Zemřel Gene Deitch, který v komunistickém Československu točil Toma a Jerryho

Zemřel Gene Deitch, který v komunistickém Československu točil Toma a Jerryho | Fandíme filmu
Self-portrait / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Zobrazit další 1 obrázek
Americký filmař zakořenil v komunistickém Československu, odkud překvapivě dál tvořil mezinárodní animované filmy. Již není mezi námi.

V noci na pátek zemřel v Praze let režisér, scenárista a producent animovaných filmů Gene Deitch. Bylo mu 95 let. O úmrtí ČTK informoval Petr Himel, český vydavatel Detichovy autobiografické knihy Z lásky k Praze.

Gene se narodil v roce 1924 ve Spojených státech do rodiny obchodníka. Po dokončení školy kreslil pro leteckou společnost technické nákresy letadel. V roce 1943 narukoval a prošel pilotním výcvikem. Dostal však zápal plic a v následujícím roce byl armády vypuštěný. Poté se živil jako ilustrátor jazzového magazínu, jako zvukař ve stanici CBS, jako tvůrce reklam nebo jako ilustrátor komiksových stripů.

Postupně se začal věnovat animaci, pracoval pro studia UPA a Terrytoons. V roce 1958 založil vlastní společnost Gene Deitch Associates. V roce 1958 byl jedním z režisérů krátkého animovaného filmu Sidney's Family Tree, který byl nominovaný na Oscara.

Velký zlom v Geneově životě přišel o rok později. Společnost Rembrandt Films nabídla, že zafinancuje jeho film Munro, ale pod podmínkou, že snímek vznikne v Československu, kde Rembrandt Films vyráběly řadu svých projektů. Deitch předpokládal, že tu stráví deset dní, ale během návštěvy potkal svoji druhou manželku Zdenku, producentku studia Bratři v triku. Především kvůli ní se Deitch rozhodl v Praze zůstat a žili spolu až do Geneovy smrti.

I za dob nejtužšího komunismu v Československu vznikaly americké animované filmy, jejichž výrobu režim toleroval, kvůli dolarům, které z výroby plynuly. Deitch byl sledovaný StB, avšak osobně s ní nikdy nepřišel do styku a politicky se angažoval jen minimálně.

Protiválečný film Munro byl uvedený v roce 1960 a byl oceněný Oscarem pro nejlepší animovaný kraťas. Začátkem 60. letech Gene připravoval například animované seriály s Tomem a Jerrym nebo s Pepekem námořníkem. Jako vůbec první Deitch zfilmoval Hobita. Původně mělo jít o celovečerní loutkový film, který měl točit se světoznámým Jiřím Trnkou. Na projekt se však nepodařilo získat americkému producentovi finance, a tak vznikl alespoň krátký animovaný Hobit, jehož výtvarnou podobu připravil Adolf Born. (Podrobnosti o historii adaptací Hobita a Pána prstenů jsme rozebírali v samostatném článku). V roce 1969 Gene snímkem Obři kritizoval sovětskou invazi. Byl v Československu dalších dvacet let zakázaný, i když si odnesl ocenění na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu. Od roku 69 do konce svojí kariéry pak pracoval pro společnost Weston Woods Studios, pro kterou připravoval filmové verze knížek pro děti. Z tohoto období se největší pozornosti těší snímek Hloupá žába z roku 1971.

Po revoluci Gene napsal autobiografii Z lásky k Praze, kde detailně popsal svoje životní zkušenosti Američana, který se přestěhoval do východního bloku. V roce 2003 jej oborový kolegové ocenili prestižní Annie Award za celoživotní přínos animaci.

Budiž Geneovi země lehká. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroje: THR, Wiki, ČTK

Galerie: 2

Zemřel Gene Deitch, který v komunistickém Československu točil Toma a Jerryho | Fandíme filmu Zemřel Gene Deitch, který v komunistickém Československu točil Toma a Jerryho | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu