Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce

Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu
Pixar / Disney
Zobrazit dalších 10 obrázků
Co je horší než koronavirus? No přece cenzura... Režisér také prozradil, že místo fantasy původně zvažovali sci-fi inspiraci.

Pixarovka Frčíme (Onward) se vcelku povedla, i když v českých kinech se vlivem pandemie koronaviru příliš neohřála. Lepší to nebylo ani jinde po světě, když bratři v hlasovém podání Chrise Pratta a Toma Hollanda utržili v pokladnách pouze něco málo přes 100 milionů dolarů. Nicméně zajímavostí je, že koronavirus nebyl jedinou překážkou, kterou musel solidní animák překonávat. Vyšlo totiž najevo, že některé státy Blízkého východu snímek zakázaly kvůli přítomnosti lesbické narážky ve filmu. O co se jedná? V rámci dialogu o nelehkém poslání rodičů a složitosti výchovy policistka s hlasem Leny Waithe uvede:"Není lehké býti (poprvé) rodičem - dcera mé přítelkyně mě přivádí k šílenství..." Ano, díky této větičce film nemohl být promítán v Kuvajtu, Ománu, Kataru a Saudské Arábii. Rusko, jež je známo pro svůj kontroverzní a militantní přístup k LGBT komunitě, do snímku zasáhlo a zaměnilo slůvko "přítelkyně" za termín "partner". První otevřeně LGBTQ postava v dějinách Pixaru se tak na určitých místech planety nesetkala s pochopením. Holt jiný kraj, jiný mrav.

Režisér Dan Scanlon rovněž nedávno prozradil, že snímek měl původně vypadat úplně jinak. "Nejdříve jsme měli v plánu natočit příběh o dvou bratrech, kteří dostanou příležitost přivést zesnulého otce zpět k životu. A když jsem tuhle ideu začínal propracovávat, vše se odehrávalo v našem světě, hlavní hrdinové byli lidé a zmíněný otec byl vědcem, jenž vynalezl přístroj, pomocí něhož bylo možné komunikovat s mrtvými, leč nebyl funkční. Proto se po otcově smrti stali z bratrů též vědci, aby mohli dokázat, že přístroj může nakonec pracovat správně. A během vývoje omylem přivedli zpět do našeho světa část otce. Následující vývoj působil malinko epizodicky, jelikož postupně se vracely další části těla - nejdříve chodidla, pak nohy, následně tělo. Celé to bylo trošku chladné a odtažité. Pak nás však napadlo, že bychom vyprávění mohli zabalit do hávu magie, čar a kouzel, což by působilo mnohem romantičtěji/citlivěji a výjimečněji."

Scanlon dodává, že cesta vedoucí ke konečnému scénáři byla dlouhá a s kolegy si užili spoustu legrace. Zejména ona idea moderního fantasy světa jim přišla nesmírně poutavá a atraktivní. Nabízela totiž široké spektrum možností a vtipných vyústění.

Na závěr koukněte na pár krátkých filmů o filmu. Dole v galerii na vás čekají obrázky.

Snímek Frčíme nás zavede do světa fantazie, v němž se představí dva elfští teenageři, kteří se vydají na pozoruhodnou výpravu, aby zjistili, zda ve světě zůstalo aspoň kousek toho magického.

Zdroje: Variety, MW

Galerie: 11

Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu Frčíme: Animák byl zakázaný na Blízkém východě kvůli lesbické narážce | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest