s nimi pak udělal. Zločinu ale lituje a na popud autorky souhlasí, že jí bude stát modelem pro příští portrét. Umělecká spolupráce oba zvláštním způsobem sblíží. Film byl u nás uvedený už loni v rámci festivalu Jeden svět, teď se konečně dostává také do širší distribuce. Tedy za předpokladu, že kina budou otevřená, popřípadě se distributor rozhodne k virtuálnímu uvedení (ostatně v zahraničí je snímek distribuovaný online už někdy od května).

Duše

Premiéra: 28. 1. v českých kinech

V zámoří bylo kolem snímku velké halo, když zamířil rovnu na službu Disney+. U nás si budeme muset počkat na to, až budou otevřená kina. Aktuálně distributor doufá v uvedení na konci ledna. Zahraniční recenze jsou vesměs pozitivní. Občas je snímku vyčítáno, že je trochu nesoustředěný, že jeho jednotlivé dílky do sebe nezapadají tak úhledně, jak bývá u Pixaru zvykem. Ke snímku o jazzu a neuchopitelnosti smyslu života to nicméně svým způsobem vlastně sedí. Hrdinou snímku je středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner (Jamie Foxx), který dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Těsně před vystoupením jej srazí auto a skončí v kómatu. Přesouvá se do Neznáma, fantastického místa, kde se před příchodem na svět formují lidské duše. Joe se seznámí s dosud nezformovanou Duší 22 (Tina Fey) a začne jí vysvětlovat, co je na životě tak skvělé, přičemž sám sobě zodpoví řadu důležitých životních otázek. PS: Pochopili jste správně, tenhle animák jednoznačně ocení především dospělí diváci. V českých kinech film poběží s dabingem.

Palmer

Premiéra: 29. 1. - Apple TV+

Justin Timberlake nehraje hezounka, ani vyčuraného hezounka a ani nevystupuje v další komedii, co si dělá z hezounků legraci. Palmer je syrové charakterní drama, ve kterém Timberlake ztvárnil vyšeptaleého chlapíka, který se snaží začít znovu. Eddie Palmer býval na střední místní fotbalovou hvězdou. Nikam to však nedotáhl a místo v NFL skončil ve vězení. Po letech se vrací do rodného města, aby se v tichosti pokusil opět postavit na nohy. Věci naberou nečekané obrátky, když je Eddie nucený postarat se o genderově neukotveného syna (Ryder Allen) svojí sousedky (Juno Temple). Snímek natočil autor a herec Fisher Stevens (Číslo 5 žije, Boj o moc).

Pod bodem mrazu

Premiéra: 29. 1. - Netflix

Ze španělského akčního thrilleru by se mohla vyloupnout chuťovka v stylu Smrtonosné pasti, kdy je obyčejný chlápek vržený do uzavřené a nebezpečné situace, ve které si musí poradit s přesilou nepřátel. V tomhle případě je hrdinou řidič vězeňského autobusu, na který na opuštěné silnici někdo zaútočí. Řidič bojuje o život nejen s útočníky, ale i se svými pasažéry.

Foto a podklady: Netflix, Disney, Apple TV+, Amazon Prime Video, AČFK, HBO

Galerie: 33

10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu 10 nejzajímavějších filmů, které uvidíme v lednu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu