Oscar 2021: Nejprestižnější filmové ceny mění kvůli koronavirové pandemii podmínky

Oscar 2021: Nejprestižnější filmové ceny mění kvůli koronavirové pandemii podmínky | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Jak se dalo čekat, Oscaři následují Zlaté glóby a pozastavují platnost "železného" pravidla.

Bylo jen otázkou času, kdy americká Akademie filmového umění a věd oficiálně potvrdí to, co bylo všem fanouškům filmu nějakou dobu jasné. Filmové ceny Oscar doznají změn, přičemž až čas ukáže, zda se bude jednat o změnu trvalou či "koronavirovou". Rozmach onemocnění COVID-19 tedy donutil Akademii konat. Není divu. Kina po celém světě jsou zpravidla zavřená, produkce se rozebíhají jen velice pomalu, festivaly se ruší nebo se přesouvají na podzim a situace na klíčovém americkém trhu nevypadá dvakrát růžově. Dle očekávání Akademie minimálně pro tento rok změnila nejzákladnější kvalifikační pravidlo, tudíž snímky již nemusí být alespoň sedm dní promítány v kinech v Los Angeles, přičemž postačí, když budou dostupné na nějaké streamovací službě.

Neznamená to však, že každý digitálně zveřejněný film má šanci na Oscara. Sice došlo ke zrušení nutnosti uvedení v kinech, ale zvažovaný snímek musí mít stanovené datum kinopremiéry (jinak řečeno, prokazatelně o distribuci v kinech usiloval), i když k ní nakonec nedošlo. Současně pomyslné "uspání" pravidla platí jen do doby, kdy dojde k opětovnému otevření amerických kin. V tu chvíli se "železné" sedmidenní pravidlo vrací do hry a znovu vstoupí v platnost. Snímky, které už streamovány byly a měly uvedené datum kinopremiéry, tak přirozeně budou do soutěže zařazeny bez nutnosti projít kinodistribucí. Akademie rovněž rozšíří počet kin, v nichž se mohou filmy kvalifikovat. Los Angeles County doplní i oblasti New York City, Chicago, San Francisco Bay Area, Miami a Atlanta.

Akademie též rozhodla o spojení kategorií "mix zvuku" a "střih zvuku", čímž se sníží počet kategorií na 23. Akademie též umožní členům participovat v předvýběru v rámci kategorie "nejlepší mezinárodní film", ale bude vyžadovat, aby měl hodnotitel nakoukáno určité množství relevantních zahraničních snímků.

93. udílení Oscarů je naplánováno na 27. února 2021.

Zdroj: Variety

Foto: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest