Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet

Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu
HBO Max
Zobrazit další 4 obrázky
Matrix 4, Duna nebo The Suicide Squad – VŠECHNY filmy studia Warner Bros. příští rok půjdou souběžně do kin i na HBO Max.

Filmový svět bez varování zasáhla jedna z největších zpráv roku. Studio Warner Bros. v roce 2021 uvede svoji kompletní filmovou nabídku zároveň v kinech i na streamovací platformě HBO Max. Model bude fungovat úplně stejně, jako v případě letošní Wonder Woman 1984. Ta bude 25. prosince uvedena ve Spojených státech na streamovací službu HBO Max a souběžně s tím v USA i jinde ve světě do kin. Po měsíci bude Wonder Woman 1984 z HBO Max stažena a bude k vidění exkluzivně v kinech. Pak bude klasicky následovat uvedení na VOD (služby jako iTunes, kde platíte za každý film), DVD, v televizi či na streamu (služby jako Netflix, kde platíte měsíční předplatné). To samé jako Wonder Woman 1984 v příštím roce čeká všech 17 chystaných filmů společnosti Warner Bros. Konkrétně jde o následující snímky:

Bezprecedentní krok je prezentovaný jako jednorázové, dočasné řešení určené výhradně pro rok 2021. Předpokládá se, že v daném roce situace stále na trhu nebude normální. Pořád se neví, kdy přijde vakcína proti COVIDu, jak rychle se ji podaří distribuovat a jestli bude o očkování dost velký zájem na to, aby se koronavirus podařilo skutečně nějak zásadně potlačit. Ani v momentě, kdy kina budou moci mít plně otevřeno, není vůbec zřejmé, jak rychle se do nich vrátí diváci. Někteří mohou mít stále obavy z nemoci, jiní v době krize hluboko do ksapsy, dalším může trvat, než si zase zvyknou na vyrážení za zábavou mimo domácnost.

Navíc je třeba diváky do kin dostat, filmy je třeba inzerovat. Dokud kina pořádně nefungují, lze to jen skrze další kanály (takže první odvážné premiéry budou zákonitě mít vždycky nižší návštěvnost, než ty následující). Propagace velkofilmu navíc vždy stojí desítky milionů dolarů A platit ji v momentě, kdy studio vůbec neví, zda předem vybraný termín uvedení filmu vůbec bude platit, je extrémně riskantní.

Svým aktuálním krokem si Warner pojistí, že reklamní náklady nepřijdou na zmar. Film prostě bude v daném termínu uvedený a hotovo. Buď se podaří lidi nalákat do kina nebo ke službě HBO Max. Tu se společnosti AT&T (vlastní jak Warner, tak HBO Max) dlouhodobě nedařilo pořádně rozjet a exkluzivní nabídka lákavých kino filmů k ní diváky stoprocentně přitáhne.

HBO Max
Matrix 4

Warner navíc tvrdí, že s uvedením jednotlivých snímků jednoduše nejde do nekonečna otálet. Jsou hotové, jsou čerstvé. Když by příliš dlouho chytaly prach, přestaly by být aktuální a divácky atraktivní. Lze předpokládat, že řada filmů bude při novém modelu ztrátová, nicméně studio zřejmě doufá, že mu ztráty vynahradí nově získaní předplatitelé pro HBO Max, popřípadě i minimální příjmy aktuálně vnímá jako lepší, než žádné. Warner také tvrdí, že jeho krok je výhodný i pro provozovatele kin. Ti měli v zásadě dvě možnosti – buď nedostat od Warneru žádné očekávané pecky, nebo je dostat alespoň touto cestou, kdy film bude souběžně s uvedením na HBO Max uvolněný i k distribuci pro kina.

Mezinárodně zůstává vše při starém. HBO Max mimo Spojené státy prakticky není dostupné a nabídka stejně platí jen pro předplatitele v USA. Ve zbytku světa tak warnerovské filmy půjdou klasicky do kin (tam, kde budou kina otevřena) a teprve po několika měsících budou novinky uvedené na VOD, DVD či na streamu. Možná Warner jednoduše věří tomu, že mimo USA bude příští rok pandemická situace lepší. Možná by smlouvy s lokálními distributory tak rychlý přechod na stream neumožnily, anebo je potíž v tom, že Warner zkrátka zatím nemá svou streamovací službu HBO Max rozšířenou globálně. Otázkou zůstává, jak vysoká bude míra pirátství, když každá novinka Warneru bude v okamžiku uvedení ilegálně dostupná v plné kvalitě na internetu. U Wonder Woman 1984 se studio tento problém snaží řešit tak, že v zemích, kde to zdravotní situace dovoluje, se snímek snaží uvést s dvoutýdenním předstihem oproti USA, aby se maximalizovaly tržby před tím, než film na internet doputuje.

HBO Max
Godzilla vs. Kong - logo

Už v tuhle chvíli se vede velká debata o tom, co strategie Warneru udělá s budoucností kinematografie. Provozovatelé kin se zatím vyjadřují spíš zdrženlivě nebo negativně. Kupříkladu sít AMC v tomto kroku vidí čistě snahu Warneru najít si záminku pro to, aby mohl propagovat službu HBO Max. Vakcína je podle AMC za rohem a není tak důvod kina připravovat o příjmy. AMC hodlá s Warnerem tvrdě vyjednávat a nechce zůstat v novém modelu škodné. U Wonder Woman byla ze strany AMC stejná strategie podpořená jen proto, že se předpokládalo, že jde o jednorázovou akci v době, kdy pandemie opravdu zuří naplno. Jak ale může nový distribuční model ovlivnit trh do budoucna, kdyby se v něm pokračovalo dlouhodobě?

Warner sice tvrdí, že aktuální model bude uplatňovat jen v nejistém roce 2021, ale to se klidně může změnit. Také není zřejmé, jak zareagují ostatní studia. Je také možné, že během těchto dvou let si diváci na domácí sledování tak zvyknou, že návštěvnost kin skokově poklesne, i kdyby v roce 2022 najednou mělo vše fungovat, jako do roku 2019. Už nižší návštěvnost je sama o sobě problém. A v případě nižší návštěvnosti se navíc roztáčí nebezpečná spirála konsekvencí. Čím nižší příjmy z kin budou, tím menší tendenci budou filmová studia mít do nich filmy posílat. Zvlášť pokud ve streamovacích službách vidí nějakou nevyhnutelnou budoucnost.

HBO Max
Mortal Kombat

A pak je otázka, co by to udělalo s filmovou nabídkou. Netflix, který filmy do kin neposílá vůbec, sice zkouší vyrobit tu a tam nějaký drahý velkofilm, většina analytiků se však domnívá, že je to samo o sobě nevýhodné a podobné snímky slouží jen jako příležitostná „reklama“ nebo bonus pro stávající zákazníky. Určitě není dlouhodobě udržitelné, aby Netflix vyráběl třeba deset velkofilmů do roka, to se prostě nevyplatí. A pro konkurenční služby samozřejmě platí to samé. Jakmile by tedy byla kina jakkoliv zásadně oslabena, můžeme se velice rychle dočkat situace, kdy mnohasetmilionové megafilmy prakticky přestanou vznikat, nebo přestanou vznikat minimálně do doby, než digitální triky extrémně zlevní.

To jsou ale pro tuto chvíli otázky budoucnosti. Zatím tedy víme, že Warner v roce 2021 zkouší něco úplně nového a zvědavě čekáme, jak na to zareaguje zbytek filmového průmyslu.

Zdroje: Deadline, Deadline II, Variety, Variety II

Mortal Kombat

23.04.2021 | USA, Kanada
Akční, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 5

Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu Filmová revoluce: Warner uvede všechny novinky souběžně do kin i na internet | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest