Resident Evil: Soud potvrdil, že doživotní zranění kaskadérky bylo způsobeno nezodpovědností na place

Resident Evil: Soud potvrdil, že doživotní zranění kaskadérky bylo způsobeno nezodpovědností na place | Fandíme filmu
Olivia Jackson / Instagram
Tentokrát už vážně zraněná kaskadérka s žalobou uspěla.

Kaskadérka a dublérka filmových hvězd, Olivia Jackson, vyhrála soudní spor se společností podílející se na výrobě akčních scén ve filmu Resident Evil: Poslední kapitola, kterou zažalovala za nedostatečné zabezpečení natáčení, což mělo přímo vést k jejímu zranění. Známá kaskadérka zaskakovala za hlavní hvězdu série, Millu Jovovich. Bohužel, při natáčení nebezpečného kousku na motorce došlo k takřka fatální nehodě, kdy ve vysoké rychlosti narazila do ramena jeřábu držícího kameru, jež se nezvedlo dle původního plánu. Lékaři byli pod tlakem mnohačetných zranění nuceni uvést Jackson na sedmnáct dní do umělého spánku a současně jí amputovat neodvratně poraněnou ruku. Rovněž byla vážně zraněna v obličeji a poškodila si páteř, přičemž již nikdy nebude moci vykonávat svoji práci. Za nehodu i přes předchozí přísliby dostala od studia velmi malé odškodnění a rozhodla se proto vzít celý případ k soudu (žalob podala více). Zodpovědná společnost podle ní nedostatečně dbala na bezpečnost a zbytečně tak vystavila pracovníky nebezpečí. Ostatně nebyla to jediná nehoda, která se na place stala, neboť Ricardo Cornelius, člen štábu, byl rozdrcen špatně zajištěným autem, jež se rozjelo z kopce. Těžkým zraněním posléze podlehl.

Soud v Jižní Africe, kde došlo k nehodě, dal Jackson za pravdu a konstatoval, že kaskadérský výstup byl nedbale naplánován a proveden společností Bickers Actions SA, jež měla na starosti kameru a natáčecí vozidlo. Soudce taktéž odmítl tvrzení protistrany, že nehodu si způsobila sama Jackson vlastním selháním. Podle soudního výroku Jackson coby kaskadérka nebyla řádně zpravena o možném nebezpečí, které scéna ve skutečnosti skýtala, a rovněž nevěděla o tom, že režisér a scenárista Paul W.S. Anderson dal nepojištěnému řidiči instrukce k tomu, aby natočil co možná nejlepší záběr, i kdyby to znamenalo zvýšení míry rizika otestovaného při zkušebních záběrech.

Jackson se k verdiktu vyjádřila následovně: "Chybí mi má tvář. Postrádám své tělo. A stýská se mi po mém starém životě. Alespoň však mám v rukou rozsudek soudu, z něhož je jasně patrné, že kaskadérský kousek byl špatně naplánovaný a že nehoda evidentně nebyla způsobena mým pochybením."

Jackson v minulém roce zažalovala u losangeleského soudu producenta Jeremyho Bolta a režiséra Anderson za nezodpovědný přístup při natáčení, leč "kalifornská" žaloba byla nakonec zamítnuta. Napadení se bránili tím, že Jackson a její právníci žalují nesprávné lidi na nesprávném místě.

Zdroj: THR

Foto: Olivia Jackson / Instagram

Resident Evil: Poslední kapitola

26.01.2017 | Francie, Kanada, Německo, Austrálie
Akční, Sci-Fi, Horor
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu