Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky

Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu
Bioscop / JBJ Film
Zobrazit dalších 17 obrázků
Známý český režisér a producent, který se prosadil i v zahraničí, si s námi krátce popovídal o současné koronakrizi a svých odložených projektech.  

Petr Jákl byl dříve známý filmovým fanouškům především jako kaskadér a herec vedlejších rolí. Dnes patří k našim nejvýraznějším režisérům a producentům, spolupracuje s hollywoodskými herci jako jsou Al Pacino nebo Samuel L. Jackson a už několik let připravuje nejnákladnější český snímek všech dob. Historický akční epos Jan Žižka má dle dostupných informací stát půl miliardy korun, hrají v něm zahraniční hvězdy a nabídne netradiční pohled na slavného husitského vojevůdce. I v době globální pandemie Jákl stále usilovně pracuje a tráví většinu času ve střižně, což dokládá prostý fakt, že rozhovor na dálku se mi s ním podařilo uskutečnit až na třetí pokus. Ačkoli se Jan Žižka zařadil po bok řady letošních velkofilmů, které musely odložit svou premiéru, jeho autor se snaží dívat na věci pozitivníma očima.            

Jak současná koronavirová pandemie a s ní spojené uzavírky kulturních akcí a kin ovlivnily váš chystaný film Jan Žižka?

Dopady na Jana Žižku samozřejmě byly. Museli jsme posunout premiéru na duben příštího roku (původně únor 2021 - pozn. red.), kdy má podle nejnovějších zpráv vyjít také nový James Bond. Což je komplikace. Je to teď takové, že nikdo neví, co bude. Člověk nemůže plánovat. To se pochopitelně podepisuje na dokončování projektů. 

JBJ Film

V jaké konkrétní fázi teď příprava Jana Žižky je?

Film je již natočený. Dodělávají se triky, zvuk, hudba… Je dobré, že spousty věcí lze vyřešit online. Věřím, že se to nakonec v pohodě zvládne a premiéru bez problémů stihneme. Ale je to náročnější než za normálních podmínek. Například skladatel Philip Klein, který k projektu vytváří hudbu žije v Americe, takže s ním nyní můžu komunikovat jen na dálku. 

Co vaše další projekty?

Já jsem se letos podílel na produkci filmu Nejvyšší pocta se Samuelem L. Jacksonem. Ten kvůli pandemii nemohl jít na jaře normálně do kin. Proto jsme ho v Česku uvedli na online portálu vasekino.cz, díky čemuž jsme podpořili domácí kina. Část výtěžku šla také na charitu. (Pozn.: Aktuálně snímek můžete vidět na Google Play, O2TV a dalších službách). Kromě toho mám aktuálně v Americe hotové ještě další dva snímky, které jsem také koprodukoval a co kvůli momentální uzavírce bohužel stojí. Zatím nevíme, kdy ani v jaké formě vyjdou. Prvním je Best Sellers s Michaelem Cainem, dvojnásobným držitelem Oscara, kterého uvidíte i v Janu Žižkovi. Druhým Axis Sally. V něm hraje hlavní roli Al Pacino. 

JBJ Film

Je vůbec na současné koronakrizi něco pozitivního?

Určitě. Filmům promítaným na streamu se letos mimořádně daří. To sice nemůže vykompenzovat ztráty, které vznikají kvůli zavřeným kinům, ale je to dobré třeba pro různé nízkorozpočtové projekty, které by do kina stejně nešly. Krizi teď prožívají spíš drahé filmy a velká studia. Neustálé odsouvání premiér jim zvedá náklady.      

O kolik se třeba mohou náklady takovým filmům navýšit?

To je těžko vyčíslitelné. Je to projekt od projektu. Záleží na tom, jak to máte dohodnuté s investory. U někoho to může být pět procent, u jiného třeba i dvacet procent. 

Bioscop / JBJ Film

Jan Žižka určitě patří do kategorie těch dražších projektů. Myslíte, že by měla vláda filmaře více finančně podporovat? Budete vy osobně žádat stát o pomoc?

V žádném případě nebudu od státu požadovat náhradu škody. To potřebují jiní lidé, kteří třeba přišli o práci a nemají z čeho žít. A to já nejsem. Já se s Janem Žižkou snažím především propagovat Českou republiku ve světě. Chci zviditelnit naši zemi v zahraničí. Ukázat příběh českého hrdiny a válečníka. 

Americká režisérka Patty Jenkins, autorka filmů Wonder Woman či Zrůda, nedávno prohlásila, že pandemie může zničit zvyk chození do kina úplně a všechny filmy budou v budoucnu vycházet výhradně na internetu. Také to vidíte tak černě?

Nemyslím si, že je to pravda. Kina rok zavřená určitě nebudou. Musíme myslet pozitivně a všechno bude brzy lepší. Některá opatření jsou sice nepříjemná, také občas musím nosit v práci respirátor, ale dá se to vydržet. Jak se říká, nějak bude.

Děkujeme za rozhovor.

Galerie: 18

Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu Rozhovor: Petr Jákl stále chystá nejdražší český film a věří v lepší zítřky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest