Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru

Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru | Fandíme filmu
Walt Disney Productions
Zobrazit další 3 obrázky
Bob Iger názor nezměnil, problematický film Song of the South se nepodívá ani na stream.

Snímek studia Disney Song of the South z roku 1946 vždy vzbuzoval vášně. Příběh se odehrává na americkém Jihu v období tzv. rekonstrukce, které následovalo po skončení občanské války (1861-1865). Následně došlo ke zrušení otroctví, jakkoliv byl tento proces nerovnoměrný a zdlouhavý. Vyprávění se zaměřuje na sedmiletého chlapce jménem Johnny, jenž se spolu s rodiči rozhodl navštívit babičku žijící na plantáži/farmě v Georgii. Posléze se spřátelí s jedním z afroamerických dělníků jménem strýček Remus, který na plantáži pracuje, a zaposlouchá se do jeho poučných historek. Povídkové sekvence jsou animované a tvoří zhruba třetinu z celkové stopáže (94 minut).

Proč film dodnes vzbuzuje kontroverze? Někteří odborníci, komentátoři a rovněž diváci popisují počin Wilfreda Jacksona za pomoci termínů jako rasistický, urážlivý a manipulativní. Co přesně kritikům vadí? Způsob zobrazování Afroameričanů, ignorování dobového kontextu a instituce otroctví či vykreslování tehdejšího Jihu a plantáží idylickými a hřejivými obrazy. Za příklad se klasicky dává scéna, v níž strýček Remus uvádí, že "dříve bývalo lépe".

Problematika nepřesného či manipulativního zobrazování minulosti není ničím novým, přičemž se opakovaně stávalo (a lze předpokládat, že v budoucnu se tak stane znovu), že v určité době se snaží jistá část společnosti zavírat před minulostí (a problémy z ní vyvěrajícími) oči. Na druhou stranu bychom ovšem neměli ignorovat ani tyto pokřivené dobové interpretace, jelikož jsou též součástí naší (v tomto případě americké) historie. I tyto snímky mají nepopiratelnou výpovědní hodnotu, poukazují na atmosféru v dané éře a mohou v lecčem posloužit jako odstrašující příklad.

Disney se snímkem Song of the South bojuje už delší dobu. Kupříkladu nikdy nebyl kvůli své pověsti vydán na DVD. A teď Bob Iger, bývalý výkonný ředitel společnosti Disney a dnes "executive chairman" a předseda představenstva, zopakoval, že kontroverzní film nebude součástí nabídky streamovací služby Disney+. Prý pro uvedení na stream nepostačuje ani argument, že se jedná o původní a originální Disneyho tvorbu a možné není ani uvedení s nějakou odbornou předmluvou, nebo něco podobného. V podobném duchu se Iger vyjádřil již v roce 2011 a v tomto konkrétním případě opravdu zřejmě "trezor" zůstane zamčený.

Zdroj: ScreenRant

Foto: Walt Disney Productions

Galerie: 4

Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru | Fandíme filmu Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru | Fandíme filmu Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru | Fandíme filmu Song of the South: Kontroverzní rasistický film zůstane zamčený v Disneyho trezoru | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest