Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku

Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu
Public Square Films / HBO
Zobrazit dalších 6 obrázků
Válka proti homosexualitě v postsovětském prostoru.

Režisér David France platí za uznávaného filmaře a především skvělého investigativního novináře (Newsweek, New York Times), který čas od času vyrukuje se zajímavým filmovým projektem. V minulosti byl nominován na Oscara za dokumentární snímek Jak přežít mor (How to Survive a Plague) a podepsán je i pod "dokumentární detektivkou" Smrt a život Marshy P. Johnson. Podílel se rovněž na povedeném dokumentárním/historickém televizním cyklu Americká 80. léta. Letos se vytasil s dokumentem Vítejte v Čečensku (Welcome to Chechnya), v němž se věnuje otázce pronásledování homosexuálů v Čečensku.

Během posledních let čečenské bezpečnostní složky zavedly nekompromisní krvavou politiku vůči homosexuálům. Zatýkání a fyzické tresty jsou na denním pořádku. Na rozvracení rodin a ničení lidských životů v režii státu mohou občané obvinění z homosexuality reagovat jen s největšími obtížemi, většinou urychlenou emigrací.  Dokument pak sleduje cestu těch, kteří se stali oběťmi represí, a také těch, kteří se rozhodli jim pomoci jak na osobní, tak i společenské rovině.

Snímek si vysloužil nominaci za nejlepší dokumentární film na letošním festivalu Sundance, přičemž získal ocenění za nejlepší střih v žánru dokumentárních filmů. Dokument Vítejte v Čečensku byl i v nabídce (letos přerušeného) festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a 30. června 2020 jej uvede HBO.

Zdroj: WtCH

Foto: Public Square Films / HBO

Galerie: 7

Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: HBO uvede sžíravý dokument o barbarském pronásledování gayů v Čečensku | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu