Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán

Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu
CinemArt
Zobrazit dalších 10 obrázků
Dle očekávání se do oscarové vřavy vrhnou Agnieszka Holland a Ivan Trojan.

Oscaři se blíží, tudíž se Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) musela rozhodnout, který snímek se do prestižního zápolení zapojí. Nakonec padla volba na životopisné drama Šarlatán polské režisérky Agnieszky Holland. Svůj poslední snímek, inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, natočila zručná tvůrkyně podle scénáře Marka Epsteina a do hlavní role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana. Film byl uveden v premiéře na letošním 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale.

Slavnostní ceremoniál v pořadí 93. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 25. dubna 2021 v Los Angeles. Akademici v letošním roce vybírali z deseti českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Hlasování probíhalo od 1. do 11. října 2020.

Mikolášek, český bylinkář a léčitel, žil v letech 1889 až 1973 a proslul neortodoxní metodou diagnostiky, kdy bez patřičného odborného vzdělání vyvozoval závěry ohledně zdravotního stavu pouze na základě pozorování vzorku moči. Veškeré zdravotní neduhy pak léčil bylinkami. Dle vlastních slov se pokusil pomoci zhruba pěti milionům lidí, přičemž na jeho služby se denně čekaly dlouhé fronty a vyhledávali jej lidé ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Pod ruku se mu tak dostal kupříkladu i prominentní nacista Martin Bormann či komunistický prezident Antonín Zápotocký. Právě smrtí Zápotockého film začíná a Mikoláškův relativní klid na práci končí, jelikož ztrácí klíčového ochránce. Nedlouho poté je totiž označen za špinavce ohavně zneužívajícího bezbrannou dělnickou třídu a hnán před zmanipulovaný lidový soud.

Držíme pěsti, v galerii si můžete připomenout několik momentů z filmu.

Zdroj: Variety

Foto: CinemArt

Galerie: 11

Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu Oscar 2021: Do boje o zlatého plešouna vysílá Česká republika životopisné drama Šarlatán | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest