Zemřel George Ogilvie, spolurežisér Šíleného Maxe a Dómu hromu

Zemřel George Ogilvie, spolurežisér Šíleného Maxe a Dómu hromu | Fandíme filmu
Village Roadshow
Režisér, který objevil pro svět filmu Russella Crowea, už není mezi námi.

Ve věku 89 let zemřel 5. dubna australský režisér George Ogilvie. George se narodil jako jedno z dvojčat v roce 1931 v Novém Jižním Walesu. Ve dvaceti opustil domov, aby se na Královské akademii hereckých umění v Londýně učil hereckému řemeslu. V roce 1954 se vrátil do Austrálie, jen aby vzápětí znovu odcestoval do Evropy, kde dál studoval a později také hrál a učil. Po návratu domů v roce 1965 postupně působil jako režisér dramat, baletu či opery.

Jeho první filmařskou zkušeností se stala minisérie The Dissmissal (1983), při jejímž natáčení se seznámil s Georgem Millerem. Následovala minisérie Bodyline (1984), kde několik epizod nejen režíroval, ale celou řadu jich také napsal. V Bodyline měl mimochodem jednu ze svých prvních rolí Hugo Weaving. Ogilvieho nejvýraznějším filmovým zářezem je však beze sporu Šílený Max a Dóm hromu. V roce 1983 zemřel při obhlídkách lokací producent filmu Byron Kennedy. George Miller s ním točil všechny dosavadní projekty a byl zdrcený. Miller váhal, zda vůbec v natáčení pokračovat, ale rozhodl se zahnat chmury prací. Nicméně, aby v těžkých časech nálož úkolů zvládl, přizval si na pomoc právě Ogilvieho. Traduje se, že Ogilvie připravoval hlavně dialogové scény a Miller hlavně ty akční, ale ve skutečnosti byly úlohy pravděpodobně daleko víc promíchané.

V roce 1986 natočil Ogilvie Short Changed, „australskou verzi Kramerová vs. Krammer“ a v roce 1987 romantické drama The Place at the Coast, které bylo nominováno na řadu cen Australským filmovým institutem. Druhý největší příspěvek světové kinematografii přinesl režisér v roce 1990, kdy natočil The Crossing. Na dramatu o dospívání je nejdůležitější to, že v něm dostal svou první filmovou hlavní roli Russell Crowe, ze kterého se následně stala celosvětová superhvězda. Ogilvie později vzpomínal na to, jak si hrozně užíval Russellovu energii a profesionalitu, herec pro změnu teď vzpomíná na zesnulého George:

Následně Ogilvie natočil ještě několik televizních filmů, avšak nic, co by získalo mezinárodní pozornost. Věnoval se výuce režie. V roce 2014 se jeho profesionální kariéra symbolicky uzavřela, když dostal roličku v Croweově režijním debutu Cesta naděje.

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu