Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti

Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Seznamte se s náročným natáčením filmové adaptace opulentního sci-fi románu, který bude v kinech rozdělený na dvě části.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Natáčení takto velkolepé dobrodružné sci-fi, která se odehrává na rozpálené poušti, nebylo pro štáb jednoduché. Filmaři se vydali loni v létě do Jordánska a poté se produkce přesunula do odlehlých míst poblíž města Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, kde se vysoké teploty daly srovnat s těmi v románu. Herci byli navlečeni v kostýmech připomínajících románové gumové obleky, které mají za úkol zachytit unikající vlhkost těla. „V příběhu jsou nutné k přežití, ale ve skutečnosti to bylo utrpení,“ svěřuje se Chalamet, který se spolu s ostatními kolegy v kostýmech doslova pekl.

Nepředstavitelné horko bylo pro všechny ubíjející, ale snad to bude jedna z cen za to, aby režisér vytvořil Dunu v takové podobě, v jaké dosud existovala jenom v představách čtenářů. Není novinkou, že Duna bude rozdělena na dva filmy. Pokud se nic nezmění, tak první část bychom měli vidět v prosinci. Villeneuve od začátku plánoval dva snímky, protože svět v románu je složitý a do detailu zpracovaný. Zabývá se politikou, náboženstvím, ekologií, spiritualismem a představuje spoustu postav. Látka byla podle režiséra náročná ke zpracování a šlo o nejobtížnější natáčení, jaké kdy zažil. Navíc si je vědom toho, že jakmile první snímek dokončí, zopakuje si celý proces ještě jednou.

Villeneuve dodává, že přes pět desítek let starý příběh, ve kterém je planeta Arrakis těžena k smrti, není pouhým vesmírným dobrodružstvím, ale proroctvím o naší planetě, která se mění a my se budeme muset přizpůsobit. Když Duna ve 20. století vznikla, byla podobenstvím toho, jak se těží ropa a hlavní slovo v naší společnosti mají kapitalismus a přemíra drancování Země. Dnes je situace ještě horší. Duna tak není jen příběhem o dospívání, ale také voláním mladé generace k činům.

Duna je sérií sci-fi románů od Franka Herberta. Ten první se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 17. 12. 2020..

Zdroj: Vanity Fair

« Předchozí kapitola

Galerie: 9

Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu Duna: Nová velkolepá sága se představuje - fotky, obsazení podrobnosti | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu